Mastodon
Nieuws
03.06.24

Aanvraag reisdocumenten Nederlandse niet-ingezetenen vanaf half juli ook mogelijk in Aalten

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor het aanvragen van een nieuw reisdocument terecht bij diverse Nederlandse vertegenwoordigingen in het buitenland. Ook kunnen ze daarvoor aankloppen bij de gemeentebalie op Schiphol en bij een elftal grensgemeenten. Vanaf half juli 2024 zal hier met Aalten een twaalfde gemeente aan worden toegevoegd. Vanaf deze datum kan de Achterhoekse grensplaats aanvragen voor reisdocumenten van Nederlandse niet-ingezetenen in behandeling nemen en aangevraagde reisdocumenten aan deze groep verstrekken.

Anton Stapelkamp, burgemeester van Aalten, is verheugd dat zijn gemeente nu officieel is aangewezen als grensgemeente: “Door onze ligging aan de grens is onze relatie met de Duitse buren belangrijk voor ons. Daarom zetten we ons in het verleden in voor een busverbinding Bocholt-Aalten (lijn C11) en bieden we nu graag Nederlanders in Noordrijn-Westfalen de kans om dichtbij een paspoort aan te vragen. Alleen al in de buurkreis Borken wonen ongeveer 10.000 personen met de Nederlandse nationaliteit en we verwachten vanaf 8 juli dus velen van hen te verwelkomen in het gezellige centrum van Aalten.”
De gemeente Aalten houdt rekening met circa 1000-1.500 extra paspoortaanvragen per jaar.

Overige grensgemeenten

Naast Schiphol en Aalten zijn de plaatsen Bergeijk, Bergen op Zoom, Breda, Den Haag, Echt-Susteren, Enschede, Maastricht, Montferland, Oldambt, Sluis en Venlo momenteel aangewezen als grensgemeenten. In 2024 wordt in het algemeen een stijging van het aantal aanvragen voor paspoorten en identiteitskaarten verwacht omdat in dit jaar de eerste documenten met een geldigheidsduur van tien jaar verlopen. Deze werd in 2014 aangepast van vijf naar tien jaar.

Vorige artikel

Volgende artikel