Nieuws
31.08.22

Heerlen en Aken voeren gezamenlijke dronetestvluchten uit

Drones kennen verschillende toepassingen. Ze zijn al jaren geliefd onder particulieren, maar kunnen bijvoorbeeld ook worden ingezet door het leger, tijdens zoekacties of voor transporten. Vooral voor medische transporten, waarbij snelheid van groot belang is, kunnen drones uitermate geschikt zijn. Ze hebben geen last van files of omleidingen en kunnen daardoor sneller op de plaats van bestemming zijn dan wegtransporten. Om deze mogelijkheden verder te onderzoeken, voeren Heerlen en Aken binnenkort gezamenlijk dronetestvluchten uit. Beide partijen tekenden in 2018 hierover in het kader van het programma ‘Urban Air Mobility’ al een samenwerkingsovereenkomst.

Bij de testvluchten zijn het Zuyderland Medisch Centrum Heerlen, de Nederlandse politie, de provincie Limburg, de RWTH Aachen University, das Universitätsklinikum RWTH Aachen en gemeente Aken betrokken. Het Zuyderland MC Heerlen voert bijvoorbeeld testvluchten van en naar de Zuyderlandvestiging in Sittard-Geleen uit en volgende week staan bij de universiteitskliniek in Aken testvluchten op de planning. Door de samenwerking kunnen beide steden niet alleen van elkaars kennis profiteren, maar ook aanspraak maken op Europese subsidies.

Urban Air Mobility

Naast Aken en Heerlen zijn ook de steden Maastricht, Hasselt en Luik betrokken bij het samenwerkingsprogramma Urban Air Mobility. Doel van dit initiatief is om de steden met behulp van drones meer met elkaar te verbinden. Na verloop van tijd zullen de mogelijkheden steeds verder uitgebreid worden: zo worden er op dit moment al drones gebruikt bij zoekacties of inspecties op moeilijk bereikbare plaatsen, maar zullen deze in de toekomst ook voor het transport van medische goederen gebruikt gaan worden. Op langere termijn staat zelfs personenvervoer per drone op de planning: in eerste instantie voor medisch personeel, maar later wellicht ook voor burgers. Vooralsnog is het uitgangspunt van de grensoverschrijdende samenwerking het mogelijk maken van medische dronetransporten.

SAFIR-Med

Onderdeel van het Urban Air Mobility programma is SAFIR-Med: Safe and Flexible Integration of Advanced U-Space Service for Medical Air Mobility. Hierbij wordt onderzoek gedaan naar snelle en betrouwbare transportmethoden van medische goederen zoals bloed of weefsel. Daarbij wordt bijvoorbeeld de weersbestendigheid van de drones getest, maar ook de optimale vliegroute, waarbij de veiligheid, privacy, wetgeving en het milieu worden gerespecteerd. Omdat deze wetgeving aan verandering onderhevig is – zo wordt op 1 januari 2023 de Europese wetgeving omtrent drones aangescherpt – worden samenwerkingsprogramma’s zoals Urban Air Mobility en SAFIR-Med steeds belangrijker.