Nieuws
04.10.22

Zeven scholen ontvangen Euregioschool-certificering

Op 19 oktober vond in Abdij Rolduc in Kerkrade de Buurtaalconferentie plaats. De conferentie, georganiseerd in het kader van het Interreg-project EMRLingua Euregio Maas-Rhein, stond volledig in het teken van talenonderwijs en grensoverschrijdende integratie. Tijdens de Buurtaalconferentie werd aandacht besteed aan de buurtalen Nederlands, Duits en Frans. Ook ontvingen zeven scholen de certificering ‘Euregioschool’, een onderscheiding voor hun extra inzet voor euregionaal taalonderwijs.

EMRLingua is een project van Interreg Euregio Meuse-Rhine Maas-Rijn en is erop gericht om leerlingen beter voor te bereiden op een leven in de euregio. Wanneer zij meerdere talen spreken, is de stap naar een studie of baan in het buitenland namelijk een stuk kleiner. Dit maakt EMRLingua een belangrijk project voor de Euregio Maas-Rijn.
 
Beloning voor inzet taalonderwijs

De scholen die werden onderscheiden, mogen zich vanaf nu ‘Euregioschool’ noemen. Naast de extra aandacht voor taalonderwijs, bevorderen zij ook het contact tussen de verschillende landen in het grensgebied, bijvoorbeeld door uitwisselingen tussen partnerscholen. Gedeputeerde Stephan Satijn (Economie, Grondbedrijf en Onderwijs) en Michael Dejozé (directeur Euregio Maas-Rijn) reikten de certificaten en plaquettes uit. “Naast de aandacht voor taal in het onderwijs, zijn de persoonlijke contacten in bijvoorbeeld projecten met anderstaligen van groot belang. Het is goed om te zien dat de scholen hier ook de nodige aandacht aan besteden,” aldus Satijn.