Nieuws
15.01.24

Overijsselse gedeputeerden op werkbezoek bij de EUREGIO

Op 10 januari 2024 brachten de Overijsselse gedeputeerden Erwin Hoogland (portefeuille Economie en Internationaal) en Martijn Dadema (portefeuille Water, Mobiliteit, Inclusiviteit en Handhaving) samen met ‘Deutschland-Beauftragter’ Raimon Reuter namens de provincie Overijssel een werkbezoek aan de EUREGIO. In vergadercentrum Terhaar-sive-Droste op de Nederlands-Duitse grens werden zij door adjunct-directeur-bestuurder Dinand de Jong en hoofd politiek Gerd Reuter ontvangen. Naast een kennismaking stond er een inhoudelijk overleg op het programma waarin verschillende onderwerpen van de grensregio besproken zijn.

Het bezoek begon met een welkom door Dinand de Jong, gevolgd door een presentatie aan de gedeputeerden over de EUREGIO als organisatie en haar visie en missie. Daarbij kwam de strategie EUREGIO 2030 uitvoerig aan bod. Het bezoek werd vervolgd met het project EuregioRail. Dit Interreg-project dat in 2022 succesvol werd afgerond heeft als doel om de spoorverbinding tussen Münster en Enschede door te trekken naar Zwolle en de lijn Dortmund-Enschede naar Hengelo door te laten rijden. Met de ingang van de nieuwe NS-dienstregeling in december 2023 is de reistijd van de internationale trein tussen Amsterdam en Berlijn al met een half uur verkort. Dat is een mooie eerste stap in de goede richting.

Corridor Zwolle-Twente-Münster

Een onderwerp van gesprek was ook de corridorontwikkeling Zwolle-Twente-Münster. Hierbij kwam de wens van de EUREGIO om verder vorm te geven aan een Euregionaal Economic Development Board aan de orde. Ook is besproken hoe de EUREGIO samen met Overijssel de samenwerking op de North Sea-Baltic corridor (Amsterdam-Berlijn-Polen-Baltische staten) concreet in kan vullen. Afsluitend kwamen werkvelden van de EUREGIO aan bod, waaronder het GrensInfoPunt, EUREGIO Youth, het Grensoverschrijdend Platform voor Regionaal Waterbeheer (GPRW), het Interreg-project Euregionaal Netwerk Arbeidsmigranten en het in voorbereiding zijnde Interreg-project Ondermijning.

Dinand de Jong: “Ik verheug mij op de samenwerking met gedeputeerden Hoogland en Dadema. Ik ga ervan uit dat de EUREGIO in samenwerking met de provincie Overijssel op de vele gedeelde ambities snel kan komen tot een gezamenlijk ‘Beschleunigungsfahrplan’ voor de realisering, om het maar op zijn Duits te zeggen”.

Op de foto: V.l.n.r.: Raimon Reuter (‘Deutschland-Beauftragter’ provincie Overijssel), Martijn Dadema (gedeputeerde Water, Mobiliteit, Inclusiviteit en Handhaving provincie Overijssel), Erwin Hoogland (gedeputeerde Economie en Internationaal provincie Overijssel), Dinand de Jong (adjunct directeur-bestuurder EUREGIO) en Gerd Reuter (hoofd politiek EUREGIO)

© Foto: EUREGIO