Mastodon
Nieuws
02.02.24

Museum Schloss Moyland presenteert EARTH FIRE WATER AIR: dialoog tussen Joseph Beuys en Nederlandse kunstenaar Lennart Lahuis

In Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau is EARTH FIRE WATER AIR, de eerste solotentoonstelling in Duitsland van Lennart Lahuis (1986, Hengelo), van start gegaan. In de ruimtes van het kasteel presenteert Lahuis zijn artistiek onderzoek naar de vier elementen water, vuur, aarde en lucht, zowel in zijn eigen werk als in relatie tot het oeuvre van de befaamde Duitse kunstenaar Joseph Beuys (Krefeld, 1921 – Düsseldorf, 1986).

EARTH FIRE WATER AIR is de eerste van een nieuwe reeks tentoonstellingen waarin een dialoog tussen de collectie en het archiefmateriaal van Beuys en het werk van opkomende internationale kunstenaars tot stand wordt gebracht. Museum Schloss Moyland huisvest het grootste Beuys-archief ter wereld.

"Actief, programmatisch en structureel inzetten op kunst en publiek uit Nederland”

Tijdens de opening op vrijdag 26 januari vond er een gesprek plaats over grensoverschrijdende (culturele) samenwerking tussen Antje-Britt Mählmann (artistiek leider van Museum Schloss Moyland), Freddy Heinzel (Nederlands Honorair Consul in Kleve) en Lene ter Haar (Kulturreferentin van het Consulaat-Generaal der Nederlanden in Düsseldorf). Ter Haar: “Museum Schloss Moyland is de eerste culturele instelling langs de grens die actief, programmatisch en structureel op kunst en publiek uit Nederland inzet. Behalve de keuze voor een Nederlandse kunstenaar is ook de zaalfolder in het Nederlands, Duits en Engels beschikbaar.”

Technische finesse

Vervolgens lichtten Lahuis en Mählmann de tentoonstelling toe. Bijzonder is de technische finesse van de installatie Hydrology, waar woorden gemaakt van waterdamp in het midden van de tentoonstellingsruimte verschijnen en onmiddellijk weer verdwijnen. Ook heeft het museum twee werken van Lahuis verworven voor de collectie. Jaring Dürst Britt en Alexander Mayhew van de gelijknamige galerie uit Den Haag waren eveneens aanwezig bij de opening, net als Ihsan Alisan van de Keulse projectruimte Mouches Volantes.

De muzikale omlijsting van de avond werd verzorgd door nobuka (Michel van Collenburg) uit Arnhem met experimentele, elektronische lo-fi muziek.

De catalogus wordt op zaterdag 13 april om 17.00 uur gepresenteerd.

Nederlandse en Duitse bezoekers

De tentoonstelling is nog te zien tot en met 26 mei 2024 en richt zich zowel op Duitse als op Nederlandse bezoekers.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Koninkrijk der Nederlanden en het Mondriaan Fonds.

 

Foto: Lennart Lahuis, Hydrology, 2023, Courtesy of the artist.

Vorige artikel

Volgende artikel