Nieuws
09.12.22

Smart Industry: Ronald van Roeden en Peter Schuurman op werkbezoek in Rijnland-Palts

Smart Industry en Shared Production: deze onderwerpen stonden centraal tijdens het bezoek van ambassadeur Ronald van Roeden en consul-generaal Peter Schuurman aan SmartFactory Kaiserslautern (SF-KL) op 6 december. Ze waren te gast in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts om zich te laten bijpraten over de nieuwste technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden die deze bieden voor de productie van de toekomst.

Inhoudelijk kregen van Roeden en Schuurman een inkijkje in de uiteenlopende aspecten van Industrie 4.0. Bestuursvoorzitter van SF-KL, professor Martin Ruskowski, benadrukte met name het belang van kunstmatige intelligentie, datatransfer tussen verschillende systemen, digital twins, 5G en circulaire economie. “Experts uit de twee landen werken al jarenlang succesvol samen”, aldus van Roeden. “De technische resultaten beschouw ik als baanbrekend voor de productie van morgen, ook om de concurrentiekracht van de Europese industrie door nieuwe industriële innovaties structureel te versterken.”

Jarenlange Nederlands-Duitse samenwerking

Het goede contact tussen SF-KL en Nederland is een van de resultaten van het werkbezoek van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima aan Rijnland-Palts in oktober 2018. SF-KL heeft toen samen met Brainport Industries een intentieverklaring ondertekend, waaruit een nauwe samenwerking is ontstaan. De focus ligt hierbij op een veerkrachtige en duurzame productie. "SmartFactory Kaiserslautern staat over de landsgrenzen heen bekend als pionier op het gebied van Industrie 4.0", aldus van Roeden. "Des te meer reden voor ons om blij te zijn met deze langdurige samenwerking."

SmartFactory-EU

Nederlandse en Duitse onderzoekers werken bovendien samen in de SmartFactory-EU, net als collega's uit België en Spanje. Voorzitter is Peter van Harten, sinds 2018 onbezoldigd ambassadeur van het Nederlandse Smart Industry Programme en verantwoordelijk voor buitenlandse betrekkingen in de stuurgroep. Sinds 2019 is in de Duits-Nederlandse Actieagenda opgenomen dat Duitsland en Nederland ideale partners zijn voor de digitalisering en transformatie van de industrie in Europa. Dit is vastgelegd in een samenwerkingsovereenkomst tussen Smart Industry en SmartFactoryKL.