Nieuws
07.03.24

Grensoverstijgende conferentie over gemeenten in Europa

De uitdagingen die het groeiende belang van de Europese Unie voor gemeenten met zich meebrengt: deze stonden op 5 maart in Münster op de agenda. In het historische Stadtweinhaus kwamen vertegenwoordigers van Nederlandse en Duitse gemeenten en andere gemeentelijke instellingen op uitnodiging van de EUREGIO en de stad Münster bijeen om hierover te discussiëren.   

Oberbürgermeister Markus Lewe van Münster en EUREGIO-voorzitter Joris Bengevoord (burgemeester van Winterswijk) verwelkomden de aanwezigen. Prof. dr. Jacco Pekelder (directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien van de Universität Münster) gaf vervolgens een lezing over Europa en de samenleving in het Europese verkiezingsjaar 2024.

Europese regels in het gemeentelijke speelveld

Hoe gaan lokale overheden effectief om met het feit dat een groot deel van de wettelijke eisen van de EU lokale overheden raken in hun dagelijkse werk? Welke strategieën en praktijkvoorbeelden zijn er? Prof. dr. Stephan Grohs (Deutsche Universität für Verwaltungswissenschaften Speyer), Marcel Moll (Raad van Europese Gemeenten en Regio's), Michael Schmitz (Europees Bureau van de Duitse Landkreistag in Brussel), Nicky Eppich (gemeente Winterswijk) en Andreas Listing (Hoofd Afdeling EU, Regio Hannover) discussieerden deze middag onder andere over dit onderwerp.

“Europa heeft een sterke bottom-up impuls nodig. Gemeenten en gemeentelijke samenwerkingsverbanden zoals de EUREGIO zijn Europese ‘bottom-up actoren’. Zij houden Europa levend en maken het tastbaar voor de mensen die ter plekke bij Europa betrokken zijn”, aldus Joris Bengevoord.

Foto's © Stadt Münster, Philina Zuther

Op de hoofdfoto: v.l.n.r.: Prof. dr. Jacco Pekelder, Andreas Listing, Marcel Moll, Lena Zils, dr. Gerd Reuter, prof. dr. Stephan Grohs, Joris Bengevoord en Christoph Almering

Vorige artikel

Volgende artikel