Nieuws
29.03.23

Nederlands-Duitse regeringsconsultaties in Rotterdam: intensieve samenwerking en nieuwe initiatieven

Op 27 maart vond in het Depot van museum Boijmans van Beuningen bilateraal overleg plaats tussen de Nederlandse en de Duitse regering. Deze regeringsconsultaties worden eens in de drie jaar afwisselend in Nederland en in Duitsland gehouden en geven aan hoe intensief beide landen met elkaar samenwerken. Belangrijke kwesties die aan bod kwamen, waren veiligheid en defensie, de versterking van Europa en de toekomstige levensvatbaarheid van economie en samenleving.

Aan het einde van de middag kwam de Duitse delegatie aan in Rotterdam. Met kanselier Olaf Scholz waren de ministers Christian Lindner (Financiën), Robert Habeck (Economie en Klimaat), Annalena Baerbock (Buitenlandse Zaken), Boris Pistorius (Defensie), Volker Wissing (Verkeer en Digitale Infrastructuur), Marco Buschmann (Justitie) en Claudia Roth (Media en Cultuur) en staatssecretaris Mahmut Özdemir (Binnenlandse Zaken) meegereisd.

Van Nederlandse zijde namen naast premier Mark Rutte de ministers Sigrid Kaag (Financiën), Mickey Adriaansens (EZ en Klimaat), Rob Jetten (Klimaat en Energie), Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken), Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Justitie en Veiligheid), Kasja Ollongren (Defensie) en Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) en de staatssecretarissen Eric van der Burg (Justitie en Veiligheid) en Gunay Uslu (Cultuur en Media) aan de gesprekken deel.

Tijdens een gezamenlijke persconferentie zijn kanselier Scholz en premier Rutte uitgebreid ingegaan op de intensieve Nederlands-Duitse samenwerking. Op defensiegebied werken beide landen nauw samen bij de levering van wapens en munitie aan Oekraïne. Bovendien hebben ze een unieke samenwerking bij het leger, die tegen het einde van de week zijn beslag krijgt door de integratie van alle drie de Nederlandse legerbrigades in structuren van het Duitse leger.

Kanselier Scholz bedankte Nederland ook voor de hulp bij het veiligstellen van de gasvoorziening. “Zonder de uitgebreide steun van onze Nederlandse vrienden was dit niet mogelijk geweest”, aldus Scholz.

Ook op het gebied van duurzaamheid werken de twee landen nauw samen, onder meer bij de uitbreiding van windenergie en de verdere ontwikkeling van waterstof. Er is overleg gevoerd over intensivering van de samenwerking in de industrie en op het gebied van innovaties en infrastructuur. Ook is er gesproken over de plannen van Duitsland om de Duitse tak van het Nederlandse TenneT over te nemen. In het kader daarvan moet voor de Duitse staat de weg vrij worden gemaakt voor de benodigde investeringen om het Duitse stroomnet geschikt te maken voor meer duurzame stroom.

Verder is er gesproken over het versterken van het concurrentievermogen van de EU. Daarbij ging het over de vraag hoe economie en industrie concurrerend gehouden kunnen worden met het oog op de groene ambities. Daarnaast is gesproken over hoe bij belangrijke grondstoffen de afhankelijkheid van derde landen verminderd kan worden, maar ook over hoe de interne markt als basis versterkt en onnodige regeldruk op bedrijven vermeden kunnen worden.

Nederland en Duitsland willen bovendien verschillende platformen in het leven roepen om de samenwerking tussen beide landen nog verder te intensiveren. Zo is het de bedoeling om het Nederlands-Duitse Forum (NDF) nieuw leven in te blazen. Hierin kunnen mensen uit onder meer het bedrijfsleven, wetenschap en cultuur met elkaar van gedachten wisselen. Verder komt er een speciaal overlegorgaan voor jongeren en zal er een Duits-Nederlands programma voor de opleiding van diplomaten in het leven worden geroepen.

De volledige tekst van de gemeenschappelijke verklaring is hier terug te lezen.

© Foto: Depot Boijmans van Beuningen, Ossip van Duivenbode