Nieuws
12.10.23

Sport centraal tijdens Dag van de Duitse Taal

Vandaag vieren scholen, bedrijven, overheden en organisaties in heel Nederland de Dag van de Duitse Taal 2023. De dag werd in 2012 in het leven geroepen door de Actiegroep Duits, bestaande uit de Duitse ambassade in Den Haag, de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK), het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA), het Goethe-Institut Niederlande en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen (ZfA). Het doel: het belang van de Duitse taal voor Nederland onder de aandacht brengen. Ook moeten leerlingen worden gestimuleerd om Duits te gaan leren. Dit jaar staat het thema sport centraal.

Michael Schumacher, Steffi Graf, Boris Becker, Gunda Niemann, Gerd Müller, Rudi Völler: allemaal sporters die ook in Nederland op naam en faam mochten rekenen. En ook sportmerken als Adidas, Puma en JAKO zijn van Duitse oorsprong. Maar welke link hebben de medewerkers van Grenspost Düsseldorf eigenlijk met Duitse sport? Bij de uit Duitsland afkomstige ‘Grensposters’ Benjamin Rebenich (Limburg), Raimon Reuter (Overijssel) en Katharina Kampmann (Gelderland) was en is het kijken van de ‘Sportschau’ met de ‘Fussbal-Bundesliga’ op zaterdagavond vaste prik. Maar ook de Nederlandse collega’s Doede Sijtsma (Gelderland), Seline Tap (Zuid-Holland) en Katja Nakken (Overijssel) groeiden naast Nederland 1, 2 en 3 op met de Duitse zenders ARD en ZDF, als prettige aanvulling op het Nederlandse tv-aanbod. Voor Doede Sijtsma, opgegroeid in een wat conservatiever gereformeerd gezin, vormde de Sportschau op zaterdagavond een welkome gelegenheid om toch voetbal te kunnen kijken. Op zondag ging de televisie niet aan, en al helemaal niet voor Studio Sport.

Nationale ‘Mach mit-‘quiz en escape room

Ter gelegenheid van de Dag van de Duitse Taal ontwikkelde de Actiegroep Duits een speciale Duitstalige quiz rond het thema sport. Deelnemende klassen uit heel Nederland maken kans op een typisch Duits diner. Ook werd er een interactieve escape room ontwikkeld die vanaf vandaag ook met minder interactieve elementen online te spelen is.

Ondernemers en scholen voor gastlessen gezocht

Wie kan het belang van de Duitse taal nu beter uitleggen dan een ondernemer die er dagelijks mee te maken heeft? Bij een gastles in het kader van het programma Duits werkt! komen ondernemers op middelbare scholen en mbo’s vertellen over baankansen dankzij een  goede talenkennis en hoe het spreken van het Duits helpt bij de samenwerking met de oosterburen. De gastlessen zullen plaatsvinden tussen 22 en 26 januari 2024. Bedrijven en scholen kunnen zich aanmelden via de website.