Nieuws
06.02.23

Minister Stephan Weil te gast in Den Haag

Stephan Weil, minister-president van Niedersachsen, was op 2 en 3 februari op werkbezoek in Den Haag. Het bezoek stond oorspronkelijk gepland voor maart 2020 maar moest vanwege de coronapandemie worden afgelast. In de regeringshoofdstad sprak hij onder meer met premier Mark Rutte, minister Hanke Bruins-Slot, minister Rob Jetten en Attje Kuiken, partijleider en fractievoorzitter van de PvDA. Speerpuntthema’s waren onder meer de energievoorziening en klimaatneutraliteit.

“De afgelopen decennia is tussen Nederland en Nedersaksen een zeer nauwe, op intensieve samenwerking gebaseerde verstandhouding ontstaan,” zegt Weil. “We kunnen concluderen dat Niedersachsen en Nederland nader tot elkaar zijn gekomen. Het is wellicht typerend dat dit één van de weinige grenzen in Europa is die tijdens de coronapandemie altijd open is gebleven. Aan beide zijden van de grens was hiervoor veel waardering.”

Samenwerken bij energiethema’s

“Ik reken erop dat we ook in de toekomst nauw met elkaar zullen blijven samenwerken, want zowel in Nedersaksen als in Nederland is energiebeleid een belangrijk thema,” vervolgt Weil. “Beide landen hebben momenteel te maken met een fundamentele reorganisatie van hun energievoorziening en richten zich op klimaatneutraliteit, het sterk uitbreiden van offshore windenergie en groene waterstof.” Deze thema’s stonden dan ook centraal bij de gesprekken in Den Haag.

Programma

Op donderdag 2 februari stond een gesprek met Hanke Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op het programma. Vervolgens ontmoette minister-president Weil Attje Kuiken, partijleider en fractievoorzitter van de PvdA. ’s Middags vond een gesprek met Mark Rutte plaats. “Die grensoverschrijdende samenwerking gebeurt op allerlei verschillende vlakken. Er is veel onderlinge handel, we doen veel samen op het gebied van energie en onze politiekorpsen treden samen op tegen criminaliteit in de regio. Ook werken we aan onze gedeelde infrastructuur”, aldus Rutte op Twitter. ’s Avonds ontvingen minister-president Weil en de Duitse ambassadeur in Den Haag een groep politici en ondernemers voor een gesprek over energiebeleid.

Op vrijdag 3 februari sprak Weil tenslotte met Rob Jetten, minister voor Klimaat en Energie. Daarna reisde Weil, passend bij het duurzame karakter van zijn bezoek, met de trein terug naar Niedersachsen.

Foto: (c) Niedersächsische Staatskanzlei