Nieuws
10.05.23

Bevrijdingsvuur de grens over op unieke Bevrijdingsdag

Een unieke Bevrijdingsdag dit jaar: als eerste Duitse minister-president ooit nam Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, op 5 mei deel aan de Nationale Viering van de Bevrijding. De organisatie hiervan was dit jaar in handen van Provincie Overijssel, samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel. 

Samen met minister-president Mark Rutte volgde Wüst het feestprogramma in Zwolle. Ze bezochten verschillende plekken op het festivalterrein, waar ze o.a. met studenten van Hogeschool Saxion uit Enschede en de Westfälische Wilhelms-Universität uit Münster in gesprek gingen over de betrekkingen tussen beide landen en grensoverschrijdende samenwerking. Door water uit de IJssel en de Münsterse Aasee met elkaar te vermengen, werden beide regio’s symbolisch met elkaar verbonden.

“Krachtig symbool voor nauwe banden”

"Dat we vandaag samen Bevrijdingsdag vieren is een groot geschenk en een krachtig symbool voor de nauwe banden tussen Noordrijn-Westfalen en Nederland”, aldus Wüst. “Een paar jaar geleden zou de deelname van een Duitse minister-president aan deze dag ondenkbaar zijn geweest. Vandaag de dag zijn wij sterke partners, goede vrienden en vertrouwde buren. Wij zijn Nederland daar zeer dankbaar voor. Samen werken we elke dag aan het onderhouden en versterken van onze goede betrekkingen. De grote uitdagingen van deze tijd kunnen we alleen samen aan." Rutte sloot zich hierbij aan: "De aanwezigheid van minister-president Wüst op 5 mei onderstreept nogmaals de vriendschap en solidariteit tussen Nederland en Noordrijn-Westfalen. Een goede buur is beter dan een verre vriend, zegt men, maar Noordrijn-Westfalen is voor ons beide: buur en vriend. Deze nauwe band ligt ons na aan het hart. Ik heet Hendrik Wüst van harte welkom in Nederland en in Zwolle en kijk uit naar onze gezamenlijke activiteiten op deze bijzondere dag."

Bevrijdingsvuur de grens over

Nadat Rutte samen met zangeres Froukje het Bevrijdingsvuur had aangestoken, droeg Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel Andries Heidema het vuur over aan minister-president Wüst. Hiermee werd het vuur nu voor het eerst ook de grens overgedragen, naar Noordrijn-Westfalen. Hardlopers lopen symbolische stukken met het vredesvuur en dragen dit dan steeds over. Op 15 mei zal het vuur aankomen in Münster, voor de viering van 375 jaar Vrede van Münster. Tussendoor worden er diverse tussenstops gemaakt. Rondom de aankomst van het vuur op deze dagen zullen verschillende activiteiten plaatsvinden, waarbij ook Overijsselse bestuurders aanwezig zullen zijn. Op 9 mei, tevens de Dag van Europa, kwam het vuur aan in Gronau. De volgende tussenstop is op 11 mei in Coesfeld.

“Ontroerend moment”

"Het ontsteken van het gemeenschappelijk Bevrijdingsvuur was een ontroerend moment en maakt duidelijk hoe nauw onze landen in de grensregio met elkaar verweven zijn”, vond Wüst. “Juist in een tijd waarin de oorlog in Europa is teruggekeerd, beseffen we hoe waardevol vrede en vrijheid zijn.” Heidema was het met hem eens: "Mooi dat we de komende tijd samen stilstaan bij vrede, vrijheid en democratie. De afgelopen jaren heeft onze grensoverschrijdende samenwerking de letterlijke en figuurlijke afstand tussen Nederland en Duitsland verkleind. Het is daarom mooi dat we deze twee regio's nu door het Bevrijdingsvuur met elkaar kunnen verbinden."

Alle foto's incl. hoofdfoto: Land NRW / Mark Hermenau