Actueel

Hier vindt u actuele nieuwsberichten rondom Nederlands-Duitse samenwerking.

Nieuws
15.05.24

Drielandentrein vanaf 9 juni een feit: lichtend voorbeeld van Europese samenwerking in de praktijk

“In je hoofd bestaan de landsgrenzen niet. Op het spoor zeker wel. Dat hebben we gemerkt.” Dat zei demissionair staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Vivianne Heijnen voorafgaand aan de testrit die ze op maandag 13 mei met de Drielandentrein van Maastricht naar Luik maakte. Medepassagiers waren onder andere de minister van Verkeer van Noordrijn-Westfalen Oliver Krischer, de Belgische minister van Mobiliteit George Gilkinet en de Limburgse gedeputeerde van mobiliteit Jasper Kuntzelaers. De testrit was de opmaat naar de officiële start van de Drielandentrein op 9 juni, die Aken, Heerlen, Maastricht en Luik vanaf die datum zonder overstap met elkaar zal verbinden.

Nieuws
14.05.24

Nachhaltigkeitsgipfel Handwerk Niederlande-NRW goed bezocht

Door te focussen op een lange levensduur en repareerbaarheid van producten kan het midden- en kleinbedrijf (mkb) een belangrijke bijdrage aan duurzaamheid leveren. Als belangrijke uitvoerder van de klimaattransitie is hun expertise onmisbaar. In Nederland en Noordrijn-Westfalen liggen er goede kansen voor bedrijven die actief zijn op het gebied van energie-efficiënte renovatie van gebouwen en energie-efficiënte nieuwbouw. Maar ook efficiency-oplossingen voor machinebouw en productie bieden het mkb ruimte voor innovatieve ontwikkelingen. Het behalen van de klimaatdoelstellingen is afhankelijk van vele factoren. Tijdens de Nachhaltigkeitsgipfel Handwerk Niederlande und NRW op 7 mei wisselden 70 vertegenwoordigers van bedrijven uit Nederland en Noordrijn-Westfalen van gedachten over de kansen die dit biedt.

Nieuws
02.05.24

Maastricht Debate als aftrap van Europese verkiezingen: use your vote!

Het Theater aan het Vrijthof in Maastricht vormde maandag 29 april het decor voor het Maastricht Debate. Acht topkandidaten van grote Europese politieke partijen gingen hier in debat, in aanloop naar de Europese Verkiezingen die van 6 tot en met 9 juni gehouden worden. Het hoofddoel van het grootste verkiezingsdebat ter voorbereiding op de Europese Verkiezingen was het bereiken van jongeren. Namens Provincie Limburg was een delegatie met onder meer gouverneur Emile Roemer en gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders aanwezig, om de kandidaten te ontvangen.

Nieuws
30.04.24

Geslaagde aftrap Dutch-German TECH.LAND

IHK Nord-Westfalen, Twente Board, Oost NL en zeven supporting partners in de grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen werkten al intensief samen en ondertekenden in mei vorig jaar een grensoverstijgende strategie, met focus op de vier thema's Advanced Manufacturing & Robotics, Energy, Medtech en de Circulaire Economie. De verdere ontwikkeling van deze Duits-Nederlandse Tech-regio zet zich vanaf nu voort onder de naam Dutch-German TECH.LAND. De aftrap vond plaats tijdens het Digital Summit Euregio (DSE) op 17 april jongstleden in Münster.

Nieuws
29.04.24

Nederlands-Duitse Commissie voor Ruimtelijke Ordening subcommissie Zuid bijeen

Fabriekslawaai of stankoverlast van een veehouderij houdt zich niet aan landsgrenzen. Hetzelfde geldt voor landschapsvervuiling door het plaatsen van een windmolenpark of een aanpassing van de verkeersstromen door de aanleg van een nieuwe weg. Om te zorgen voor een betere bilaterale afstemming en informatie-uitwisseling op het gebied van Ruimtelijke Ordening en om het belang van de grensregio’s bij hogere overheden te bepleiten, werd al in 1967 de Nederlands-Duitse commissie voor Ruimtelijke Ordening ingesteld. De subcommissie Zuid kwam op 9 april bijeen voor de halfjaarlijkse vergadering, met op de agenda onder andere ontgronding aan de grens bij Lobith en de geplande plaatsing van windmolens aan de Duitse grens bij Winterswijk.

Interviews
29.04.24

Consul-generaal Hannah Tijmes: “De Nederlands-Duitse samenwerking gaat gepaard met veel positieve energie”

Sinds iets meer dan een halfjaar zwaait Hannah Tijmes de scepter als consul-generaal in Düsseldorf. Van meet af aan ging ze daarbij met volle kracht vooruit en legde talloze kennismakingsbezoeken af, met name in Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen. In een interview met Grenspost Düsseldorf blikt ze terug op de eerste inspirerende, intensieve zes maanden, waarin ze stuitte op veel respect, waardering en interesse voor Nederland. Ook ontdekte ze een nieuwe liefde: de weelde aan historische tijdschriften die in Duitsland wordt uitgegeven.

Nieuws
26.04.24

Koningsdagreceptie 2024: “Alleen samen staan we sterk”

Op 25 april was het Zeughaus in Neuss ter gelegenheid van de jaarlijkse Koningsdagreceptie voor het tweede jaar op rij goed gevuld. Op uitnodiging van het Nederlandse consulaat-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden alsmede de provincies Gelderland, Overijssel, Limburg en Zuid-Holland waren hier circa 220 gasten bijeen om de verjaardag van Koning-Willem Alexander te vieren.

Nieuws
26.04.24

Duitse ambassadeur bezoekt Enschede: grenzeloze ontmoetingen en euregionaal onderwijs onder de loep

Om Nederlandse en Duitse jongeren te spreken en meer te leren over euregionaal onderwijs, reisde de Duitse ambassadeur Cyrill Nunn op 25 april af van Den Haag naar Enschede. Het bezoek was de start van een meerdaagse fietstocht langs de Nederlands-Duitse grens.

Nieuws
23.04.24

3+3-overleg in rococosferen

Het halfjaarlijkse 3+3-overleg vond op 18 april op een wel heel bijzondere locatie plaats: Schloss Augustusburg in Brühl, een van de belangrijkste Duitse bouwwerken uit de barok en rococo dat al 40 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Regierungspräsident van de Bezirksriegerung Köln, Dr. Thomas Wilk, verwelkomde hier zijn collega’s uit Münster en Düsseldorf, Andreas Bothe en Thomas Schürmann, alsmede de commissarissen van de Koning van Gelderland, Overijssel en Limburg, Henri Lenferink, Andries Heidema en Emile Roemer. De ontmoeting stond vooral in het teken van de ‘Strukturwandel’ in het Rheinisches Revier, intergemeentelijk samenwerking en ondermijning.

Nieuws
23.04.24

Nederlands-Duitse grondruil voor natuurherstel

De provincie Overijssel, de gemeente Dinkelland en Stadt Nordhorn zijn tot een overeenkomst gekomen met de Duitse familie Raben om een perceel landbouwgrond uit te ruilen en te veranderen in natuur. Zo wordt het nabijgelegen Nederlandse Natura 2000-gebied Bergvennen & Brecklenkampse Veld beter beschermd.

Nieuws
18.04.24

Europarlementariërs bezoeken expositie Einstein Telescope

Europarlementariërs en andere genodigden woonden op 9 april de opening van een expositie over de Einstein Telescope bij. Deze tentoonstelling is een aantal dagen te zien in het gebouw van het Europees Parlement in Brussel en geeft een goed beeld van de Euregio Maas-Rijn (EMR) als mogelijke locatie voor het nog te bouwen ondergronds onderzoeksobservatorium naar zwaartekrachtgolven. Ook informeert het de bezoekers over de voortgang van lopend onderzoek naar sleuteltechnologieën die nodig zijn voor de ontwikkeling van de Einstein Telescope. Suzanne Metzler, de plaatsvervangend permanent vertegenwoordiger van Noordrijn-Westfalen, hield een toespraak.

Nieuws
15.04.24

Leden Aaltense gemeenteraad te gast in Bocholt

Voor het eerst sinds 2016 waren de gemeenteraden van Aalten en Bocholt weer eens bijeen voor een gezamenlijke raadszitting in Bocholt. Voorafgaand aan de raadszitting stond de jaarlijkse bestuursvergadering tussen de gemeentebesturen van de beide grensplaatsen op de agenda.

Nieuws
02.04.24

4+1-Treffen in teken van hoogwater, mobiliteit, energie, onderwijs en arbeidsmarkt

Het Rijksmuseum Twenthe in Enschede vormde op 28 maart het decor van het 4+1-Treffen. De minister-president van Nedersaksen Stephan Weil en de commissarissen van de Koning van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel waren hier bijeen om de voortgang van de noordelijke samenwerking op het gebied van arbeidsmarkt, onderwijs, energie, mobiliteit en hoogwater te bespreken.

Nieuws
02.04.24

Waterschap Rijn en IJssel op bezoek bij Bezirksregierung Münster

Water trekt zich niets aan van landsgrenzen: als er over de grens in Duitsland een dijk doorbreekt of extreem veel regen valt, is ook in Nederland de kans op wateroverlast aanwezig. Daarom is een goede bilaterale afstemming met de oosterburen onontbeerlijk en is het belangrijk om elkaar goed te informeren en de krachten te bundelen. Om de banden verder aan te halen ging Hein Pieper, dijkgraaf bij het Waterschap Rijn en IJssel, op 21 maart langs bij Andreas Bothe, Regierungspräsident van de Bezirksregierung Münster.

Nieuws
28.03.24

Nieuwe cijfers grenspendel bekend

In 2021 staken bijna 44.000 werknemers uit Duitsland de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit Nederland pendelden bijna 7.000 werknemers voor hun werk naar Noordrijn-Westfalen en nog eens 1.000 naar Nedersaksen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de tegenhangers uit Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

Nieuws
27.03.24

‘Crisisbeheersers’ Netwerk N4 bijeen in het Gouvernement

“Vanuit de lucht kun je zien dat grenzen lijnen zijn die door de mens zijn getrokken, maar bij een incident of crisis blijken ze ineens ook echt te bestaan.” Met deze woorden ontving Emile Roemer, de gouverneur van provincie Limburg, op woensdag 20 maart tientallen ‘crisisbeheersers’ uit de grensregio’s in de Statenzaal van het Gouvernement in Maastricht. Op slechts enkele meters van het lijvige boekwerk van het Verdrag van Maastricht uit 1992, dat in het Gouvernement te vinden is, werd ‘Europa gelebt’ tijdens de jaarlijkse netwerkdag van het Netwerk N4.

Nieuws
25.03.24

Vier Euregio's lanceren online-tool voor subsidieaanvragen Kleinprojectenfonds

Het aanvragen van subsidies uit het Kleinprojectenfonds (KPF) is dankzij een nieuwe onlinetool eenvoudiger geworden. Dit zorgt ervoor dat individuele personen en organisaties gemakkelijker financiering aan kunnen vragen voor grensoverschrijdende projecten.

Interviews
15.03.24

Suzanne van den Bos over haar ‘Verkenningstocht’ bij de Bezirksregierung: “Deze ervaring had ik voor geen goud willen missen”

Wat doe je als je beleidsadviseur grondwater bij Provincie Gelderland bent en je de kans krijgt om eens mee te kijken bij de collega’s van de Bezirksregierung in Düsseldorf? Suzanne van den Bos aarzelde geen moment en greep deze kans met beide handen aan. De afgelopen zes maanden ging ze op ‘verkenningstocht’ bij de oosterburen. Ze vierde er voor het eerst van haar leven carnaval, viel op met haar oer-Hollandse broodtrommel en maakte kennis met woorden als ‘Planfeststellungsverfahren’, ‘Strahlwirkungskonzept’ en ‘Durchteufung’. Ze leerde echter vooral dat er op het gebied van water in Nederland en Noordrijn-Westfalen wordt gewerkt aan dezelfde doelen – maar op een andere manier.

Nieuws
07.03.24

Grensoverstijgende conferentie over gemeenten in Europa

De uitdagingen die het groeiende belang van de Europese Unie voor gemeenten met zich meebrengt: deze stonden op 5 maart in Münster op de agenda. In het historische Stadtweinhaus kwamen vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse gemeenten en andere gemeentelijke instellingen op uitnodiging van de EUREGIO en de stad Münster bijeen om hierover te discussiëren.

Nieuws
27.02.24

Leerzaam werkbezoek Provincie Gelderland aan Bezirksregierung Münster

De sleutel tot succesvolle grensoverschrijdende samenwerking zijn persoonlijke contacten en nauwe banden. Om deze nog verder aan te halen en elkaar nog beter te leren kennen, ging een delegatie van Provincie Gelderland op 22 februari op werkbezoek bij de Bezirksregierung Münster. Vijfentwintig collega's van verschillende themateams en programma's, waaronder Ruimte en Landschap, Vitaal Platteland, Bureau Buitenland en Lobby, Sterk bestuur en de programma’s Water en Stikstof, togen naar de Duitse vredesstad. Zij werden vergezeld door een delegatie van de regio Achterhoek en de Fachhochschule Münster. Het motto van de dag: ‘Gewoon doen’.

Nieuws
26.02.24

Hightech bedrijven krijgen eerste subsidie uit R&D-regeling Einstein Telescope

Een Nederlands consortium van de bedrijven Demcon kryoz uit Enschede en Cooll uit Hengelo en de Universiteit Twente ontvangt een subsidie om een geavanceerd koelsysteem te ontwikkelen voor de Einstein Telescope. Dit enorme observatorium voor zwaartekrachtsgolven wordt mogelijk 250 tot 300 meter onder het aardoppervlak gebouwd in het Nederlands-Belgisch-Duitse grensgebied om ongestoord te kunnen meten. Trillingsvrij koelen tot zeer lage temperaturen is nodig om de zeer zwakke signalen uit het heelal te kunnen detecteren. De drie partijen zetten hun fundamentele kennis en industriële expertise van trillingsvrij koelen in om de metingen van zwaartekrachtsgolven veel nauwkeuriger te maken. Ze ontvangen daarvoor over een periode van drie jaar 2,6 miljoen euro uit de R&D-regeling voor de Einstein Telescope, gefinancierd door het Nederlandse Nationaal Groeifonds.

Nieuws
22.02.24

Aanmelding voor de Grenslandprijs weer mogelijk

Het is inmiddels een vast onderdeel van de jaarlijkse Grenslandconferentie: de uitreiking van de Grenslandprijs. Projecten die zich in het bijzonder inzetten voor de samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen en die daarmee als voorbeeld voor andere grensregio’s kunnen dienen, maken kans op deze met 5.000 euro gedoteerde prijs. Tijdens de Grenslandconferentie op 26 september 2024 in Krefeld zal de Grenslandprijs alweer voor de vijfde keer worden uitgereikt. De inschrijving hiervoor is nu geopend.

Nieuws
21.02.24

Nieuw Europees platform voor grensoverschrijdende samenwerking gelanceerd

In grensregio’s is het maatschappelijke leven in belangrijke mate grensoverschrijdend ingericht. Dat is bijvoorbeeld zichtbaar bij wonen, werken, studeren, kinderopvang, zorgverlening, inzet van politie en ambulance en samenwerking tussen bedrijven. Voor inwoners en bedrijven is gebruikmaken van de mogelijkheden van de grensoverschrijdende regio bijna vanzelfsprekend. Maar het betekent niet dat dat ook altijd vanzelf gaat. De landsgrens blijft tot op zekere hoogte een markering van verschillen in taal, cultuur, gewoontes en regels. Die verschillen kunnen leiden tot belemmeringen om te kunnen profiteren van de kansen die het leven in een grensregio te bieden heeft. Het nieuw opgerichte ‘European Cross-Border Platform’ (ECBP), in het leven geroepen door het Europees Comité van de Regio’s, moet een plek worden waar dergelijke belemmeringen kunnen worden gesignaleerd en verzameld.

Nieuws
16.02.24

Grenslandreizen Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen succesvol afgerond

Een goede buur is beter dan een verre vriend: dat werd tijdens twee Grenslandreizen naar Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen van 6 tot en met 9 februari opnieuw onderstreept. Zo stond een bezoek van demissionair minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat en minister Oliver Krischer für Umwelt, Naturschutz und Verkehr van Noordrijn-Westfalen op 6 en 7 februari in het teken van hoogwaterbescherming, de binnenvaart en samenwerking tussen de havens. In aanwezigheid van de Overijsselse commissaris van de Koning Andries Heidema, tevens Rijksheer grensoverschrijdende samenwerking, stond op 8 en 9 februari de samenwerking tussen Noordoost-Nederland en Nedersaksen centraal.

Nieuws
02.02.24

Museum Schloss Moyland presenteert EARTH FIRE WATER AIR: dialoog tussen Joseph Beuys en Nederlandse kunstenaar Lennart Lahuis

In Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau is EARTH FIRE WATER AIR, de eerste solotentoonstelling in Duitsland van Lennart Lahuis (1986, Hengelo), van start gegaan. In de ruimtes van het kasteel presenteert Lahuis zijn artistiek onderzoek naar de vier elementen water, vuur, aarde en lucht, zowel in zijn eigen werk als in relatie tot het oeuvre van de befaamde Duitse kunstenaar Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986). EARTH FIRE WATER AIR is de eerste van een nieuwe reeks tentoonstellingen waarin een dialoog tussen de collectie en het archiefmateriaal van Beuys en het werk van opkomende internationale kunstenaars tot stand wordt gebracht.

Nieuws
26.01.24

Nieuwe stappen structurele samenwerking Agrar NL en NRW gezet

De beurshallen van Messe Berlin staan nog tot en met 28 januari in het teken van de ‘Grüne Woche’, de grootste Europese beurs op het gebied van voeding, land- en tuinbouw. Circa 1.400 exposanten uit 61 landen laten aan de hand van specifieke agrarische producten zien waar ze trots op zijn. Dit jaar staan voedselsystemen voor de toekomst centraal. Diverse gedeputeerden uit (grens)provincies brachten al een bezoek aan de beurs, waar tijdens een ‘handshake’ met NRW-minister Gorißen een stap werd gezet naar een structurele landbouwsamenwerking tussen Nederlandse provincies en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen.

Nieuws
26.01.24

Consul-generaal Hannah Tijmes brengt werkbezoek aan EUREGIO

Op woensdag 17 januari bracht Hannah Tijmes, die in augustus 2023 als Nederlandse consul-generaal in Düsseldorf werd aangesteld, een bezoek aan de EUREGIO in Gronau. Belangrijke thema’s tijdens het bezoek waren het werk van de EUREGIO en hun GrensInfoPunt en het grensoverschrijdende EUREGIO-initiatief tegen ondermijning.

Nieuws
17.01.24

Nieuwe EU-aanpak grensbelemmeringen op tafel

Toegang tot gezondheidsdiensten, respons op rampen en samenwerking aan gezamenlijke infrastructuurprojecten: een kleine greep uit zaken die in grensregio’s als gevolg van verschillende technische normen of wettelijke bepalingen voor belemmeringen kunnen zorgen. Een gewijzigd voorstel voor een ‘Verordening betreffende het vergemakkelijken van grensoverschrijdende oplossingen’ van de Europese Commissie moet hierin verandering brengen. Twee speerpunten hierin zijn het opzetten van grensoverschrijdende coördinatiepunten en een ‘Cross-Border Facilitation Tool’.

Nieuws
15.01.24

Overijsselse gedeputeerden op werkbezoek bij de EUREGIO

Op 10 januari 2024 brachten de Overijsselse gedeputeerden Erwin Hoogland (portefeuille Economie en Internationaal) en Martijn Dadema (portefeuille Water, Mobiliteit, Inclusiviteit en Handhaving) samen met ‘Deutschland-Beauftragter’ Raimon Reuter namens de provincie Overijssel een werkbezoek aan de EUREGIO. In vergadercentrum Terhaar-sive-Droste op de Nederlands-Duitse grens werden zij door adjunct-directeur-bestuurder Dinand de Jong en hoofd politiek Gerd Reuter ontvangen. Naast een kennismaking stond er een inhoudelijk overleg op het programma waarin verschillende onderwerpen van de grensregio besproken zijn.

Nieuws
04.01.24

Succesvolle samenwerkingsbijeenkomst Oost-Nederland en Münsterland

Het Duitse Ladbergen vormde op vrijdag 15 december het decor van de jaarlijkse ‘Landrätekonferenz’. Diverse vertegenwoordigers van Twentse en Achterhoekse gemeenten, de EUREGIO, de Kreise Borken, Coesfeld, Warendorf en Steinfurt alsmede Stadt Münster waren bijeen om de voortgang van de samenwerking in het kader van het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland te bespreken. Gedeputeerde Helga Witjes van Provincie Gelderland en gedeputeerde Erwin Hoogland van Provincie Overijssel waren voor het eerst aanwezig bij de bijeenkomst.

Nieuws
21.12.23

Uniforme dataset stikstofaanpak grensgebieden beschikbaar

BIJ12, een uitvoeringsorganisatie van het Interprovinicaal Overleg (IPO), heeft in samenwerking met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en het Duitse Umweltbundesamt (UBA) een landoverkoepelende dataset voor de aanpak van stikstof in grensgebieden opgesteld. Deze grensoverschrijdende dataset biedt informatie over stikstofemissies en ondersteunt provincies en hun partners in grensregio's bij het verkrijgen van een gedeeld totaaloverzicht over de uitstoot.

Nieuws
21.12.23

Jaaroverzicht 2023

Kerstmis en de jaarwisseling naderen met rasse schreden. Voor het team van Grenspost Düsseldorf – de vertegenwoordiging van Gelderland, Limburg, Overijssel en Zuid-Holland in Duitsland – de gelegenheid om terug te blikken op de belangrijkste gebeurtenissen en mijlpalen op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking uit het afgelopen jaar.

Nieuws
14.12.23

Kamerbrief met update rond fiscale belemmeringen grenswerkers gepubliceerd

Duizenden werknemers die in Nederland wonen, reizen voor hun werk dagelijks op en neer naar Duitsland, terwijl tegelijkertijd veel Duitsers de omgekeerde weg afleggen. Sinds de coronapandemie zijn echter veel grenswerkers meer vanuit huis gaan werken. Wettelijke voorschriften als de Europese verordening voor sociale zekerheid moeten hierbij eigenlijk voor zekerheid zorgen, maar werpen bij grensoverschrijdend thuiswerken voor werknemers en werkgevers af en toe obstakels op. Op Europees niveau is dit jaar daarom een kaderovereenkomst gesloten om oplossingen voor grenswerkers op het gebied van sociale zekerheid vast te leggen. Een dergelijke fundamentele en duurzame oplossing bestaat echter op het gebied van belastingkwesties voor grenswerkers nog niet. Momenteel lopen er gesprekken met Duitsland over een duidelijke fiscale behandeling van inkomen van grenswerkers die hybride werken. De laatste stand van zaken is samengevat in een Kamerbrief van 11 december.

Nieuws
07.12.23

Recordaantal aanwezigen bij geslaagde Grenslandconferentie 2023

Het monumentale Concertgebouw De Vereeniging in Nijmegen stond op woensdag 6 december geheel in het teken van de alweer vijfde editie van de Grenslandconferentie. Op dit jaarlijkse Nederlands-Duitse ‘Familientreffen’ stond kennisuitwisseling en netwerken centraal. Bovendien werd in het kader van een Bestuurlijk Overleg in aanwezigheid van onder andere demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, minister Nathanael Liminski van het Ministerium für Heimat, Kommunales, Bau und Digitalisierung van Noordrijn-Westfalen en Andries Heidema, Rijksheer grensoverschrijdende samenwerking en commissaris van de Koning in Overijssel, de Grenslandagenda voor 2024 vastgesteld.

Nieuws
04.12.23

Borrelen in Sinterklaassferen in Düsseldorf

Op woensdag 29 november jl. was het weer tijd voor de jaarlijkse Sinterklaasborrel van Grenspost Düsseldorf. Bij brouwerij Im Goldenen Ring, midden in het centrum van Düsseldorf, stonden de Frikadellen, Mettbrötchen en pepernoten klaar voor een gezellige avond.

Nieuws
01.12.23

Consul-generaal Hannah Tijmes op kennismakingsbezoek in Gelderland

Als opvolgster van Peter Schuurman zit Hannah Tijmes sinds augustus 2023 in het zadel als consul-generaal in Düsseldorf. In het kader van haar aantreden bracht ze op 27 november jl. een kennismakingsbezoek aan de Provincie Gelderland. Op de agenda stonden onderwerpen als water, gezonde en veilige leefomgeving en de aanstaande Grenslandconferentie op 6 december.

Nieuws
30.11.23

Business Breakfast voor Nederlandse bedrijven in Noordrijn-Westfalen

Het Design Center van Leolux in Krefeld, fabrikant van kwalitatieve designmeubelen, vormt op 12 december het decor van een Business Breakfast voor Nederlandse bedrijven in Noordrijn-Westfalen. Het ontbijt is specifiek bedoeld voor Nederlandse investeerders en bedrijven die zich in NRW willen vestigen of daar al hun hoofdkantoor hebben.

Nieuws
24.11.23

Nieuw project ‘Duurzame ontsluiting grensdata’ van start

Het programma Regio’s aan de grens, onderdeel van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, gaat met het CBS de samenwerking aan op het project ‘Duurzame ontsluiting grensdata’. De data uit Nederland, Duitsland en België zal open source beschikbaar worden gesteld via het bestaande portaal grensdata.eu.

Nieuws
23.11.23

Bestuurlijk Overleg Mobility NL-NRW: beweging in grensoverschrijdende mobiliteit

Het Gouvernement aan de Maas stond op donderdag 2 november in het teken van het Bestuurlijk Overleg Mobility NL-NRW. Het overleg vond plaats in aanwezigheid van veel nieuwe bestuurders die na de verkiezingen voor de Provinciale Staten zijn begonnen aan hun werkzaamheden. Thema’s die werden besproken zijn duurzame corridors en logistiek, smart mobility, internationaal spoorvervoer, binnenvaart en fietsen en smart cycling.

Nieuws
14.11.23

Koning Willem-Alexander bezoekt waterstofprojecten in Noordrijn-Westfalen

Op 14 november 2023 was Koning Willem-Alexander op uitnodiging van de minister-president van Noordrijn-WestfalenHendrik Wüst te gast in de deelstaat. Op het programma stonden daarbij met name werkbezoeken in het kader van uiteenlopende waterstofprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van een grensoverschrijdende transport- en opslaginfrastructuur, het waarborgen van de leveringszekerheid en het intensiveren van de kennisuitwisseling. In het kader van het werkbezoek vond er bovendien onder leiding van staatssecretaris Hans Vijlbrief een handelsmissie met ruim veertig Nederlandse bedrijven plaats.

Nieuws
08.11.23

DNHK organiseert ‘Wahlabend‘ in Düsseldorf

Op 22 november aanstaande vinden in Nederland weer de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Het verloop daarvan wordt op deze dag op uitnodiging van de Duits-Nederlandse Handelskamer ook nauw in de gaten gehouden aan Duitse zijde van de grens, namelijk in co-workingspace Tribes GAP in Düsseldorf. Hannah Tijmes, de nieuwe consul-generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Düsseldorf, zal het welkomstwoord verzorgen.

Nieuws
06.11.23

Limburg: eerste grensoverschrijdende Museummaand gestart

De steden Venlo, Krefeld, Roermond en Mönchengladbach organiseren van 10 november tot 10 december as. voor het eerst een gezamenlijke museummaand. De 13 deelnemende musea in de Nederlands-Duitse grensregio zijn gedurende vier weken met één ticket te bezoeken. Tickets kosten 25 euro per persoon.

Interviews
02.11.23

Limburgs gedeputeerde Elianne Demollin-Schneiders: Grens is grote kans

Sinds vijf maanden mag Elianne Demollin-Schneiders zich gedeputeerde voor de Provincie Limburg noemen. De geboren en getogen Limburgse, trots op haar provincie en haar zachte G, heeft deze uitdaging met beide handen aangegrepen – en is blij met de brede portefeuille waarmee ze zich naar eigen zeggen als een vis in het water voelt. Onderdeel daarvan is grensoverschrijdende samenwerking, een rode draad in het coalitieakkoord van Limburg. In dit interview met Grenspost Düsseldorf kijkt ze terug op de afgelopen periode en vooral vooruit naar wat er de komende vier jaar op stapel staat.

Nieuws
25.10.23

Demodagen LIFE CO2SAND op stapel: ook interessant voor Duitse boeren

Overvloedige regenval of juist lange periodes van complete droogte: de klimaatverandering stelt onder andere boeren voor een enorme uitdaging bij de teelt van hun gewassen. Dat geldt met name voor agrariërs die hun gewassen verbouwen op zandgrond. Om deze beter bestand te maken tegen extreme weersomstandigheden, wordt in het kader van het project LIFE CO2SAND op initiatief van provincie Gelderland en Rijkswaterstaat kleigrond toegevoegd aan een zandbodem. Tijdens de eerstvolgende demodag op 9 november in Agelo (Overijssel) kunnen belangstellenden kennismaken met deze ‘klei in zand-‘methode. Ook Duitse boeren en andere geïnteresseerden zijn van harte uitgenodigd om daarbij aanwezig te zijn.

Nieuws
25.10.23

Bestuurlijk 3+3-overleg in teken van samenwerking tussen lokale overheden aan de grens tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen

De Brightlands Campus Greenport Venlo stond op 19 oktober 2023 in het teken van de halfjaarlijkse ontmoeting tussen de commissarissen van de Koning van de Nederlandse provincies Overijssel, Gelderland en Limburg en de Regierungspräsidenten van de Bezirksregierungen Münster, Keulen en Düsseldorf. Dit zogeheten ‘3+3’-overleg – deze keer onder Limburgs voorzitterschap – stond vooral in het teken van samenwerking tussen gemeenten; ook aan weerskanten van de grens.

Nieuws
24.10.23

Project ERMWIC Euregio Rijn-Maas-Waal officieel afgetrapt

Brandbeheersing, hulpverlening, ambulancehulpverlening, rampenbestrijding en crisisbeheersing: deze onderwerpen moeten in het kader van het project ERMWIC Euregionale Rijn-Maas-Waal Incidentbestrijding en Crisisbeheersing grensoverschrijdend een verdere impuls krijgen. Onlangs gaf de voorzitter van de veiligheidsregio Limburg-Noord, burgemeester Antoin Scholten van Venlo, officieel het startschot voor dit project.

Nieuws
20.10.23

Dienstregeling buslijn Aalten-Bocholt uitgebreid

Sinds ruim twee jaar is hij in gebruik: de permanente busverbinding tussen Aalten en het Duitse Bocholt. Van maandag tot en met zaterdag kunnen reizigers één keer per uur gebruik maken van dit grensoverschrijdende vervoersaanbod. En vanaf 17 oktober is de dienstregeling nog verder uitgebreid: in de ochtend en in de avond zijn er extra ritten toegevoegd. Op die manier vormt de buslijn met name voor scholieren en woon-werkverkeer een echt alternatief. De uitbreiding kwam tot stand in het kader van het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland.

Nieuws
19.10.23

Europese Week van Regio’s en Steden bol van inspiratie

Bloeiende regio’s, sterker Europa: dat was het thema van de 21e Europese Week van de Regio’s en Steden (EWRC) van 9 tot 12 oktober in Brussel. De EWRC is een jaarlijks evenement dat bestuurders, beleidsmakers, regionale vertegenwoordigers en experts samenbrengt om de toekomst van onze gemeenschappen in de Europese context te bespreken. Het is een platform om te delen, leren en de toekomst van de regio's vorm te geven. De week stond in het teken van boeiende workshops en side-events. Er waren veel partners uit de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland aanwezig.

Nieuws
18.10.23

Nederlands-Duitse culturele samenwerking project ‘Trechterbekercultuur’

Nederland en Duitsland slaan de handen ineen op het gebied van cultureel erfgoed en monumentenzorg. Dat doen ze in het kader van ‘Trechterbekercultuur’, aardewerk uit de periode tussen 4000 en 2700 voor Christus in een gebied dat zich uitstrekte van Nederland tot West-Oekraïne. Dit project is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van archeologische monumentenzorg. Doel van het project is het behouden en delen van het gezamenlijke culturele erfgoed dat zich niet aan landsgrenzen hield.

Nieuws
16.10.23

Buitenlands personeel gemakkelijker aan de slag in Duitse kinderopvang

Vakpersoneel met een buitenlands diploma kan in de toekomst sneller en onbureaucratischer aan het werk in Duitse kinderdagverblijven. Een positieve check door de ‘anabin’ database van de Kultusministerkonferenz is voortaan voldoende voor kinderdagverblijven om dergelijk personeel in dienst te kunnen nemen. Tot nu toe was een individuele beoordeling van het diploma door de Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB) vereist, wat gepaard ging met lange wachttijden en kosten.

Nieuws
12.10.23

Sport centraal tijdens Dag van de Duitse Taal

Vandaag vieren scholen, bedrijven, overheden en organisaties in heel Nederland de Dag van de Duitse Taal 2023. De dag werd in 2012 in het leven geroepen door de Actiegroep Duits, bestaande uit de Duitse ambassade in Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA). Het doel: het belang van de Duitse taal voor Nederland onder de aandacht brengen. Ook moeten leerlingen worden gestimuleerd om Duits te gaan leren. Dit jaar staat het thema sport centraal.

Nieuws
06.10.23

Deutsches Zentrum für Astrophysik (DZA) en Nikhef slaan handen ineen voor Einstein Telescope

Het Duits Centrum voor Astrofysica (DZA) en Nikhef gaan samenwerken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek voor de Einstein Telescope. Daartoe ondertekenden de beide partijen op de internationale beurs ExpoReal in München op 4 oktober een intentieverklaring. De krachtenbundeling moet beide instituten een leidende positie opleveren bij de ontwikkeling van het wetenschappelijk instrumentarium voor de Einstein Telescope.

Interviews
04.10.23

Gedeputeerde Erwin Hoogland: “Echt persoonlijk contact levert beide zijden van de grens alleen maar winst op”

De nieuwe provinciale coalitieakkoorden liggen op tafel en de kersvers benoemde provinciale bestuurders zijn aan het werk. Sinds een kleine twee maanden zit oud-militair Erwin Hoogland in het zadel als gedeputeerde Regionale Economie en Internationale Betrekkingen van de Provincie Overijssel. Met in zijn portefeuille: grensoverschrijdende samenwerking. Want de Duitslandstrategie en alle bestaande Overijssels-Duitse samenwerkingsverbanden worden de komende vier jaar voortgezet – en verder verdiept. Een aspect dat bijzonder goed bij hem past, aangezien zijn link met Duitsland naar eigen zeggen ’een hele grote’ is.

Nieuws
29.09.23

Project RH2INE verder op stoom

Het provinciehuis in Den Haag vormde op vrijdag 22 september het decor van het jaarlijkse RH2INE-congres. Ruim 120 deelnemers uit de publieke en private sector in Nederland, Duitsland, België en Oostenrijk kwamen hier bijeen om elkaar op de hoogte te brengen van lopende ontwikkelingen rond waterstoftoepassing in de binnenvaart. Zij omarmden de mogelijkheid om internationaal kennis uit te wisselen en te netwerken in hun gezamenlijke streven om de Rijncorridor CO2-neutraler te maken.

Nieuws
28.09.23

Mijlpaal voor kandidatuur Einstein Telescope

Ministers, staatssecretarissen en gedeputeerden van Nederland, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en België hebben op 26 september een nieuwe stap gezet om de Einstein Telescope naar het grensgebied van de drie landen te brengen. Daartoe ondertekende de interministeriële conferentie in Brussel de intentieverklaring over de route naar de gezamenlijke officiële kandidatuur (het ‘bidbook‘) van de drie landen.

Nieuws
15.09.23

Nieuw haalbaarheidsonderzoek: havens Rotterdam en Duisburg versterken samenwerking op gebied van waterstof

Binnenhaven duisport en zeehaven Rotterdam kondigen met een nieuw haalbaarheidsonderzoek de volgende stap aan in hun samenwerking bij en hun leiderschap in de ontwikkeling van Europese waterstofketens.

Nieuws
13.09.23

Grenspost Düsseldorf organiseert Duitstalig webinar over provinciale coalitieakkoorden

Grenspost Düsseldorf organiseert op maandag 23 oktober een Duitstalig webinar over de nieuwe coalitieakkoorden van Gelderland, Overijssel, Limburg en Zuid-Holland waarin met name wordt ingezoomd op zaken die van belang zijn voor grensoverschrijdende samenwerking. Het webinar is speciaal bedoeld voor de (Duitstalige) collega's bij diverse overheden in Noordrijn-Westfalen.

Nieuws
05.09.23

Klimaat, biodiversiteit en circulaire economie centraal tijdens ENCORE conferentie

De grootste uitdagingen van onze tijd vragen om Europese samenwerking. Klimaatadaptatie, gezonde biodiversiteit en een circulaire economie zijn thema's die al 30 jaar centraal staan voor het Europese politieke netwerk ENCORE. Dit jaar vindt de tweejaarlijkse politieke conferentie van 27 tot en met 29 september plaats in Gelderland.

Nieuws
28.08.23

Koning Willem-Alexander bezoekt waterstofprojecten in Noordrijn-Westfalen

Zijne Majesteit de Koning brengt dinsdag 14 november een bezoek aan de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het bezoek staat in het teken van verschillende waterstofprojecten. Staatssecretaris Hans Vijlbrief van Economische Zaken neemt deel aan het bezoek.

Nieuws
23.08.23

‘Hockey meets business’: geslaagd Nederlands-Duits netwerkevent in sportieve setting

Onder het genot van een frietje met frikandel zakelijke grensoverstijgende contacten aanknopen, de samenwerking in de Nederlands-Duitse grensregio versterken en daarbij de nationale Nederlandse en Duitse hockeyteams aanmoedigen: dat was allemaal onderdeel van het event ‘Hockey meets business’ op maandag 21 augustus in het SparkassenPark in Mönchengladbach.

Nieuws
22.08.23

Succesvolle DIGITAL DEMO DAY in Düsseldorf

DeapTech, HealthTech en GreenTech: dit zijn slechts een paar onderwerpen die op 17 augustus tijdens de DIGITAL DEMO DAY in Düsseldorf, de grootste beurs voor tech startups in Duitsland, centraal stonden. Voor de tweede keer op rij was er in het kader van een driedaagse startup-missie van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een ‘NL Street’ met 23 startups aanwezig.

Nieuws
02.08.23

Euregio's en GrensInfoPunten pleiten bij Nederlandse en Duitse overheden voor flexibele belastingafspraken voor grenswerkers

In een brief aan de verantwoordelijke ministers van Financiën pleiten alle Euregio's langs de Nederlands-Duits-Belgische grens op initiatief van de Euregio Maas-Rijn voor langetermijnoplossingen voor de belastingheffing van grensarbeiders die thuiswerken of telewerken.

Nieuws
02.08.23

Hendrik Wüst bezoekt Grensoverschrijdend Politieteam in Kaldenkirchen

Op dinsdag 1 augustus 2023 was Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, op werkbezoek in de regio Niederrhein. In Kaldenkirchen bezocht hij samen met de Limburgse gouverneur Emile Roemer het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT).

Nieuws
31.07.23

CROW brengt grensoverschrijdende ov-verbindingen in kaart

Het kennisplatform CROW heeft deze zomer voor de tweede keer een poster uitgebracht met een overzicht van grensoverschrijdende ov-lijnen. In totaal worden er in 2023 74 (regionale) ov-verbindingen naar Duitsland en België geteld. Het betreft hier enkel ov-lijnen binnen het consessiegebonden vervoer: lijnen die in opdracht of met behulp van overheden rijden.

Nieuws
19.07.23

Gezondheidszorg in de EUREGIO moet beter: Medisch Spectrum Twente en Universitätsklinikum Münster gaan samenwerken

De twee grootste ziekenhuizen in de grensregio, het Medisch Spectrum Twente (MST) en het Universitätsklinikum Münster (UKM) alsmede de universiteiten van Münster en Twente tekenden recentelijk een Memorandum of Understanding waarin zij hun toekomstige plannen tot samenwerking bekrachtigden.

Nieuws
11.07.23

Toch geen Tozo-uitkering voor grensondernemers

Ondernemers die in Nederland hun bedrijf hebben gevestigd, maar zelf elders in de Europese Unie wonen, hebben geen recht op een Tozo-uitkering voor de kosten van levensonderhoud. Dat oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) op 27 juni in twee uitspraken.

Nieuws
03.07.23

Koning Willem-Alexander en minister Bruins Slot in gesprek over samenwerking met Duitsland tijdens werkbezoek aan Twente

Op woensdag 28 juni brachten Koning Willem-Alexander en minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een werkbezoek aan de regio Twente. Het werkbezoek stond in het teken van grensoverschrijdende samenwerking met Duitsland, de Regio Deal Twente en weerbaar bestuur. "We zijn erg blij dat we belangrijke uitdagingen zoals de versterking van de lokale en Europese democratie met de Koning konden bespreken”, aldus Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO.

Nieuws
26.06.23

Kansen en uitdagingen voor grensregio’s centraal bij ambassadeursreis Duitsland en Nederland

Tijdens een werkbezoek van 19 tot en met 21 juni hebben Cyrill Jean Nunn, de Duitse ambassadeur in Nederland, Ronald van Roeden, de Nederlandse ambassadeur in Duitsland, Peter Schuurman, consul-generaal van Nederland in Düsseldorf, en Willemijn van der Toorn, consul in Düsseldorf, de Nederlands-Duitse grensregio beter leren kennen. De ambassadeurs onderstrepen daarmee het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor beide landen. “We zijn hier in het hart van de grensregio, hier gebeurt het”, aldus Cyrill Nunn.

Interviews
22.06.23

Afscheidsinterview Peter Schuurman: “GROS was voor mij de kers op de taart”

In de zomer van 2023 zwaait Peter Schuurman na vier jaar af als consul-generaal in Düsseldorf. Een periode die naar eigen zeggen is omgevlogen. In dit interview kijkt Grenspost Düsseldorf samen met hem terug op zijn ambtstermijn met een belangrijke focus op Nederlands-Duitse samenwerking: een baan die hij zelf graag omschrijft als “opereren in een snoepwinkel”.

Nieuws
07.06.23

Vruchtbare bijeenkomst in het kader van Memorandum Oost-Nederland – Münsterland

Op 6 juni vormde de Aschendorff Verlag in Münster het decor van een bijeenkomst van de partnerorganisaties van het Memorandum Oost-Nederland-Münsterland. Dit zijn de Duitse Kreise Warendorf, Coesfeld, Steinfurt en Borken, de stad Münster, de Bezirksregierung Münster en de Nederlandse regio’s Twente en Achterhoek, evenals de provincies Overijssel en Gelderland. Op deze dag werd gezamenlijk verdieping gezocht in workshops die gericht waren op drie van de ‘flagships’ zoals vastgesteld in het Memorandum Oost-Nederland - Münsterland.

Nieuws
01.06.23

Nieuw project ERMWIC ter versterking van Nederlandse en Duitse crisisbeheersing

Overstromingen, natuurbranden en de coronapandemie: rampen en crises hebben geen boodschap aan landsgrenzen. Daarom is een goede samenwerking over de landsgrenzen heen van doorslaggevend belang. In het kader van het nieuwe Interreg VI-project ERMWIC krijgen bestaande Nederlands-Duitse samenwerkingen op het gebied van crisisbeheersing een extra boost.

Nieuws
30.05.23

Oost-Nederland en Nord-Westfalen halen economische banden aan

De grensregio's Oost-Nederland en Nord-Westfalen gaan intensiever samenwerken om innovaties voor een duurzame  toekomst te versnellen. De focus ligt daarbij op Advanced Manufacturing & Robotics, Energy, Medtech en de Circulaire Economie. Een bijbehorende grensoverschrijdende strategie is op 23 mei in Münster vastgesteld door de vele instellingen die zich inzetten voor een sterkere Nederlands-Duitse samenwerking. Twente Board, Oost NL en IHK Nord-Westfalen.

Nieuws
30.05.23

Eerste gezamenlijke jaaroverleg Netwerk N4 een feit

Het Institut der Feuerwehr NRW in Münster vormde op 11 mei jl. het decor van het eerste gezamenlijke jaaroverleg van het Netwerk N4, het Netwerk Nederlandse en NRW Niet-politie gerelateerde crisisbeheersing, een samenwerking tussen Nederlandse en Noordrijn-Westfaalse partijen actief in het crisismanagement. De jaarvergadering is onderdeel van het basisconcept ‘Grenzeloze veiligheid N4’ uit 2021.

Nieuws
30.05.23

Inschrijving Grenslandprijs 2023 geopend

Bewoners, bedrijven en overheidsinstellingen in Nederland en Noordrijn-Westfalen werken steeds intensiever met elkaar samen. Innovatieve projecten die Nederland en Noordrijn-Westfalen dichter bij elkaar brengen en houden, verdienen extra aandacht. Daarom wordt tijdens de Grenslandconferentie in Nijmegen op 6 december as. voor de vierde keer de Grenslandprijs uitgereikt. De inschrijving hiervoor is nu geopend.

Nieuws
23.05.23

Nederland, Duitsland, Europa: de Dag van de Vrede in Münster

Op 15 mei jl., de dag dat het 375-jarige jubileum van de Vrede van Westfalen werd gevierd, spraken de ambassadeurs van Nederland en Duitsland tijdens een symposium van het Zentrum für Niederlande-Studien (ZNS) in Münster over hun diplomatieke activiteiten. Ervaren historici gaven bovendien uitleg over de effecten van dit vredesverdrag, die tot op de dag van vandaag nog voelbaar zijn. Daarnaast nam de nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien, dr. Jacco Pekelder, de gasten tijdens zijn inaugurele lezing mee op een reis door de tijd.

Nieuws
19.05.23

Bevrijdingsvuur aangekomen in Münster

Na tussenstops in Gronau en Coesfeld is het Bevrijdingsvuur op maandag 15 mei aangekomen op zijn eindbestemming Münster. Hiermee kwam er een einde aan de tiendaagse tocht van Zwolle naar Münster, waarmee de Nederlandse Bevrijdingsdag werd verbonden met de viering van 375 jaar Vrede van Westfalen.

Nieuws
16.05.23

Over de landsgrenzen heen naar een klimaatneutrale toekomst

Op 11 en 12 mei was de Duitse minister van Economische Zaken en Klimaatbescherming Mona Neubaur te gast in Rotterdam en Brussel.

Nieuws
11.05.23

Historisch moment: Bevrijdingsvuur aangekomen in Duitsland

Nadat Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel Andries Heidema het Bevrijdingsvuur op 5 mei overhandigde aan minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst, is het Bevrijdingsvuur nu daadwerkelijk aangekomen in Duitsland. Op dinsdag 9 mei, tevens de Dag van Europa, brachten twaalf lopers uit Enschede het vuur naar Gronau. Bij Glanerbrug staken ze de grens over. Na een tocht van ruim zeven kilometer overhandigden zij de fakkel in Gronau aan de burgemeester van Enschede, Roelof Bleker. Hij droeg het Bevrijdingsvuur op zijn beurt over aan burgemeester Rainer Doetkotte van Stadt Gronau.

Nieuws
10.05.23

Bevrijdingsvuur de grens over op unieke Bevrijdingsdag

Een unieke Bevrijdingsdag dit jaar: als eerste Duitse minister-president ooit nam Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, op 5 mei deel aan de Nationale Viering van de Bevrijding. De organisatie hiervan was dit jaar in handen van Provincie Overijssel, samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel. 

Nieuws
09.05.23

Rijn als transportas centraal tijdens Länderkonferenz Rhein

Op 4 mei vond in het historische Barockschloss in Mannheim de Länderkonferenz Rhein plaats. De vier Duitse deelstaten die aan de Rijn liggen, te weten Noordrijn-Westfalen, Hessen, Rijnland-Palts en Baden-Württemberg, gingen met elkaar in gesprek over de Rijn als transportas. Ook Rijkswaterstaat was aanwezig.

Nieuws
04.05.23

Ministerie NRW op werkbezoek bij Provincie Gelderland

Op woensdag 3 mei bracht een delegatie van ca. 35 personen van het Ministerium für Kinder, Jugend, Familie, Gleichstellung, Flucht und Integration van de deelstaat Noordrijn-Westfalen een werkbezoek aan Provincie Gelderland.

Nieuws
28.04.23

Koningsdagreceptie 2023: “Vertrouwen is de sleutel voor samenwerking en dat is de sleutel voor groei”

Op woensdag 26 april waren de historische muren van het Zeughaus in Neuss voor het eerst het decor van de jaarlijkse Koningsdagreceptie.

Nieuws
27.04.23

‘Deutschlandticket‘ ook geldig op grensoverschrijdende ov-trajecten

Het nieuwe Deutschlandticket geldt nu niet alleen binnen de Duitse landsgrenzen, maar ook op een groot aantal Duits-Nederlandse trajecten.

Nieuws
26.04.23

Historisch moment op 5 mei: minister-president van Noordrijn-Westfalen ontvangt vredesvuur

De commissaris van de Koning, Andries Heidema, zal op 5 mei een vredesvuur overdragen aan de minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst. Vervolgens legt het vuur in tien dagen een route tussen Zwolle, Twente en Münster af. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei.

Nieuws
25.04.23

3+3-overleg in teken van voorbereiding Grenslandconferentie

Energie, stikstof en waterbeheer: deze drie onderwerpen stonden op de agenda tijdens het 3+3-overleg op donderdag 20 april in Dinslaken.

Nieuws
25.04.23

Provinciale Staten Limburg op bezoek in Noordrijn-Westfalen

Op 20 en 21 april togen de nieuwe leden van de Provinciale Staten van Provincie Limburg naar Noordrijn-Westfalen voor een kennismaking. Op het programma stonden een bezoek aan de Kreissitzungssaal van Rhein-Kreiss Neuss in Grevenbroich, de Zukunftsagentur Rheinisches Revier GmbH in Jülich en de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken.

Nieuws
24.04.23

Intercity Eindhoven – Heerlen – Aken stap dichterbij

Provincie Limburg en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat streven naar een betere verbinding met Aken. Om de intercityverbinding tussen Eindhoven en Aken te realiseren is overeenstemming bereikt over de vervolgstappen.

Nieuws
18.04.23

‘Innovation Bridge Netherlands‘ viert eerste verjaardag

Nederland en het Ruhrgebied liggen niet alleen geografisch dichtbij elkaar. Ook economisch bestaan er nauwe banden. Met de Innovation Bridge bundelde de Business Metropole Ruhr (BMR) vorig jaar al haar Nederlandgerelateerde activiteiten. De innovatiebrug vierde in april haar eerste verjaardag.

Nieuws
17.04.23

Europese subsidie spoorlijn Zwolle-Münster stap dichterbij

Het Europees parlement heeft de beoogde Lelylijn, de lijn Zwolle-Münster en de lijn Emmen-Rheine toegevoegd aan het Trans-Europees Transport Netwerk (T-ENT). Daarmee komen de lijnen in aanmerking voor Europese subsidies.

Nieuws
03.04.23

Regierungspräsident Andreas Bothe op kennismakingsbezoek in Gelderland

Voor het eerst was het hoofd van de Bezirksregierung Münster, Andreas Bothe, op vrijdag 31 maart te gast bij de commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends. Voor de ontmoeting in het Provinciehuis in Arnhem stond er eerst nog een bezoekje aan het kult in Vreden op het programma.

Nieuws
29.03.23

Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Rotterdam: intensieve samenwerking en nieuwe initiatieven

Op 27 maart vond in het Depot van museum Boijmans van Beuningen bilateraal overleg plaats tussen de Nederlandse en de Duitse regering.

Nieuws
22.03.23

Kabinetsdelegatie ontvangt Duitse regering voor regeringsconsultaties

Minister-president Rutte en een afvaardiging van het Nederlandse kabinet ontvangen op 27 maart 2023 een afvaardiging van de Duitse regering, onder leiding van bondskanselier Scholz, voor regeringsconsultaties.

Nieuws
22.03.23

Noordrijn-Westfalen en Nederland zoeken nauwere samenwerking op het gebied van rampenbestrijding

Tijdens de trilaterale conferentie ‘Verbinding leggen’ op 16 en 17 maart 2023 in Assen hebben Nederland en de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen besloten om nauwer samen te werken op het gebied van rampenbestrijding en crisisbeheersing en lessen te trekken uit de overstromingen van juli 2021.

Nieuws
17.03.23

Westfalen meets Nederland

Onder het motto ‘Westfalen meets Nederland’ vond op 14 maart jl. in Glanerbrug ten oosten van Enschede een uitwisseling plaats over de Nederlands-Duitse economische betrekkingen. Deze zijn voor beide landen van groot belang, met name voor het Nederlands-Westfaalse en Nedersaksische grensgebied.

Nieuws
17.03.23

Spoorlijn Hengelo - Bielefeld: op weg naar een gezamenlijke en duurzame verbinding

Eind 2022 gingen partners van het spoortraject Hengelo - Bielefeld met elkaar in gesprek over de stabilisering van de grensoverschrijdende spoorverbinding tussen Hengelo en Bielefeld, de RB 61.

Nieuws
14.03.23

Slechts bescheiden rol voor grensoverschrijdende samenwerking bij PS-verkiezingen

Samenwerking met buurlanden krijgt weinig aandacht bij de aanstaande Provinciale Statenverkiezingen. Opvallend genoeg ook in de provincies die grenzen aan een buurland. Dat blijkt uit een thematische analyse door expertisecentrum ITEM,

Nieuws
14.03.23

Steden bekrachtigen grensoverschrijdende samenwerking

De steden Düsseldorf, Duisburg, Moers, Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen hebben in Arnhem hun samenwerkingsovereenkomst opnieuw bekrachtigd in een Memorandum of Understanding. Het versnellen van de klimaat- en energietransitie is momenteel de belangrijkste doelstelling.

Nieuws
14.03.23

Seinen op groen voor Drielandentrein tussen België, Nederland en Duitsland

De intentieovereenkomst voor de Drielandentrein is getekend. Daarin staan afspraken die het mogelijk maken dat de trein in december 2023 kan gaan rijden tussen Luik, Maastricht en Aken.

Nieuws
09.03.23

ITEM analyseert grensoverschrijdende aspecten partijprogramma’s Provinciale Staten

Het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility (ITEM) van Maastricht University heeft de verkiezingsprogramma's in het kader van de Provinciale Staten-verkiezingen onder de loep genomen.

Nieuws
01.03.23

Nieuwe website Grenspost Düsseldorf online

De vernieuwde website van Grenspost Düsseldorf is sinds vandaag online! Onze trouwe volgers houden we per direct ook weer via  www.grenspostdusseldorf.nl op de hoogte over thema’s en actualiteiten die een rol spelen binnen de grensoverschrijdende samenwerking met onze Duitse partners.

Nieuws
23.02.23

Provincie Limburg treedt toe tot programma RH2INE

Gedeputeerde Maarten van Gaans-Gijbels (Provincie Limburg), tekende op woensdag 23 februari in het bijzijn van gedeputeerde Jeannette Baljeu (Provincie Zuid-Holland) de Letter of Intent om toe te treden tot het programma RH2INE.

Nieuws
15.02.23

Symposium grenzeloze ondermijning: speciale aandacht voor grensoverschrijdende criminaliteit

Plofkraken, drugshandel, mensenhandel en de uitbuiting van arbeidsmigranten: deze en andere vormen van criminaliteit stoppen niet bij de grens. Tijdens het symposium ‘grenzeloze ondermijning' was er speciale aandacht voor grensoverschrijdende criminaliteit.

Nieuws
06.02.23

Minister Stephan Weil te gast in Den Haag

Stephan Weil, minister-president van Niedersachsen, was op 2 en 3 februari op werkbezoek in Den Haag. Speerpuntthema’s waren onder meer de energievoorziening en klimaatneutraliteit.

Nieuws
31.01.23

Sustainable Development Goals bekrachtigd en Memorandum of Understanding ondertekend

Op 27 januari kwamen op uitnodiging van de provincie Gelderland en de gemeente Winterswijk diverse internationale partners en overheden uit Noordrijn-Westfalen, Vlaanderen en Nederland bijeen voor de Sustainable Development Goals dag.

Nieuws
27.01.23

Aangepaste coronaverordening in NRW: isolatieplicht en mondkapjesplicht in ov en verdwijnen

De mondkapjesplicht in het ov en de isolatieplicht na een coronabesmetting, die tot nog toe in Noordrijn-Westfalen nog golden, komen te vervallen.

Nieuws
26.01.23

Nederlandse en Duitse burgemeesters uit de euregio rijn-maas-noord volgen interculturele workshop

Vorige week kwamen Nederlandse en Duitse burgemeesters, een Landrat en vertegenwoordigers van de euregio rijn-maas-noord in het stadskantoor van de gemeente Venlo bijeen voor een interculturele workshop,

Nieuws
25.01.23

Zuid-Hollandse gedeputeerden te gast op ‘Grüne Woche’ in Berlijn

Berlijn staat deze week nog in het teken van ‘Die Grüne Woche’. Frederik Zevenbergen, gedeputeerde Verkeer en vervoer van de provincie Zuid-Holland, en Meindert Stolk, gedeputeerde Land- en Tuinbouw van de provincie Zuid-Holland en tevens voorzitter van Greenport West-Holland, waren te vinden op deze gerenommeerde beurs.

Nieuws
18.01.23

Bestuurlijk overleg GROS: voorbereiding Grenslandconferentie in volle gang

In de aanloop naar de vijfde editie van de Grenslandconferentie vond er op donderdag 12 januari in het Duitse Brüggen een bestuurlijk overleg plaats.

Nieuws
13.01.23

Letter of Intent: Enschede en Gronau intensiveren samenwerking

Enschede en Gronau gaan op zes thema’s intensiever samenwerken, waarbij de grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van wonen, werken en ondernemen de drie grote speerpunten zijn. Op de grens bij Glanerbrug ondertekenden burgemeester Rainer Doetkotte van Stad Gronau en burgemeester Roelof Bleker van gemeente Enschede op 12 januari daartoe een ‘Letter of Intent’.

Nieuws
19.12.22

Spiegel naar de toekomst: bijeenkomst grensoverschrijdende samenwerking Sustainable Development Goals

Op 27 januari 2023 wordt in Winterswijk een bijeenkomst georganiseerd waarin grensoverschrijdende samenwerking rond de Sustainable Development Goals centraal staat.

Nieuws
16.12.22

Euregio’s maken kennis met Europaminister Nathanael Liminski

Onlangs waren de Euregio’s langs de Nederlands-Duitse grens te gast bij de Staatskanzlei in Düsseldorf om kennis te maken met Nathanael Liminski, de nieuwe Europaminister in Noordrijn-Westfalen.

Nieuws
15.12.22

Taskforce Einstein Telescope van start gegaan

Om de kans te vergroten dat de Einstein Telescope daadwerkelijk in de Nederlands-Duits Belgische grensstreek zal komen te staan, hebben Nederland, België en Noordrijn-Westfalen besloten een Taskforce Einstein Telescope op te zetten.

Nieuws
09.12.22

Smart Industry: Ronald van Roeden en Peter Schuurman op werkbezoek in Rijnland-Palts

Smart Industry en Shared Production: deze onderwerpen stonden centraal tijdens het bezoek van ambassadeur Ronald van Roeden en consul-generaal Peter Schuurman aan SmartFactory Kaiserslautern (SF-KL).

Nieuws
02.12.22

Gouverneur Emile Roemer nieuwe voorzitter Euregio Maas-Rijn

Na drie jaar voorzitterschap van Luik heeft Luc Gillard (Provincie Luik) per 30 november de voorzittershamer van de EGTS Euregio Maas-Rijn (EMR) overgedragen aan Emile Roemer.

Nieuws
02.12.22

Pilot easyConnect van start

Met de start van de pilot easyConnect wordt het reizen tussen Nederland en Duitsland aanzienlijk eenvoudiger.

Nieuws
01.12.22

Fietsmobiliteit centraal tijdens grensoverschrijdende bijeenkomst in Gronau

Fietsmobiliteit: dat thema stond centraal tijdens een grensoverschrijdende netwerkbijeenkomst in het kader van het INTERREG-project Croco en het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland in Gronau.

Nieuws
29.11.22

Managementontmoeting Overijssel en Münster in teken van concrete projecten

Op 23 november was het weer tijd voor de structurele managementontmoeting tussen Overijssel en Münster.

Nieuws
28.11.22

ITEM Grenseffectenrapportage 2022 gepubliceerd

Ook dit jaar biedt de jaarlijkse rapportage van het Institute for Transnational and Euregional cross border cooperation and Mobility / ITEM nieuwe inzichten in de effecten op grensregio’s van Europese- en nationale wetgeving en beleidsinitiatieven.

Nieuws
25.11.22

Smakelijke Sinterklaasborrel van Grenspost Düsseldorf

Op donderdag 24 november organiseerden de Provincie Gelderland, Provincie Overijssel, Provincie Limburg en Provincie Zuid-Holland een grensoverschrijdende borrel in Sinterklaassferen.

Nieuws
15.11.22

Rijk maakt 30 miljoen vrij voor verbetering spoor Zwolle-Münster

Het Rijk maakt 30 miljoen vrij voor de verbetering van het spoor Zwolle-Münster. Het bedrag zal worden geïnvesteerd in de elektrificatie van het tracé tussen Enschede en de Duitse grens.

Nieuws
08.11.22

3+3-overleg over grensoverschrijdende actualiteiten

Op 2 november verwelkomde commissaris van de Koning van de Provincie Overijssel, Andries Heidema, de deelnemers aan het inmiddels traditionele 3 + 3-overleg in Deventer.

Nieuws
04.11.22

Weg vrij voor Duits ‘49-euro-ticket’

Er gaat een opvolger van het succesvolle 9-euro-ticket komen. De Duitse regering heeft inmiddels aangegeven dat er een 49-euro-ticket zal worden geintroduceerd dat in heel Duitsland kan worden gebruikt.

Nieuws
03.11.22

Eerste Nederlands Taalcafé Grenspost Düsseldorf een feit

Op 27 oktober organiseerde Grenspost Düsseldorf voor het eerst het ‘Sprachcafé Niederländisch’, oftewel het Taalcafé Nederlands.

Nieuws
27.10.22

Studentenreisproduct Duitse studenten aan Fontys Venlo gepland

Voor Duitse studenten aan de Fontys Venlo is in de vorm van een semesterticket een grensoverschrijdend studentenreisproduct gepland.

Nieuws
20.10.22

Nederlanders in het buitenland krijgen stemrecht voor Eerste Kamer

Nederlanders in het buitenland krijgen stemrecht voor Eerste Kamer. Om vanuit het buitenland te kunnen stemmen, dienen kiesgerechtigde Nederlanders zich eerst aan te melden. Dit kunnen zij doen bij de gemeente Den Haag.

Nieuws
18.10.22

Henrik Wüst bezoekt minister-president Mark Rutte en Koning Willem-Alexander

Op maandag 17 oktober bracht Henrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, een werkbezoek aan minister-president Mark Rutte en Koning Willem-Alexander.

Nieuws
07.10.22

Nederlandse en Duitse jongeren samen in debat over Europa

Nieuws
07.10.22

Team Grenspost Düsseldorf viert Dag van de Duitse taal met favoriete gedichten

Nieuws
07.10.22

Afsluitend symposium Euregionaal Mobiliteitsplan goed bezocht

Nieuws
04.10.22

Jonge ambtenaren uit Noordrijn-Westfalen te gast in provincie Gelderland

Nieuws
04.10.22

Zeven scholen ontvangen Euregioschool-certificering

Nieuws
30.09.22

Overleg Mobility NL-NRW: veel ontwikkelingen op gebied van grensoverschrijdende mobiliteit

Nieuws
16.09.22

RE13 Eindhoven – Düsseldorf: samenwerkingscontract ondertekend

Nieuws
16.09.22

Gelderland, Overijssel en Landschaftsverband Westfalen-Lippe ondertekenen intentieverklaring cultuursamenwerking

Nieuws
01.09.22

Hendrik Wüst presenteert Regeringsverklaring

Op woensdag 31 augustus presenteerde minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst (CDU) in de eerste Regeringsverklaring na zijn herverkiezing de belangrijkste doelstellingen van de deelstaatregering.

Nieuws
31.08.22

Heerlen en Aken voeren gezamenlijke dronetestvluchten uit

Nieuws
29.08.22

Akense masteropleiding ‘Transforming City Regions’ komt deels in Heerlen

Nieuws
19.08.22

Duitse staatssecretaris Rolf Schmachtenberg brengt werkbezoek aan EUREGIO

Nieuws
03.08.22

Havens van Rotterdam en Duisburg gaan intensiever samenwerken

Op 12 en 13 mei kwamen bijna 200 Nederlandse en Duitse veiligheids-experts bij elkaar op de Veiligheidsconferentie Grensoverschrijdende Samenwerking

Nieuws
01.04.22

Succesvolle Grenslandconferentie: Nederland en Noordrijn-Westfalen benadrukken goede samenwerking

Nieuws
01.04.22

Rijnsymposium: nauwere samenwerking met Duitsland om klimaatextremen aan te pakken

Nieuws
21.12.21

Jaaroverzicht 2021

Interviews
21.01.21

“Coronapandemie geeft GROS extra impuls en dimensie”

Videocalls zijn volgens Peter Schuurman niet ‘the real thing’ – maar de twinkeling in zijn ogen is ook digitaal zichtbaar wanneer hij spreekt over zijn functie als consul-generaal in Düsseldorf.

Interviews
26.08.20

“Samen kijken naar de voordelen van de grens”

Joris Bengevoord mag zich inmiddels ruim drie jaar burgemeester van grensdorp Winterswijk noemen. Een functie die hij met verve vervult.

Interviews
03.06.20

Lene ter Haar over grensoverschrijdende cultuursamenwerking: “Er zou nog veel meer kunnen”

Cultuurwetenschapper met grensoverschrijdende samenwerking in het bloed. Dat is Lene ter Haar, senior medewerker cultuur en communicatie bij het Nederlandse consulaat-generaal in Düsseldorf, in één zin samengevat.

Interviews
30.04.20

“Samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen lichtend voorbeeld voor Europa”

Dietmar Brockes, FDP-afgevaardigde, voorzitter van het Comité van Europa en Internationale Zaken in de Landtag van Noordrijn-Westfalen en tevens actief in het Europees Comité van de Regio’s, is een ‘grenskind’ pur sang.

Interviews
28.02.20

“Op (inter)nationaal niveau zou meer belang gehecht moeten worden aan grensoverschrijdende samenwerking op lokaal en regionaal niveau”

Nederland en Duitsland werken op talloze vlakken met elkaar samen. Zo ook op cultureel gebied. Hoe gaat dat vanuit de grensprovincies precies in zijn werk? Lin Verbrugge houdt zich o.a. bezig met grensoverschrijdende samenwerking,