Nieuws
11.05.23

Historisch moment: Bevrijdingsvuur aangekomen in Duitsland

Nadat Commissaris van de Koning van de provincie Overijssel Andries Heidema het Bevrijdingsvuur op 5 mei overhandigde aan minister-president van Noordrijn-Westfalen Hendrik Wüst, is het Bevrijdingsvuur nu daadwerkelijk aangekomen in Duitsland. Op dinsdag 9 mei, tevens de Dag van Europa, brachten twaalf lopers uit Enschede het vuur naar Gronau. Bij Glanerbrug staken ze de grens over. Na een tocht van ruim zeven kilometer overhandigden zij de fakkel in Gronau aan de burgemeester van Enschede, Roelof Bleker. Hij droeg het Bevrijdingsvuur op zijn beurt over aan burgemeester Rainer Doetkotte van Stadt Gronau.

“Al jaren werken we in het EUREGIO-gebied intensief grensoverschrijdend samen”, aldus burgemeester Bleker. “Deze samenwerking is belangrijk, omdat deze bijdraagt aan een fijn leefgebied voor onze inwoners aan beide kanten van de grens. Dat wij vandaag op deze symbolische manier samen vrijheid, vrede en democratie vieren onderstreept onze sterke band.” Daar sloot burgemeester Doetkotte zich bij aan: "Twee historische gebeurtenissen brengen ons vandaag bij elkaar, die staan voor een onschatbaar goed: vrede. Ik ben erg dankbaar dat vandaag nog eens extra duidelijk is geworden hoe sterk de grensoverschrijdende samenwerking de afgelopen jaren is gegroeid en welke verbondenheid er is ontstaan."

Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO, bevestigde dit: "Niets is waardevoller dan de vrede, die gebaseerd is op de vriendschap die tussen de mensen in ons grensgebied is gegroeid. Deze krachtige saamhorigheid doet de grens steeds meer verdwijnen en stabiliseert de vrede, die ook in Europa niet meer zo vanzelfsprekend is als we tot voor kort dachten."

Bevrijdingsdag en 375 jaar Vrede van Westfalen met elkaar verbonden

Het Bevrijdingsvuur wordt dit jaar voor het eerst ook naar Duitsland gebracht. Groepen hardlopers lopen symbolische stukken met het vuur en dragen dit steeds aan elkaar over. Na verschillende tussenstops zal het vuur op 15 mei aankomen in Münster, waar die dag 375 jaar Vrede van Westfalen wordt gevierd. “Zo worden de Nederlandse Bevrijdingsdag en de viering van 375 jaar Vrede van Westfalen met elkaar verbonden”, aldus commissaris Heidema. “Dat we grensoverschrijdend, dus met Nederland, Noordrijn-Westfalen en Duitsland, op deze manier samen vrede, vrijheid en democratie vieren, en dat we die verbinding met elkaar zoeken, dat is uniek.” Op 11 mei komt het vuur aan in Coesfeld.

Hoofdfoto en foto hieronder: (c) EUREGIO