Nieuws
31.07.23

CROW brengt grensoverschrijdende ov-verbindingen in kaart

Het kennisplatform CROW heeft deze zomer voor de tweede keer een poster uitgebracht met een overzicht van grensoverschrijdende ov-lijnen. In totaal worden er in 2023 74 (regionale) ov-verbindingen naar Duitsland en België geteld. Het betreft hier enkel ov-lijnen binnen het consessiegebonden vervoer: lijnen die in opdracht of met behulp van overheden rijden.

In de poster zijn de trajecten, lijnnummers en frequenties per provincie te vinden. Daarbij valt op dat met name de provincies Noord-Brabant en Limburg met diverse lijnen naar Duitsland en België goed zijn verbonden met de buurlanden. Dat geldt in mindere mate voor Gelderland en Overijssel, met een beperkter aantal grensoverschrijdende verbindingen, waarvan er wel drie treinverbindingen voor rekening komen van Overijssel. Bovendien moet de lijn Enschede-Münster op termijn worden doorgetrokken naar Zwolle. In april van dit jaar werd de lijn toegevoegd aan het Europese T-ENT netwerk, waardoor de lijn in aanmerking komt voor Europese subsidies.

Noordelijke provincies blijven achter

Het aantal grensoverschrijdendende verbindingen vanuit Groningen en Drenthe is gering: Groningen beschikt over een busverbinding naar Leer en ook wordt er gewerkt aan een treinverbinding: sinds 2015 was er door de kapotgevaren Friesenbrücke geen treinverkeer naar Leer meer mogelijk. Met de Wunderline moet daarin verandering worden gebracht. Volgens de huidige planning moet deze trein tussen Groningen en Bremen eind 2024 gaan rijden – met een tussenstop in Leer. Recent is onderzocht of het op korte termijn (binnen drie jaar) mogelijk is om een rechtstreekse treinverbinding tussen Groningen en Bremen te realiseren. Vanwege de invloed op de huidige dienstregeling en te grote investeringen bleek dat niet haalbaar. Of er op de lange termijn mogelijkheden zijn, wordt de komende tijd nog onderzocht.

Op de kaart is niet-concessieverbonden vervoer zoals de FlixBus-verbindingen en de nachttreinen van European Sleeper niet meegenomen.

Foto: © NS