Nieuws
02.08.23

Hendrik Wüst bezoekt Grensoverschrijdend Politieteam in Kaldenkirchen

Op dinsdag 1 augustus 2023 was Hendrik Wüst, de minister-president van Noordrijn-Westfalen, op werkbezoek in de regio Niederrhein. Hier liet hij zich bijpraten over actuele projecten op het gebied van industriële innovatie, cultuur, landbouw, kinder- en jeugdbeleid en veiligheid. In Kaldenkirchen bezocht hij samen met de Limburgse gouverneur Emile Roemer het Grensoverschrijdend Politieteam (GPT).

Dit politieteam werd in oktober 2021 op initiatief van de minister van Binnenlandse Zaken van Noordrijn-Westfalen Herbert Reul en de toenmalige Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus als pilot in de regio Niederrhein in het leven geroepen. In totaal 29 Duitse en Nederlandse politiemannen en -vrouwen van verschillende eenheden werken hier nauw samen.
Zij leveren een bijdrage aan het slechten van interculturele barrières. Het grote voordeel van de eenheid is dat strafbare feiten effectiever kunnen worden opgespoord en bestreden, omdat het optreden van de politieagenten niet aan de grens eindigt – zoals normaal gesproken wel het geval is. Zonder deze eenheid zou bijvoorbeeld rechtsvervolging in de grensstreek niet mogelijk zijn. Emile Roemer is in elk geval blij met de samenwerking, zo laat hij weten aan L1: “Hierdoor hoeven we niet te stoppen bij de grens maar kunnen we die juist oversteken en criminelen bij de kladden pakken. Dat zijn resultaten die de mensen willen zien.”

Foto: © Land NRW / Mark Hermenau