Nieuws
28.04.23

Koningsdagreceptie 2023: “Vertrouwen is de sleutel voor samenwerking en dat is de sleutel voor groei”

Op woensdag 26 april waren de historische muren van het Zeughaus in Neuss voor het eerst het decor van de jaarlijkse Koningsdagreceptie. Circa 180 aanwezigen hadden gehoor gegeven aan de uitnodiging van consul-generaal Peter Schuurman en waren naar Neuss afgereisd voor deze bijzondere ontvangst, georganiseerd door het Nederlandse consulaat-generaal in Düsseldorf en de provincies Gelderland, Overijssel, Limburg en Zuid-Holland.

In zijn openingsspeech ging Schuurman in op de oorlog in Oekraïne en de betekenis van vrijheid. Ook benadrukte hij de noodzaak om in de bilaterale relaties tussen Nederland en Duitsland te blijven investeren. De verhoudingen tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen en Nederland en Nedersaksen zijn beter zijn dan ooit, vertelde Schuurman. In het afgelopen halfjaar brachten zowel minister-president Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen als minister-president van Nedersaksen Stephan Weil een bezoek aan Den Haag. Als symbool voor deze warme banden zal commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema op 5 mei in Zwolle het vredesvuur overdragen aan Hendrik Wüst. Het vuur zal op 15 mei aankomen in Münster voor de viering van 375 jaar Vrede van Münster. “Een teken van verbinding, en een symbool van vrede, vrijheid en democratie”, aldus Heidema.

Innovatieve samenwerking

Dr. Julia Frohne van Business Metropole Ruhr (BMR) benadrukte eveneens de goede grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van innovaties. “Het wederzijdse van elkaar en met elkaar leren is aan beide kanten van de grens heel interessant en heel vruchtbaar. Nederland is voor ons in Noordrijn-Westfalen een van de belangrijkste handelspartners en heeft qua belang eigenlijk China en de Verenigde Staten ingehaald.” In 2022 werkten er binnen Noordrijn-Westfalen meer dan 100.000 mensen bij meer dan 4.000 van oorsprong Nederlandse bedrijven. “Gekeken naar het aantal inwoners werkt eigenlijk heel Venlo bij ons”, aldus Frohne met een knipoog. Daarbij streeft de Business Metropole Ruhr ernaar de groenste industriële regio ter wereld te worden. Vorig jaar launchte BMR bovendien de ‘Innovation Bridge Netherlands’ waarin alle Nederlandgerelateerde activiteiten werden gebundeld. “Vertrouwen is de sleutel voor samenwerking en dat is de sleutel voor groei.”

“Verschillen ontdekken, leren waarderen en af en toe aan de kant schuiven"

Juist in deze tijden zijn we er ons nog eens extra van bewust hoe belangrijk goede samenwerking in Europa is, onderstreepte ook Andries Heidema in zijn toespraak. “Vrede, vrijheid en democratie op het Europese continent zijn helaas niet zo vanzelfsprekend als we soms misschien geloofden of hoopten. Grenzen worden niet zozeer bepaald door een lijn op een landkaart, maar wel door culturele, juridische en organisatorische verschillen. En juist die verschillen moet je ontdekken, leren waarderen en af en toe aan de kant schuiven zodat je kunt samenwerken. Dat kost tijd, want vertrouwen groeit niet zomaar.”

De algehele teneur van de van de drie toespraken: een verdere intensivering van de samenwerking over de grenzen heen is nu misschien nog wel belangrijker dan ooit.

Volksliederen

In lijn met de traditie werd het officiële gedeelte afgerond met het gezamenlijk zingen van het Duitse en Nederlandse volkslied, een ‘Leve de Koning’ en een driewerf ‘Hoera’. Aansluitend was er onder het genot van een hapje en een drankje volop gelegenheid tot netwerken.

Foto's: (c) Boettner Foto