Nieuws
14.03.23

Steden bekrachtigen grensoverschrijdende samenwerking

De steden Düsseldorf, Duisburg, Moers, Apeldoorn, Arnhem, Ede en Nijmegen hebben in Arnhem hun samenwerkingsovereenkomst opnieuw bekrachtigd in een Memorandum of Understanding. Het versnellen van de klimaat- en energietransitie is momenteel de belangrijkste doelstelling voor de samenwerking tussen de zeven steden langs de Nederlands-Duitse grens in de Euregio Rijn-Waal, die in totaal meer dan 100.000 inwoners tellen.

In 2017 sloten de toen zes steden met meer dan 100.000 inwoners voor het eerst een samenwerkingsovereenkomst. Dit Memorandum of Understanding is nu geactualiseerd en voor het eerst ook door Apeldoorn ondertekend. De stad trad in 2019 toe tot de Euregio Rijn-Waal en daarmee ook tot het 100.000+ stedennetwerk

De ontmoeting van de zeven (loco-)burgemeesters vond op uitnodiging van burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem plaats bij het bedrijf Nedstack op het Industriepark Kleefse Waard, waar duurzame ondernemers zich specialiseren in nieuwe technologie voor schone energie. Voor het eerst sinds de coronapandemie bespraken de burgemeesters op locatie hun inzet voor klimaatneutrale wijken, de gevolgen van de hoge energiekosten voor hun burgers, de kansen voor duurzame mobiliteit en de brede welvaart die innovaties voor milieuvriendelijke energie met zich mee kan brengen. Zij keken hierbij onder andere naar onderlinge overeenkomsten en verschillen tussen hun steden en verkenden de mogelijkheden tot samenwerking. 

Marcouch kijkt met een goed gevoel terug op het overleg: “Het gaat mij erom dat wij als steden samen aan onze regio kunnen geven wat bijna vijf miljoen Nederlandse en Duitse bewoners nodig hebben voor een gezond, actief en gelukkig leven. Als grensgemeenten bieden wij tussen de Randstad en het Ruhrgebied de ruimte; letterlijk met al het groen, maar ook mentaal voor onze studenten, docenten en onderzoekers die onze steden zo levendig en ook zo gezellig maken”.

Fotobijschrift: v.l.n.r.: Loco-burgemeester Danny Huizer (Apeldoorn), Sören Link (Duisburg), René Verhulst (Ede), Sjaak Kamps (secretaris Euregio Rijn-Waa), Hubert Bruls (Nijmegen), Ahmed Marcouch (Arnhem), Dr. Stephan Keller (Düsseldorf), en Christoph Fleischhauer (Moers)
© Foto: Rinus Baak