Mastodon
Nieuws
25.04.23

Provinciale Staten Limburg op bezoek in Noordrijn-Westfalen

Op 20 en 21 april togen de nieuwe leden van de Provinciale Staten van Provincie Limburg naar Noordrijn-Westfalen voor een kennismaking. Op het programma stonden een bezoek aan de Kreissitzungssaal van Rhein-Kreis Neuss in Grevenbroich, de Zukunftsagentur Rheinisches Revier GmbH in Jülich en de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule (RWTH) in Aken.

Belang en uitdagingen van grensoverschrijdende samenwerking

Op donderdag 20 april ontving de euregio rijn-maas-noord de Statenleden in de Kreissitzungssaal van Rhein-Kreiss Neuss in Grevenbroich, waar de Kreistag vergadert. Landrat Hans-Jürgen Petrauschke vertelde over de uitdagingen die de ‘Braunkohleausstieg’ in 2030 met zich meebrengt. Vicevoorzitter van de euregio, Antoin Scholten, benadrukte het belang van grensoverschrijdende samenwerking voor de provincie Limburg en vertelde ook over de moeilijkheden, zoals de huisvestiging van arbeidsmigranten in het grensgebied. Maike Hajjoubi, directeur van de euregio rijn-maas-noord, liet o.a. zien welke Nederlands-Duitse stedenbanden er door de euregio-toolkit zijn ontstaan, die is gefinancierd door de Regio Noord-Limburg, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Provincie Limburg zelf. Ook kregen de Statenleden te zien wat het nieuwe Interreg Deutschland-Nederland-programma inhoudt. De provincie is cofinancierder van meerdere projecten binnen dit Europese subsidieprogramma.

Gouverneur Emile Roemer toonde zich zichtbaar tevreden over de eerste euregionale kennismaking van Provinciale Staten met Duitsland en onderstreepte in het Duits het belang van grensoverschrijdende samenwerking.

Staatsstelsels met elkaar vergeleken

Michiel Savelsbergh van de euregio rijn-maas-noord schetste de staatsstelsels in beide landen, die niet een-op-een met elkaar te vergelijken zijn. De provincie Limburg is nog het meest te vergelijken met een Bezirksregierung zoals in Düsseldorf en Keulen, maar ook weer met Kreise. Uit de vragen van de Statenleden bleek een grote interesse voor grensoverstijgende thema’s, omdat Limburg nu eenmaal aan zowel aan Duitsland als België grenst. Benjamin Rebenich, ‘Deutschlandbeauftragter’ voor de Provincie Limburg, liet zien wat Grenspost Düsseldorf doet en op welke gebieden en manieren meerdere provincies gezamenlijk contacten met Duitse overheden onderhouden.

Rheinisches Revier: Transformatie van een regio met langetermijnvisie

Vrijdag 21 april was het gezelschap op bezoek in Elsdorf, direct gelegen aan in het mijnbouwgebied Hambach. Bodo Middendorf, directeur van de Zukunftsagentur Rheinisches Revier GmbH gaf een introductie op het Rheinische Revier en de ‘Strukturwandel’ in de regio. De uitdagingen voor deze regio zijn groot, maar er zijn veel ideeën om vooral door innovatie nieuwe impulsen te creëren. Hier vindt onder andere wetenschappelijk onderzoek op het gebied van waterstof plaats om de bruinkoolregio in 2030 om te vormen tot een hernieuwbare energieregio; iets wat in Nederland bij de Brightlands Chemelot Campus speelt. De burgemeester van Elsdorf, Andreas Heller, hield een toespraak over de uitdagingen die deze transitie voor zijn gemeente met zich meebrengt. Ook werd het project ‘Modellfabrik Papier’ gepresenteerd. Het is gericht op duurzame papierproductie en is te vinden in het bruinkoolgebied in het Rijnland.

Terug naar school

In de middag bezochten de deelnemers de RWTH in Aken. Hier kregen zij meer inzicht in het functioneren van de RWTH en het belang van de Euregio Maas-Rijn voor deze onderwijsinstelling. Tijdens een rondrit naar de Campussen Melaten en West werden de aanwezigen bijgepraat over de campusontwikkeling.

Hoofdfoto: (c) euregio rijn-maas-noord