Actueel

Hier vindt u actuele nieuwsberichten rondom Nederlands-Duitse samenwerking.

Nieuws
28.09.23

Mijlpaal voor kandidatuur Einstein Telescope

Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden van Nederland, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en België hebben op 26 september een nieuwe stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te brengen. Daartoe ondertekende de interministeriële conferentie in Brussel de intentieverklaring over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook‘) van de drie landen.

Nieuws
15.09.23

Nieuw haalbaarheidsonderzoek: havens Rotterdam en Duisburg versterken samenwerking op gebied van waterstof

Binnenhaven duisport en zeehaven Rotterdam kondigen met een nieuw haalbaarheidsonderzoek de volgende stap aan in hun samenwerking bij en hun leiderschap in de ontwikkeling van Europese waterstofketens.

Nieuws
13.09.23

Grenspost Düsseldorf organiseert webinar over provinciale coalitieakkoorden

Grenspost Düsseldorf organiseert op maandag 23 oktober een webinar over de nieuwe coalitieakkoorden van Gelderland, Overijssel, Limburg en Zuid-Holland waarin met name wordt ingezoomd op zaken die van belang zijn voor grensoverschrijdende samenwerking. Het webinar is speciaal bedoeld voor de (Duitstalige) collega's bij diverse overheden in Noordrijn-Westfalen.

Nieuws
05.09.23

Klimaat, biodiversiteit en circulaire economie centraal tijdens ENCORE conferentie

De grootste uitdagingen van onze tijd vragen om Europese samenwerking. Klimaatadaptatie, gezonde biodiversiteit en een circulaire economie zijn thema's die al 30 jaar centraal staan voor het Europese politieke netwerk ENCORE. Dit jaar vindt de tweejaarlijkse politieke conferentie van 27 tot en met 29 september plaats in Gelderland.

Nieuws
28.08.23

Koning Willem-Alexander bezoekt waterstofprojecten in Noordrijn-Westfalen

Zijne Majesteit de Koning brengt dinsdag 14 november een bezoek aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bezoek staat in het teken van verschillende waterstofprojecten. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken neemt deel aan het bezoek.

Nieuws
23.08.23

‘Hockey meets business’: geslaagd Nederlands-Duits netwerkevent in sportieve setting

Onder het genot van een frietje met frikandel zakelijke grensoverstijgende contacten aanknopen, de samenwerking in de Nederlands-Duitse grensregio versterken en daarbij de nationale Nederlandse en Duitse hockeyteams aanmoedigen: dat was allemaal onderdeel van het event ‘Hockey meets business’ op maandag 21 augustus in het SparkassenPark in Mönchengladbach.

Nieuws
22.08.23

Succesvolle DIGITAL DEMO DAY in Düsseldorf

DeapTech, HealthTech en GreenTech: dit zijn slechts een paar onderwerpen die op 17 augustus tijdens de DIGITAL DEMO DAY in Düsseldorf, de grootste beurs voor tech startups in Duitsland, centraal stonden. Voor de tweede keer op rij was er in het kader van een driedaagse startup-missie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een ‘NL Street’ met 23 startups aanwezig.

Nieuws
02.08.23

Euregio's en GrensInfoPunten pleiten bij Nederlandse en Duitse overheden voor flexibele belastingafspraken voor grenswerkers

In een brief aan de verantwoordelijke ministers van Financiën pleiten alle Euregio's langs de Nederlands-Duits-Belgische grens op initiatief van de Euregio Maas-Rijn voor langetermijnoplossingen voor de belastingheffing van grensarbeiders die thuiswerken of telewerken.

Nieuws
02.08.23

Hendrik Wüst bezoekt Grensoverschrijdend Politieteam in Kaldenkirchen

Op dinsdag 1 augustus 2023 was Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, op werkbezoek in de regio Niederrhein. In Kaldenkirchen bezocht hij samen met de Limburgse gouverneur Emile Roemer het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT).

Nieuws
31.07.23

CROW brengt grensoverschrijdende ov-verbindingen in kaart

Het kennisplatform CROW heeft deze zomer voor de tweede keer een poster uitgebracht met een overzicht van grensoverschrijdende ov-lijnen. In totaal worden er in 2023 74 (regionale) ov-verbindingen naar Duitsland en België geteld. Het betreft hier enkel ov-lijnen binnen het consessiegebonden vervoer: lijnen die in opdracht of met behulp van overheden rijden.

Nieuws
19.07.23

Gezondheidszorg in de EUREGIO moet beter: Medisch Spectrum Twente en Universitätsklinikum Münster gaan samenwerken

De twee grootste ziekenhuizen in de grensregio, het Medisch Spectrum Twente (MST) en het Universitätsklinikum Münster (UKM) alsmede de universiteiten van Münster en Twente tekenden recentelijk een Memorandum of Understanding waarin zij hun toekomstige plannen tot samenwerking bekrachtigden.

Nieuws
11.07.23

Toch geen Tozo-uitkering voor grensondernemers

Ondernemers die in Nederland hun bedrijf hebben gevestigd, maar zelf elders in de Europese Unie wonen, hebben geen recht op een Tozo-uitkering voor de kosten van levensonderhoud. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op 27 juni in twee uitspraken.

Nieuws
03.07.23

Koning Willem-Alexander en minister Bruins Slot in gesprek over samenwerking met Duitsland tijdens werkbezoek aan Twente

Op woensdag 28 juni brachten Koning Willem-Alexander en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een werkbezoek aan de regio Twente. Het werkbezoek stond in het teken van grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland, de Regio Deal Twente en weerbaar bestuur. "We zijn erg blij dat we belangrijke uitdagingen zoals de versterking van de lokale en Europese democratie met de Koning konden bespreken”, aldus Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO.

Nieuws
26.06.23

Kansen en uitdagingen voor grensregio’s centraal bij ambassadeursreis Duitsland en Nederland

Tijdens een werkbezoek van 19 tot en met 21 juni hebben Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, Ronald van Roeden, de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Peter Schuurman, consul-generaal van Nederland in Düsseldorf, en Willemijn van der Toorn, consul in Düsseldorf, de Nederlands-Duitse grensregio beter leren kennen. De ambassadeurs onderstrepen daarmee het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor beide landen. “We zijn hier in het hart van de grensregio, hier gebeurt het”, aldus Cyrill Nunn.

Interviews
22.06.23

Afscheidsinterview Peter Schuurman: “GROS was voor mij de kers op de taart”

In de zomer van 2023 zwaait Peter Schuurman na vier jaar af als consul-generaal in Düsseldorf. Een periode die naar eigen zeggen is omgevlogen. In dit interview kijkt Grenspost Düsseldorf samen met hem terug op zijn ambtstermijn met een belangrijke focus op Nederlands-Duitse samenwerking: een baan die hij zelf graag omschrijft als “opereren in een snoepwinkel”.

Nieuws
07.06.23

Vruchtbare bijeenkomst in het kader van Memorandum Oost-Nederland – Münsterland

Op 6 juni vormde de Aschendorff Verlag in Münster het decor van een bijeenkomst van de partnerorganisaties van het Memorandum Oost-Nederland-Münsterland. Dit zijn de Duitse Kreise Warendorf, Coesfeld, Steinfurt en Borken, de stad Münster, de Bezirksregierung Münster en de Nederlandse regio’s Twente en Achterhoek, evenals de provincies Overijssel en Gelderland. Op deze dag werd gezamenlijk verdieping gezocht in workshops die gericht waren op drie van de ‘flagships’ zoals vastgesteld in het Memorandum Oost-Nederland - Münsterland.

Nieuws
01.06.23

Nieuw project ERMWIC ter versterking van Nederlandse en Duitse crisisbeheersing

Overstromingen, natuurbranden en de coronapandemie: rampen en crises hebben geen boodschap aan landsgrenzen. Daarom is een goede samenwerking over de landsgrenzen heen van doorslaggevend belang. In het kader van het nieuwe Interreg VI-project ERMWIC krijgen bestaande Nederlands-Duitse samenwerkingen op het gebied van crisisbeheersing een extra boost.

Nieuws
30.05.23

Oost-Nederland en Nord-Westfalen halen economische banden aan

De grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen gaan intensiever samenwerken om innovaties voor een duurzame  toekomst te versnellen. De focus ligt daarbij op Advanced Manufacturing & Robotics, Energy, Medtech en de Circulaire Economie. Een bijbehorende grensoverschrijdende strategie is op 23 mei in Münster vastgesteld door de vele instellingen die zich inzetten voor een sterkere Nederlands-Duitse samenwerking. Twente Board, Oost NL en IHK Nord-Westfalen.

Nieuws
30.05.23

Eerste gezamenlijke jaaroverleg Netwerk N4 een feit

Het Institut der Feuerwehr NRW in Münster vormde op 11 mei jl. het decor van het eerste gezamenlijke jaaroverleg van het Netwerk N4, het Netwerk Nederlandse en NRW Niet-politie gerelateerde crisisbeheersing, een samenwerking tussen Nederlandse en Noordrijn-Westfaalse partijen actief in het crisismanagement. De jaarvergadering is onderdeel van het basisconcept ‘Grenzeloze veiligheid N4’ uit 2021.

Nieuws
30.05.23

Inschrijving Grenslandprijs 2023 geopend

Bewoners, bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland en Noordrijn-Westfalen werken steeds intensiever met elkaar samen. Innovatieve projecten die Nederland en Noordrijn-Westfalen dichter bij elkaar brengen en houden, verdienen extra aandacht. Daarom wordt tijdens de Grenslandconferentie in Nijmegen op 6 december as. voor de vierde keer de Grenslandprijs uitgereikt. De inschrijving hiervoor is nu geopend.

Nieuws
23.05.23

Nederland, Duitsland, Europa: de Dag van de Vrede in Münster

Op 15 mei jl., de dag dat het 375-jarige jubileum van de Vrede van Westfalen werd gevierd, spraken de ambassadeurs van Nederland en Duitsland tijdens een symposium van het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS) in Münster over hun diplomatieke activiteiten. Ervaren historici gaven bovendien uitleg over de effecten van dit vredesverdrag, die tot op de dag van vandaag nog voelbaar zijn. Daarnaast nam de nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien, dr. Jacco Pekelder, de gasten tijdens zijn inaugurele lezing mee op een reis door de tijd.

Nieuws
19.05.23

Bevrijdingsvuur aangekomen in Münster

Na tussenstops in Gronau en Coesfeld is het Bevrijdingsvuur op maandag 15 mei aangekomen op zijn eindbestemming Münster. Hiermee kwam er een einde aan de tiendaagse tocht van Zwolle naar Münster, waarmee de Nederlandse Bevrijdingsdag werd verbonden met de viering van 375 jaar Vrede van Westfalen.

Nieuws
16.05.23

Over de landsgrenzen heen naar een klimaatneutrale toekomst

Op 11 en 12 mei was de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Mona Neubaur te gast in Rotterdam en Brussel.

Nieuws
11.05.23

Historisch moment: Bevrijdingsvuur aangekomen in Duitsland

Nadat Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel Andries Heidema het Bevrijdingsvuur op 5 mei overhandigde aan minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst, is het Bevrijdingsvuur nu daadwerkelijk aangekomen in Duitsland. Op dinsdag 9 mei, tevens de Dag van Europa, brachten twaalf lopers uit Enschede het vuur naar Gronau. Bij Glanerbrug staken ze de grens over. Na een tocht van ruim zeven kilometer overhandigden zij de fakkel in Gronau aan de burgemeester van Enschede, Roelof Bleker. Hij droeg het Bevrijdingsvuur op zijn beurt over aan burgemeester Rainer Doetkotte van Stadt Gronau.

Nieuws
10.05.23

Bevrijdingsvuur de grens over op unieke Bevrijdingsdag

Een unieke Bevrijdingsdag dit jaar: als eerste Duitse minister-president ooit nam Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, op 5 mei deel aan de Nationale Viering van de Bevrijding. De organisatie hiervan was dit jaar in handen van Provincie Overijssel, samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel. 

Nieuws
09.05.23

Rijn als transportas centraal tijdens Länderkonferenz Rhein

Op 4 mei vond in het historische Barockschloss in Mannheim de Länderkonferenz Rhein plaats. De vier Duitse deelstaten die aan de Rijn liggen, te weten Noordrijn-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg, gingen met elkaar in gesprek over de Rijn als transportas. Ook Rijkswaterstaat was aanwezig.

Nieuws
04.05.23

Ministerie NRW op werkbezoek bij Provincie Gelderland

Op woensdag 3 mei bracht een delegatie van ca. 35 personen van het Ministerium für Kinder, Jugend, Familie, Gleichstellung, Flucht und Integration van de deelstaat Noordrijn-Westfalen een werkbezoek aan Provincie Gelderland.

Nieuws
28.04.23

Koningsdagreceptie 2023: “Vertrouwen is de sleutel voor samenwerking en dat is de sleutel voor groei”

Op woensdag 26 april waren de historische muren van het Zeughaus in Neuss voor het eerst het decor van de jaarlijkse Koningsdagreceptie.

Nieuws
27.04.23

‘Deutschlandticket‘ ook geldig op grensoverschrijdende ov-trajecten

Het nieuwe Deutschlandticket geldt nu niet alleen binnen de Duitse landsgrenzen, maar ook op een groot aantal Duits-Nederlandse trajecten.

Nieuws
26.04.23

Historisch moment op 5 mei: minister-president van Noordrijn-Westfalen ontvangt vredesvuur

De commissaris van de Koning, Andries Heidema, zal op 5 mei een vredesvuur overdragen aan de minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst. Vervolgens legt het vuur in tien dagen een route tussen Zwolle, Twente en Münster af. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei.

Nieuws
25.04.23

3+3-overleg in teken van voorbereiding Grenslandconferentie

Energie, stikstof en waterbeheer: deze drie onderwerpen stonden op de agenda tijdens het 3+3-overleg op donderdag 20 april in Dinslaken.

Nieuws
25.04.23

Provinciale Staten Limburg op bezoek in Noordrijn-Westfalen

Op 20 en 21 april togen de nieuwe leden van de Provinciale Staten van Provincie Limburg naar Noordrijn-Westfalen voor een kennismaking. Op het programma stonden een bezoek aan de Kreissitzungssaal van Rhein-Kreiss Neuss in Grevenbroich, de Zukunftsagentur Rheinisches Revier GmbH in Jülich en de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken.

Nieuws
24.04.23

Intercity Eindhoven – Heerlen – Aken stap dichterbij

Provincie Limburg en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven naar een betere verbinding met Aken. Om de intercityverbinding tussen Eindhoven en Aken te realiseren is overeenstemming bereikt over de vervolgstappen.

Nieuws
18.04.23

‘Innovation Bridge Netherlands‘ viert eerste verjaardag

Nederland en het Ruhrgebied liggen niet alleen geografisch dichtbij elkaar. Ook economisch bestaan er nauwe banden. Met de Innovation Bridge bundelde de Business Metropole Ruhr (BMR) vorig jaar al haar Nederlandgerelateerde activiteiten. De innovatiebrug vierde in april haar eerste verjaardag.

Nieuws
17.04.23

Europese subsidie spoorlijn Zwolle-Münster stap dichterbij

Het Europees parlement heeft de beoogde Lelylijn, de lijn Zwolle-Münster en de lijn Emmen-Rheine toegevoegd aan het Trans-Europees Transport Netwerk (T-ENT). Daarmee komen de lijnen in aanmerking voor Europese subsidies.

Nieuws
03.04.23

Regierungspräsident Andreas Bothe op kennismakingsbezoek in Gelderland

Voor het eerst was het hoofd van de Bezirksregierung Münster, Andreas Bothe, op vrijdag 31 maart te gast bij de commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends. Voor de ontmoeting in het Provinciehuis in Arnhem stond er eerst nog een bezoekje aan het kult in Vreden op het programma.

Nieuws
29.03.23

Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Rotterdam: intensieve samenwerking en nieuwe initiatieven

Op 27 maart vond in het Depot van museum Boijmans van Beuningen bilateraal overleg plaats tussen de Nederlandse en de Duitse regering.

Nieuws
22.03.23

Kabinetsdelegatie ontvangt Duitse regering voor regeringsconsultaties

Minister-president Rutte en een afvaardiging van het Nederlandse kabinet ontvangen op 27 maart 2023 een afvaardiging van de Duitse regering, onder leiding van bondskanselier Scholz, voor regeringsconsultaties.

Nieuws
22.03.23

Noordrijn-Westfalen en Nederland zoeken nauwere samenwerking op het gebied van rampenbestrijding

Tijdens de trilaterale conferentie ‘Verbinding leggen’ op 16 en 17 maart 2023 in Assen hebben Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen besloten om nauwer samen te werken op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing en lessen te trekken uit de overstromingen van juli 2021.

Nieuws
17.03.23

Westfalen meets Nederland

Onder het motto ‘Westfalen meets Nederland’ vond op 14 maart jl. in Glanerbrug ten oosten van Enschede een uitwisseling plaats over de Nederlands-Duitse economische betrekkingen. Deze zijn voor beide landen van groot belang, met name voor het Nederlands-Westfaalse en Nedersaksische grensgebied.

Nieuws
17.03.23

Spoorlijn Hengelo - Bielefeld: op weg naar een gezamenlijke en duurzame verbinding

Eind 2022 gingen partners van het spoortraject Hengelo - Bielefeld met elkaar in gesprek over de stabilisering van de grensoverschrijdende spoorverbinding tussen Hengelo en Bielefeld, de RB 61.

Nieuws
14.03.23

Slechts bescheiden rol voor grensoverschrijdende samenwerking bij PS-verkiezingen

Samenwerking met buurlanden krijgt weinig aandacht bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Opvallend genoeg ook in de provincies die grenzen aan een buurland. Dat blijkt uit een thematische analyse door expertisecentrum ITEM,

Nieuws
14.03.23

Steden bekrachtigen grensoverschrijdende samenwerking

De steden Düsseldorf, Duisburg, Moers, Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen hebben in Arnhem hun samenwerkingsovereenkomst opnieuw bekrachtigd in een Memorandum of Understanding. Het versnellen van de klimaat- en energietransitie is momenteel de belangrijkste doelstelling.

Nieuws
14.03.23

Seinen op groen voor Drielandentrein tussen België, Nederland en Duitsland

De intentieovereenkomst voor de Drielandentrein is getekend. Daarin staan afspraken die het mogelijk maken dat de trein in december 2023 kan gaan rijden tussen Luik, Maastricht en Aken.

Nieuws
09.03.23

ITEM analyseert grensoverschrijdende aspecten partijprogramma’s Provinciale Staten

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van Maastricht University heeft de verkiezingsprogramma's in het kader van de Provinciale Staten-verkiezingen onder de loep genomen.

Nieuws
01.03.23

Nieuwe website Grenspost Düsseldorf online

De vernieuwde website van Grenspost Düsseldorf is sinds vandaag online! Onze trouwe volgers houden we per direct ook weer via  www.grenspostdusseldorf.nl op de hoogte over thema’s en actualiteiten die een rol spelen binnen de grensoverschrijdende samenwerking met onze Duitse partners.

Nieuws
23.02.23

Provincie Limburg treedt toe tot programma RH2INE

Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels (Provincie Limburg), tekende op woensdag 23 februari in het bijzijn van gedeputeerde Jeannette Baljeu (Provincie Zuid-Holland) de Letter of Intent om toe te treden tot het programma RH2INE.

Nieuws
15.02.23

Symposium grenzeloze ondermijning: speciale aandacht voor grensoverschrijdende criminaliteit

Plofkraken, drugshandel, mensenhandel en de uitbuiting van arbeidsmigranten: deze en andere vormen van criminaliteit stoppen niet bij de grens. Tijdens het symposium ‘grenzeloze ondermijning' was er speciale aandacht voor grensoverschrijdende criminaliteit.

Nieuws
06.02.23

Minister Stephan Weil te gast in Den Haag

Stephan Weil, minister-president van Niedersachsen, was op 2 en 3 februari op werkbezoek in Den Haag. Speerpuntthema’s waren onder meer de energievoorziening en klimaatneutraliteit.

Nieuws
31.01.23

Sustainable Development Goals bekrachtigd en Memorandum of Understanding ondertekend

Op 27 januari kwamen op uitnodiging van de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk diverse internationale partners en overheden uit Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen en Nederland bijeen voor de Sustainable Development Goals dag.

Nieuws
27.01.23

Aangepaste coronaverordening in NRW: isolatieplicht en mondkapjesplicht in ov en verdwijnen

De mondkapjesplicht in het ov en de isolatieplicht na een coronabesmetting, die tot nog toe in Noordrijn-Westfalen nog golden, komen te vervallen.

Nieuws
26.01.23

Nederlandse en Duitse burgemeesters uit de euregio rijn-maas-noord volgen interculturele workshop

Vorige week kwamen Nederlandse en Duitse burgemeesters, een Landrat en vertegenwoordigers van de euregio rijn-maas-noord in het stadskantoor van de gemeente Venlo bijeen voor een interculturele workshop,

Nieuws
25.01.23

Zuid-Hollandse gedeputeerden te gast op ‘Grüne Woche’ in Berlijn

Berlijn staat deze week nog in het teken van ‘Die Grüne Woche’. Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland, en Meindert Stolk, gedeputeerde Land- en Tuinbouw van de provincie Zuid-Holland en tevens voorzitter van Greenport West-Holland, waren te vinden op deze gerenommeerde beurs.

Nieuws
18.01.23

Bestuurlijk overleg GROS: voorbereiding Grenslandconferentie in volle gang

In de aanloop naar de vijfde editie van de Grenslandconferentie vond er op donderdag 12 januari in het Duitse Brüggen een bestuurlijk overleg plaats.

Nieuws
13.01.23

Letter of Intent: Enschede en Gronau intensiveren samenwerking

Enschede en Gronau gaan op zes thema’s intensiever samenwerken, waarbij de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van wonen, werken en ondernemen de drie grote speerpunten zijn. Op de grens bij Glanerbrug ondertekenden burgemeester Rainer Doetkotte van Stad Gronau en burgemeester Roelof Bleker van gemeente Enschede op 12 januari daartoe een ‘Letter of Intent’.

Nieuws
19.12.22

Spiegel naar de toekomst: bijeenkomst grensoverschrijdende samenwerking Sustainable Development Goals

Op 27 januari 2023 wordt in Winterswijk een bijeenkomst georganiseerd waarin grensoverschrijdende samenwerking rond de Sustainable Development Goals centraal staat.

Nieuws
16.12.22

Euregio’s maken kennis met Europaminister Nathanael Liminski

Onlangs waren de Euregio’s langs de Nederlands-Duitse grens te gast bij de Staatskanzlei in Düsseldorf om kennis te maken met Nathanael Liminski, de nieuwe Europaminister in Noordrijn-Westfalen.

Nieuws
15.12.22

Taskforce Einstein Telescope van start gegaan

Om de kans te vergroten dat de Einstein Telescope daadwerkelijk in de Nederlands-Duits Belgische grensstreek zal komen te staan, hebben Nederland, België en Noordrijn-Westfalen besloten een Taskforce Einstein Telescope op te zetten.

Nieuws
09.12.22

Smart Industry: Ronald van Roeden en Peter Schuurman op werkbezoek in Rijnland-Palts

Smart Industry en Shared Production: deze onderwerpen stonden centraal tijdens het bezoek van ambassadeur Ronald van Roeden en consul-generaal Peter Schuurman aan SmartFactory Kaiserslautern (SF-KL).

Nieuws
02.12.22

Gouverneur Emile Roemer nieuwe voorzitter Euregio Maas-Rijn

Na drie jaar voorzitterschap van Luik heeft Luc Gillard (Provincie Luik) per 30 november de voorzittershamer van de EGTS Euregio Maas-Rijn (EMR) overgedragen aan Emile Roemer.

Nieuws
02.12.22

Pilot easyConnect van start

Met de start van de pilot easyConnect wordt het reizen tussen Nederland en Duitsland aanzienlijk eenvoudiger.

Nieuws
01.12.22

Fietsmobiliteit centraal tijdens grensoverschrijdende bijeenkomst in Gronau

Fietsmobiliteit: dat thema stond centraal tijdens een grensoverschrijdende netwerkbijeenkomst in het kader van het INTERREG-project Croco en het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland in Gronau.

Nieuws
29.11.22

Managementontmoeting Overijssel en Münster in teken van concrete projecten

Op 23 november was het weer tijd voor de structurele managementontmoeting tussen Overijssel en Münster.

Nieuws
28.11.22

ITEM Grenseffectenrapportage 2022 gepubliceerd

Ook dit jaar biedt de jaarlijkse rapportage van het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM nieuwe inzichten in de effecten op grensregio’s van Europese- en nationale wetgeving en beleidsinitiatieven.

Nieuws
25.11.22

Smakelijke Sinterklaasborrel van Grenspost Düsseldorf

Op donderdag 24 november organiseerden de Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Limburg en Provincie Zuid-Holland een grensoverschrijdende borrel in Sinterklaassferen.

Nieuws
15.11.22

Rijk maakt 30 miljoen vrij voor verbetering spoor Zwolle-Münster

Het Rijk maakt 30 miljoen vrij voor de verbetering van het spoor Zwolle-Münster. Het bedrag zal worden geïnvesteerd in de elektrificatie van het tracé tussen Enschede en de Duitse grens.

Nieuws
08.11.22

3+3-overleg over grensoverschrijdende actualiteiten

Op 2 november verwelkomde commissaris van de Koning van de Provincie Overijssel, Andries Heidema, de deelnemers aan het inmiddels traditionele 3 + 3-overleg in Deventer.

Nieuws
04.11.22

Weg vrij voor Duits ‘49-euro-ticket’

Er gaat een opvolger van het succesvolle 9-euro-ticket komen. De Duitse regering heeft inmiddels aangegeven dat er een 49-euro-ticket zal worden geintroduceerd dat in heel Duitsland kan worden gebruikt.

Nieuws
03.11.22

Eerste Nederlands Taalcafé Grenspost Düsseldorf een feit

Op 27 oktober organiseerde Grenspost Düsseldorf voor het eerst het ‘Sprachcafé Niederländisch’, oftewel het Taalcafé Nederlands.

Nieuws
27.10.22

Studentenreisproduct Duitse studenten aan Fontys Venlo gepland

Voor Duitse studenten aan de Fontys Venlo is in de vorm van een semesterticket een grensoverschrijdend studentenreisproduct gepland.

Nieuws
20.10.22

Nederlanders in het buitenland krijgen stemrecht voor Eerste Kamer

Nederlanders in het buitenland krijgen stemrecht voor Eerste Kamer. Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, dienen kiesgerechtigde Nederlanders zich eerst aan te melden. Dit kunnen zij doen bij de gemeente Den Haag.

Nieuws
18.10.22

Henrik Wüst bezoekt minister-president Mark Rutte en Koning Willem-Alexander

Op maandag 17 oktober bracht Henrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, een werkbezoek aan minister-president Mark Rutte en Koning Willem-Alexander.

Nieuws
07.10.22

Nederlandse en Duitse jongeren samen in debat over Europa

Nieuws
07.10.22

Team Grenspost Düsseldorf viert Dag van de Duitse taal met favoriete gedichten

Nieuws
07.10.22

Afsluitend symposium Euregionaal Mobiliteitsplan goed bezocht

Nieuws
04.10.22

Jonge ambtenaren uit Noordrijn-Westfalen te gast in provincie Gelderland

Nieuws
04.10.22

Zeven scholen ontvangen Euregioschool-certificering

Nieuws
30.09.22

Overleg Mobility NL-NRW: veel ontwikkelingen op gebied van grensoverschrijdende mobiliteit

Nieuws
16.09.22

RE13 Eindhoven – Düsseldorf: samenwerkingscontract ondertekend

Nieuws
16.09.22

Gelderland, Overijssel en Landschaftsverband Westfalen-Lippe ondertekenen intentieverklaring cultuursamenwerking

Nieuws
01.09.22

Hendrik Wüst presenteert Regeringsverklaring

Op woensdag 31 augustus presenteerde minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst (CDU) in de eerste Regeringsverklaring na zijn herverkiezing de belangrijkste doelstellingen van de deelstaatregering.

Nieuws
31.08.22

Heerlen en Aken voeren gezamenlijke dronetestvluchten uit

Nieuws
29.08.22

Akense masteropleiding ‘Transforming City Regions’ komt deels in Heerlen

Nieuws
19.08.22

Duitse staatssecretaris Rolf Schmachtenberg brengt werkbezoek aan EUREGIO

Nieuws
03.08.22

Havens van Rotterdam en Duisburg gaan intensiever samenwerken

Op 12 en 13 mei kwamen bijna 200 Nederlandse en Duitse veiligheids-experts bij elkaar op de Veiligheidsconferentie Grensoverschrijdende Samenwerking

Nieuws
01.04.22

Succesvolle Grenslandconferentie: Nederland en Noordrijn-Westfalen benadrukken goede samenwerking

Nieuws
01.04.22

Rijnsymposium: nauwere samenwerking met Duitsland om klimaatextremen aan te pakken

Nieuws
21.12.21

Jaaroverzicht 2021

Interviews
21.01.21

“Coronapandemie geeft GROS extra impuls en dimensie”

Videocalls zijn volgens Peter Schuurman niet ‘the real thing’ – maar de twinkeling in zijn ogen is ook digitaal zichtbaar wanneer hij spreekt over zijn functie als consul-generaal in Düsseldorf.

Interviews
26.08.20

“Samen kijken naar de voordelen van de grens”

Joris Bengevoord mag zich inmiddels ruim drie jaar burgemeester van grensdorp Winterswijk noemen. Een functie die hij met verve vervult.

Interviews
03.06.20

Lene ter Haar over grensoverschrijdende cultuursamenwerking: “Er zou nog veel meer kunnen”

Cultuurwetenschapper met grensoverschrijdende samenwerking in het bloed. Dat is Lene ter Haar, senior medewerker cultuur en communicatie bij het Nederlandse consulaat-generaal in Düsseldorf, in één zin samengevat.

Interviews
30.04.20

“Samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen lichtend voorbeeld voor Europa”

Dietmar Brockes, FDP-afgevaardigde, voorzitter van het Comité van Europa en Internationale Zaken in de Landtag van Noordrijn-Westfalen en tevens actief in het Europees Comité van de Regio’s, is een ‘grenskind’ pur sang.

Interviews
28.02.20

“Op (inter)nationaal niveau zou meer belang gehecht moeten worden aan grensoverschrijdende samenwerking op lokaal en regionaal niveau”

Nederland en Duitsland werken op talloze vlakken met elkaar samen. Zo ook op cultureel gebied. Hoe gaat dat vanuit de grensprovincies precies in zijn werk? Lin Verbrugge houdt zich o.a. bezig met grensoverschrijdende samenwerking,