Nieuws
03.04.23

Regierungspräsident Andreas Bothe op kennismakingsbezoek in Gelderland

Voor het eerst was het hoofd van de Bezirksregierung Münster, Andreas Bothe, op vrijdag 31 maart te gast bij de commissaris van de Koning in Gelderland, John Berends. Voor de ontmoeting in het Provinciehuis in Arnhem stond er eerst nog een bezoekje aan het kult in Vreden – het cultuurhistorische centrum van Kreis Borken – op het programma.

Hier ging hij in gesprek met Kai Zwicker, Landrat van Kreis Borken, en Joris Bengevoord, Anton Stapelkamp en Tom Tenostendarp, burgemeesters van respectievelijk Winterswijk, Aalten en Vreden. Ook Nicky Eppich, Adviseur Public Affairs & Internationaal bij de Gemeente Winterswijk, Doede Sijtsma, Duitslandvertegenwoordiger voor de Provincie Gelderland, Gerd Eckstein, EU-coördinator in Kreis Borken en Marie Poppen, Sachbearbeiterin INTERREG, waren aanwezig. Op de agenda stonden onderwerpen als het openbaar vervoer, waaronder de ‘Bürgerbus’ Winterswijk-Vreden en Oeding-Winterswijk en de buslijn Aalten-Bocholt, de aansluiting van Vreden op de A18 en andere ruimtelijke ontwikkelingen in het grensgebied. Ook de natuurgebieden in de grensstreek met deels tegengestelde functies aan beide zijden van de grens kregen aandacht, net als de omgang met droogte en grensoverschrijdende oppervlaktewateren en de waterkwaliteit. Bovendien was het Live-project CO2 Sand onderwerp van gesprek: Provincie Gelderland heeft Kreis Borken uitgenodigd om deel te nemen. Daarnaast werd de omgang met de geschiedenis belicht: van bevrijding naar vrijheid, van een terugblik op het verleden tot de verantwoordelijkheid voor het nu en de toekomst.

Tijdens het kennismakingsbezoek met commissaris van de Koning Berends stonden vervolgens de actualiteiten centraal, waaronder de uitslagen van de verkiezingen voor de Provinciale Staten, de stikstofproblematiek en de gevolgen daarvan en de gebiedsontwikkeling in de Achterhoek.

Foto: Gerd Eckstein, Kreis Borken