Mastodon
Nieuws
14.11.23

Koning Willem-Alexander bezoekt waterstofprojecten in Noordrijn-Westfalen

Op 14 november 2023 was Koning Willem-Alexander op uitnodiging van de minister-president van Noordrijn-WestfalenHendrik Wüst te gast in de deelstaat. Op het programma stonden daarbij met name werkbezoeken in het kader van uiteenlopende waterstofprojecten, bijvoorbeeld op het gebied van een grensoverschrijdende transport- en opslaginfrastructuur, het waarborgen van de leveringszekerheid en het intensiveren van de kennisuitwisseling. In het kader van het werkbezoek vond er bovendien onder leiding van staatssecretaris Hans Vijlbrief een handelsmissie met ruim veertig Nederlandse bedrijven plaats.

"Noordrijn-Westfalen en Nederland zijn met elkaar verbonden door een hechte vriendschap en een dat zijn waarde heeft bewezen. We moeten het potentieel daarvan optimaal benutten, vooral met het oog op de huidige mondiale uitdagingen, en de samenwerking op belangrijke gebieden zoals energie verder intensiveren. Noordrijn-Westfalen is momenteel al een sleutelregio op weg naar een klimaatneutrale industrie. Vooral de aansluiting op de Nederlandse LNG-terminals is hierin van centraal belang. Voor het slagen van de industriële transformatie zijn echter nog grotere hoeveelheden waterstof nodig – voor onze energie-intensieve industrie en voor de productie van groen staal. Noordrijn-Westfalen moet het centrum van de Europese waterstofeconomie worden! Onze vrienden in Nederland zijn sterke en waardevolle partners voor deze transformatie”, aldus Hendrik Wüst.

Chemiepark Marl

Tijdens het bezoek aan Chemiepark Marl lag de focus op de import en het transport van waterstof, het gebruik ervan in de industrie en het Rheticus-project, in het kader waarvan een innovatieve testinstallatie met behulp van onder andere waterstof en kooldioxide nieuwe chemicaliën produceert. Ook gingen Koning Willem-Alexander en minister-president Wüst in gesprek met junior medewerkers en opleiders over de belangrijke rol van geschoolde arbeidskrachten en het belang van goede beroepsopleidingen op het gebied van duurzame chemische productie.

Zentrum für Brennstoffzellen-Technik (ZBT)

‘s Middags stond een bezoek aan het Zentrum für Brennstoffzellen-Technik (ZBT) in Duisburg op het programma. Het ZBT is in Europa toonaangevend op het gebied van onderzoek naar brandstofcellen, waterstoftechnologieën en elektrolyseprocessen en werkt nauw samen met zijn Nederlandse partner NedStack. In Duisburg spraken Willem-Alexander en Hendrik Wüst met deskundigen over de ontwikkeling van nieuwe technologieën en het belang van een sterke maakindustrie voor deze technologieën in Europa. In het testlaboratorium kwamen ze meer te weten over de ontwikkeling van brandstofcellen en praatten ze met experts van het ZBT over testfaciliteiten voor onder andere het vullen van waterstoftanks en auto's op waterstof. Met een van deze twee auto’s vervolgden zij hun weg naar de haven van Duisburg.

Haven van Duisburg

Duisport, de haven van Duisburg, moet een overslagpunt voor schone energiebronnen worden. Waterstof speelt hierbij een doorslaggevende rol. Een programmapunt in de Duisburger haven was onder andere een rondleiding op 's werelds eerste binnenvaartschip op waterstof, de MS Antonie. Om de Nederlandse waterstofexport naar Noordrijn-Westfalen te kunnen faciliteren moet de bestaande infrastructuur worden uitgebreid. In 2026 moeten er tussen Rotterdam, Duisburg en Keulen tien binnenvaartschepen varen, met ten minste vier waterstoftankstations langs de route.

Landschaftspark Duisburg Nord

In het landschapspark Duisburg-Noord – het terrein van een stilgelegde staalfabriek uit 1902 – namen Koning Willem-Alexander en premier Wüst deel aan een evenement rondom de opbouw van een inter-Europese waterstofcorridor. Ongeveer 45 Duitse en Nederlandse spelers uit de waterstofindustrie kwamen hier bijeen om de uitbreiding een flinke boost te geven. Daarna vond in de krachtcentrale van het Landschaftspark een matchmaking-evenement plaats voor ongeveer honderd mkb-bedrijven uit beide landen. Het werkbezoek werd afgesloten met een ‘trade dinner’ met ongeveer 300 vertegenwoordigers van bedrijven.

Foto's © Niederländische Botschaft / Robin Alysha Clemens