Nieuws
04.10.22

Jonge ambtenaren uit Noordrijn-Westfalen te gast in provincie Gelderland

Van 21 tot en met 23 september was de provincie Gelderland in het Huis der Provincie in Arnhem gastheer voor ongeveer 100 jonge leidinggevende ambtenaren uit heel Noordrijn-Westfalen die werden bijgeschoold door de Akademie Mont Cenis (opleidingsinstituut van het ministerie van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen). Het programma bestond uit keynotes, lezingen en workshops, maar bovenal uit kennismaken en netwerken.

De eerste dag werd geopend door de commissaris van de Koning van de provincie Gelderland John Berends. Daarna gaf staatssecretaris Dr. Mark Speich (voor Bondszaken, Europese aangelegenheden, Internationale Zaken en Media van Noordrijn-Westfalen) een lezing over de nut en noodzaak van grensoverschrijdende samenwerking.

Voormalig Tweede Kamervoorzitter en voorzitter van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, Gerdi Verbeet, wist met haar rede daarna de toehoorders te raken met het benoemen van de kernwaarden die nodig zijn voor het goed uitoefenen van een publieke functie. Ook benoemde zij het gevaar dat zoveel burgers zich van de politiek afkeren en welke middelen er ingezet kunnen worden om dit proces te keren. Vervolgens gingen gedeputeerde Peter van ’t Hoog van de provincie Gelderland en de Nederlandse consul-generaal in Düsseldorf Peter Schuurman in op wat de grensoverschrijdende samenwerking concreet voor de bewoners in de grensstreek betekent.

Na de diverse workshops op donderdag, waarbij diverse thema’s op het gebied van grensoverschrijdende samenwerking werden behandeld, konden de deelnemers ‘s middags kiezen uit verschillende excursies in de regio. De laatste dag sprak de directeur van de Provincie Gelderland, Miriam Nienhuis - Van Doremaele de ambtenaren in het Duits toe. De dag werd afgesloten met een plenaire sessie over het verschil in werkwijze tussen beide landen. Bovendien liet de Provincie Gelderland zien hoe het proces van digitale besluitvorming eruitziet. 

Al met al een zeer succesvolle uitwisseling die zeker bij zal dragen aan een nog betere grensoverschrijdende samenwerking met Noordrijn-Westfalen.