Nieuws
06.10.23

Deutsches Zentrum für Astrophysik (DZA) en Nikhef slaan handen ineen voor Einstein Telescope

Het Duits Centrum voor Astrofysica (DZA) en Nikhef gaan samenwerken op het gebied van wetenschappelijk onderzoek voor de Einstein Telescope. Daartoe ondertekenden de beide partijen op de internationale beurs ExpoReal in München op 4 oktober een intentieverklaring. De krachtenbundeling moet beide instituten een leidende positie opleveren bij de ontwikkeling van het wetenschappelijk instrumentarium voor de Einstein Telescope.

De partners willen gezamenlijk met voorstellen komen voor nieuwe projecten. Ook moet het samenwerkingsverband voorkomen dat er op twee verschillende plekken min of meer hetzelfde onderzoek wordt gedaan.

Nikhef is de wetenschappelijk partner binnen het projectbureau dat werkt aan de haalbaarheid van de Einstein Telescope in het grensgebied van Nederland, Duitsland en België (Euregio Maas-Rijn). DZA gaat in de Duitse deelstaat Saksen een instituut bouwen voor astrofysica, technologie en digitalisering.

“De ontwikkeling van technologie voor de Einstein Telescoop is een van de belangrijkste projecten voor het nieuw opgerichte DZA. We zijn daarom erg blij dat we deze samenwerkingsovereenkomst kunnen ondertekenen, aangezien Nikhef een van de toonaangevende instellingen is die de Einstein Telescope ondersteunt”, aldus prof. dr Günther Hasinger, initiatiefnemer van de DZA.

“Duitsland speelt een belangrijke rol bij de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn. Samenwerking op dit hoge wetenschappelijke niveau is daarom ook van groot belang om te komen tot een sterk bidbook en speelt daarmee uiteindelijk over enkele jaren ook een belangrijke rol bij de vraag of deze Euregio als locatie voor de Einstein Telescope wordt gekozen”, aldus de Limburgse gedeputeerde Stephan Satijn.

Namens DZA ondertekende prof. dr. Günther Hasinger de intentie-overeenkomst. Voor Nikhef zette prof. dr. Stan Bentvelsen zijn handtekening. Stan Bentvelsen is directeur van Nikhef en wetenschappelijk directeur van het projectbureau Einstein Telescope EMR.

De komende tijd wordt gekeken hoe de samenwerking er concreet uit zal gaan zien. Ook andere Europese instituten krijgen nog de mogelijkheid om aan te haken. Deze intentie-overeenkomst staat overigens los van de haalbaarheidsstudie voor de kandidatuur voor de Einstein Telescope in de Euregio Maas-Rijn.