Nieuws
04.01.24

Succesvolle samenwerkingsbijeenkomst Oost-Nederland en Münsterland

Het Duitse Ladbergen vormde op vrijdag 15 december het decor van de jaarlijkse ‘Landrätekonferenz’. Diverse vertegenwoordigers van Twentse en Achterhoekse gemeenten, de EUREGIO, de Kreise Borken, Coesfeld, Warendorf en Steinfurt alsmede Stadt Münster waren bijeen om de voortgang van de samenwerking in het kader van het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland te bespreken. Gedeputeerde Helga Witjes van Provincie Gelderland en gedeputeerde Erwin Hoogland van Provincie Overijssel waren voor het eerst aanwezig bij de bijeenkomst.

Het memorandum is een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma. Daarin werken de provincies Gelderland en Overijssel, de regio’s Twente en de Achterhoek, de Stadt Münster, Kreise in het Münsterland, het Bezirk Münster en de EUREGIO op vier thema’s grensoverschrijdend samen. Deze vier onderwerpen zijn onderwijs, arbeidsmarkt, economie en mobiliteit.

Gezondheidstop

Tijdens het overleg was er onder meer aandacht voor het Interreg-project Euregionale Doorlopende Leerlijn dat tijdens de European Week in Brussel in de spotlights kon worden gezet. Prof. dr. med. Alex W. Friedrich, medisch directeur en bestuursvoorzitter van het Universitätsklinikum Münster (UKM), hield bovendien een inspirerende presentatie over preventieve zorg en de kansen die hier in de Nederlands-Duitse samenwerking liggen. Verder werd besloten om in 2025 met de betrokken partners een gezondheidstop te organiseren.