Mastodon
Nieuws
19.10.23

Europese Week van Regio’s en Steden bol van inspiratie

Bloeiende regio’s, sterker Europa: dat was het thema van de 21e Europese Week van de Regio’s en Steden (EWRC) van 9 tot 12 oktober in Brussel. De EWRC is een jaarlijks evenement dat bestuurders, beleidsmakers, regionale vertegenwoordigers en experts samenbrengt om de toekomst van onze gemeenschappen in de Europese context te bespreken. Het is een platform om te delen, leren en de toekomst van de regio's vorm te geven. De week stond in het teken van boeiende workshops en side-events. Er waren veel partners uit de grensoverschrijdende samenwerking tussen Nederland en Duitsland aanwezig.

Het Interreg-project Euregionale Doorlopende Leerlijn (EDL) tekende voor de organisatie van een workshop. Er werden best practices uit het Nederlands-Duitse grensgebied op het gebied van onderwijs gepresenteerd, er werd een bijdrage geleverd aan wederzijds cultureel begrip en er was ruimte voor verdieping in het concept van een 360° arbeidsmarkt voor grensoverschrijdend onderwijs.

Oost-Borrel

Het bekende netwerkevenement voor Oost-Nederland, de ‘Oost-Borrel’, georganiseerd door de provincies Overijssel en Gelderland, kende dit jaar een nieuwe twist. De borrel werd dit jaar gehouden in het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel. Andries Heidema, commissaris van de Koning in Overijssel, sprak de 350 genodigden uit Oost-Nederland toe. Hij benadrukte het belang van het vertegenwoordigen van onze regio's in Brussel en het leggen van verbindingen met verschillende EU-instellingen.

RegioStars

Ook de RegioStars-competitie stond centraal tijdens de EWRC. Projectvertegenwoordigers presenteerden hun ideeën bij de jury. De winnaars in verschillende categorieën en de ontvanger van de publieksprijs worden onthuld op 16 november in het Tsjechische Ostrava. Stemmen voor het Nederlands-Duitse project DigiPro ter bevordering van digitale grenzeloze innovaties kan nog tot en met 14 november.