Mastodon
Nieuws
18.10.23

Nederlands-Duitse culturele samenwerking project ‘Trechterbekercultuur’

Nederland en Duitsland slaan de handen ineen op het gebied van cultureel erfgoed en monumentenzorg. Dat doen ze in het kader van ‘Trechterbekercultuur’, aardewerk uit de periode tussen 4000 en 2700 voor Christus in een gebied dat zich uitstrekte van Nederland tot West-Oekraïne. Dit project is een belangrijke mijlpaal in de samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van archeologische monumentenzorg. Doel van het project is het behouden en delen van het gezamenlijke culturele erfgoed dat zich niet aan landsgrenzen hield.  

De samenwerkingspartners provincie Overijssel, provincie Gelderland, Rijksuniversiteit Groningen en Landschaftsverband Westfalen-Lippe willen de kennis over deze Trechterbekercultuur samenvoegen tot een gedeelde wetenschappelijke basis en een database bouwen. In deze database moeten gegevens te vinden zijn over vindplaatsen en vondsten aan beide kanten van de grens. Wetenschappers en het publiek krijgen toegang tot de database die na afloop van het project ook door andere regio’s gebruikt kan worden. Daarnaast komt er een boek en zullen er een reizende tentoonstelling en een evenement worden georganiseerd.

Het project loopt van oktober 2023 tot oktober 2026 en wordt uitgevoerd in het kader van het Interreg VI-programma Deutschland-Nederland.