Nieuws
01.12.22

Fietsmobiliteit centraal tijdens grensoverschrijdende bijeenkomst in Gronau

Fietsmobiliteit: dat thema stond centraal tijdens een grensoverschrijdende netwerkbijeenkomst in het kader van het INTERREG-project Croco en het Memorandum Oost-Nederland – Münsterland in Gronau. Vooral met het oog op de actuele energie- en klimaatuitdagingen speelt het onderwerp fietsmobiliteit momenteel een grote rol. Tijdens de netwerkbijeenkomst werden de actuele ontwikkelingen van het verkeersbeleid in Duitsland en Nederland uitvoerig besproken.

Na presentaties door sprekers van het verkeersministerie van Noordrijn-Westfalen en de provincies Gelderland en Overijssel werden workshops gehouden over de betekenis van de eerder geschetste actieprogramma’s voor het euregionale gebied. In Nederland is de uitbouw van de fietsinfrastructuur al behoorlijk gevorderd, en in Noordrijn-Westfalen zal hetgeen tot nu toe is bereikt verder worden uitgebreid door middel van investeringen en subsidies.

Ook werd er over praktische en inhoudelijke kwesties gediscussieerd. Zo werden bijvoorbeeld de verschillende benaderingen van de twee landen inzake veiligheidsstandaards (fietsstroken) en de verbetering van de veiligheid bij grensovergangen besproken.

De behoefte aan regelmatige Duits-Nederlandse besprekingen op ambtelijk niveau werd zeer duidelijk: de deelnemers vonden regelmatige coördinatie wenselijk, zowel op supraregionaal als op euregionaal niveau. Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO: “De bijeenkomst heeft ongelooflijk dynamische discussies mogelijk gemaakt, wat opnieuw duidelijk werd benadrukt door de vraag naar meer uitwisseling!”

In het project Croco werken de provincies Gelderland en Overijssel, de regio’s Twente en Achterhoek, Stadt Münster, de Kreise Borken, Coesfeld, Steinfurt en Warendorf, de Bezirksregierung Münster en de EUREGIO op basis van het in 2018 ondertekende Memorandum Oost-Nederland – Münsterland grensoverschrijdend samen.