Nieuws
27.01.23

Aangepaste coronaverordening in NRW: isolatieplicht en mondkapjesplicht in ov en verdwijnen

De mondkapjesplicht in het ov en de isolatieplicht na een coronabesmetting, die tot nog toe in Noordrijn-Westfalen nog golden, komen te vervallen. Daartoe heeft de regering van deze deelstaat de coronaverordening aangepast.

Ook een groot deel van de andere Duitse deelstaten heeft inmiddels de meeste coronamaatregelen afgeschaft. Daarmee keert de Duitse maatschappij weer grotendeels terug naar de situatie voor de coronapandemie. De maatregelen die wel blijven bestaan, zijn gericht op het beschermen van personen met een kwetsbare gezondheid:

  • Wie positief is getest, heeft in de vijf dagen na de positieve test geen toegang tot voorzieningen waar zich personen met een kwetsbare gezondheid bevinden, zoals ziekenhuizen, verpleeghuizen en instellingen voor mensen met een beperking. De dag van de test wordt niet meegerekend.
  • Wie werkt in een voorziening waar zich personen met een kwetsbare gezondheid bevinden en positief is getest, mag pas weer aan het werk als hij of zij weer negatief is getest.
  • Wie positief is getest, wordt dringend aangeraden om buitenshuis een medisch mondkapje te dragen.
  • Medewerkers van dokterspraktijken e.d. dienen een medisch mondkapje te dragen om personen met een kwetsbare gezondheid te beschermen.

Ook de testvoorschriften voor scholen en kinderdagverblijven worden afgeschaft.

Minder infecties, veel mensen immuun

“Het aantal infecties is gelukkig afgezwakt, en door vaccinaties en de vele besmettingen afgelopen herfst en winter is een groot deel van de bevolking nu immuun. Daarom blijven er nog maar enkele maatregelen bestaan. Hiervan vloeien de meeste voort uit landelijke wetgeving”, aldus Karf-Josef Laumann, minister van Volksgezondheid van Noordrijn-Westfalen.

Eigen verantwoordelijkheid

Nu er op 31 januari 20223 een einde komt aan de test- en quarantaineverordening, vervalt ook de verplichting om bij een coronabesmetting vijf dagen in isolatie te gaan. Laumann benadrukt dat het nu des te belangrijker is dat mensen hun eigen verantwoordelijk nemen: “Wie ziek is, blijft thuis. Dit is nu nóg belangrijker. Daarom vraag ik alle werkgevers om dit zo in hun bedrijven te communiceren, zodat werknemers worden beschermd.”