Nieuws
16.10.23

Buitenlands personeel gemakkelijker aan de slag in Duitse kinderopvang

Vakpersoneel met een buitenlands diploma kan in de toekomst sneller en onbureaucratischer aan het werk in Duitse kinderdagverblijven. Een positieve check door de ‘anabin’ database van de Kultusministerkonferenz is voortaan voldoende voor kinderdagverblijven om dergelijk personeel in dienst te kunnen nemen. Tot nu toe was een individuele beoordeling van het diploma door de Zentralstelle für ausländisches Bildungswesen (ZAB) vereist, wat gepaard ging met lange wachttijden en kosten.

"Dit is vooral belangrijk voor ons in de grensregio. Want er zijn ook veel gevallen geweest waarin de erkenning van Nederlandse diploma's erg lang op zich liet wachten, zelfs als duidelijk aan de voorwaarden was voldaan", vertelt Marcus Optendrenk, minister van Financiën van Noordrijn-Westfalen en lid van de Landtag verheugd. "We hebben goed personeel nodig om onze jongste kinderen goed onderwijs te bieden. De nieuwe regeling levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van de bureaucratie", aldus Optendrenk. Ook diploma’s uit andere staten kunnen via de databank snel worden gecontroleerd.

“Samen met onze buureuregio´s zetten wij ons al jaren in voor de wederzijdse erkenning van diploma´s. Het verheugt ons daarom bijzonder dat de diplomaerkenning nu makkelijker wordt voor mensen uit het buurland, die in Duitsland in de kinderopvang aan de slag willen gaan”, aldus Andreas Kochs, secretaris van de Euregio Rijn-Waal in Kleve.