Nieuws
27.02.24

Leerzaam werkbezoek Provincie Gelderland aan Bezirksregierung Münster

De sleutel tot succesvolle grensoverschrijdende samenwerking zijn persoonlijke contacten en nauwe banden. Om deze nog verder aan te halen en elkaar nog beter te leren kennen, ging een delegatie van Provincie Gelderland op 22 februari op werkbezoek bij de Bezirksregierung Münster. Vijfentwintig collega's van verschillende themateams en programma's, waaronder Ruimte en Landschap, Vitaal Platteland, Bureau Buitenland en Lobby, Sterk bestuur en de programma’s Water en Stikstof, togen naar de Duitse vredesstad. Zij werden vergezeld door een delegatie van de regio Achterhoek en de Fachhochschule Münster. Het motto van de dag: ‘Gewoon doen’.

Het idee voor dit werkbezoek ontstond tijdens een eerdere ontmoeting tussen de commissaris van de Koning van de Provincie Gelderland en de Regierungspräsident van Bezirksregierung Münster, Andreas Bothe.

Vakkennis uitwisselen

De dag begon met een rondleiding door het gebouw van de Bezirksregierung in Münster en daarna was er tijd om de internationale collega's beter te leren kennen en vakkennis uit te wisselen. Vervolgens was er een lunch verzorgd, gevolgd door een kleine rondleiding door het historische centrum van Münster.

Internationale projecten

Daarnaast kregen ook projecten zoals het LEADER- en CREATE-programma de ruimte. LEADER staat voor 'Liaison entre actions de développement de l´économie rurale' en is gericht op het versterken van het landelijk gebied. Dit programma wordt vanuit het Europese Landbouwfonds gefinancierd en richt zich op de zelfstandige en duurzame ontwikkeling van regionale landelijke gebieden.

In het nieuwe Interreg-project CREATE focussen verschillende projectpartners zich op het thema zuurstofloze afvalwaterbehandeling. Dit is een proces waarin bacteriën – in afwezigheid van zuurstof – organische stof in het water omzetten naar biogas. Dit biogas kan vervolgens als energiebron ingezet worden. Het projectconsortium bestaat uit de Fachhochschule Münster, het Centre of Expertise Water Technology in Leeuwarden, Stichting Kiemt en drie verschillende mkb-bedrijven die afvalwater en residuen produceren met een hoog ongebruikt energiepotentieel. Stephanie Koch, de coördinator van dit programma bij de Fachhochschule in Münster, gaf er een presentatie over tijdens dit bezoek.

Europese parlementsverkiezingen

Ter afsluiting van de dag nam Regierungspräsident Bothe het woord. Hij stipte aan hoe belangrijk het is dat de regionale overheden samenwerken, ook met het oog op de Europese parlementsverkiezingen die dit jaar voor de deur staan. Zij vervullen een grote rol in het onder de aandacht brengen van deze verkiezingen bij de burgers. De verkiezingen zullen in Nederland op donderdag 6 juni en in Duitsland op zondag 9 juni 2024 plaatsvinden.

Grote foto: © Bezirksregierung Münster