Netwerk N4 bijeen in Dortmund
Rampen hebben geen boodschap aan landsgrenzen: mede daarom werd in september 2021 het netwerk Netwerk Nederlandse en NRW Niet-politie gerelateerde crisisbeheersing (N4) opgericht. Op donderdag 26 juni 2025 vond in Dortmund tijdens de vakbeurs 112RESCUE de jaarlijkse bijeenkomst van het netwerk plaats. Experts uit beide landen kwamen voor en na een beursbezoek bijeen om te praten over synergiën en uitdagingen in de grensoverschrijdende crisisbeheersing. Het onderwerp oefeningen stond dit jaar centraal. De Bezirksregierung Düsseldorf was gastheer van de bijeenkomst.
De centrale boodschap van de bijeenkomst was helder: rampen en crisissituaties stoppen niet bij de grens. Samenwerking tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen is essentieel om voorbereid te zijn op noodsituaties. Duidelijke afspraken en een goede uitwisseling vooraf zijn noodzakelijk, zodat bij een incident geen tijd verloren gaat aan bureaucratie. Daarvoor zijn wel gezamenlijke oefeningen nodig. In zijn welkomstwoord benadrukte de Regierungspräsident van Düsseldorf Thomas Schürmann het belang van de N4-samenwerking en haalde hij herinneringen op aan de bijeenkomst in 2024, die in het Gouvernement te Maastricht plaatsvond. Hij refereerde daarbij ook aan de woorden van gouverneur Emile Roemer over grensoverschrijdend onderwijs en het belang van het 3+3-overleg tussen Nederland en NRW, waarmee ook bestuurlijke afstemming wordt bevorderd. Maar hij was er ook duidelijk over dat de kwaliteit van dit type samenwerking uiteindelijk op de werkvloer wordt bepaald. In deze samenwerking wordt uiteindelijk datgene gerealiseerd wat in andere overleggen wordt besproken. De persoonlijke inzet van de medewerkers van de veiligheidsdiensten is daarbij een bepalende factor. Voor die enorme inzet bedankte hij de deelnemers het N4-netwerk.
Reflectie en innovatie bij rampenoefeningen
Een belangrijk onderdeel van het programma was de podiumdiscussie over rampenoefeningen, die op heel verschillende schalen – van op papier, tussen meldkamers onderling tot en met oefenen met alle betrokkenen in het veld – kunnen worden uitgevoerd, elk met eigen voordelen en uitdagingen. Onder meer werd stilgestaan bij de grensoverschrijdende hoogwateroefening ‘Magdalena’ in april van dit jaar in Nijmegen. Er werden ervaringen gedeeld over communicatie, logistiek en besluitvorming bij grensoverschrijdende crises.
Virtual reality als kans
Daarnaast boden verschillende workshops inzichten in innovatieve trainingsmethodes, zoals het gebruik van virtual reality (VR) om situaties realistisch te simuleren. Deze technologie biedt nieuwe mogelijkheden voor opleiden, trainen en oefenen binnen een gecontroleerde maar realistische omgeving. Door de gevarieerde opzet van de workshops was het mogelijk kennis te maken met systemen die uitgaan van zo realistisch mogelijk getekende virtual reality en systemen die uitgaan van 360-graden-video, waaraan elementen als branden en dergelijk worden toegevoegd. Deze digitale systemen bieden enorme voordelen als het gaat om de tijd die nodig is om veel menssen in bijvoorbeeld hun observatievaardigheden te trainen.
© Messe Dortmund GmbH