Mastodon
Nieuws
26.11.24

Tweede ‘Düsseldorfse Dag’ in teken van water

Op uitnodiging van Grenspost Düsseldorf waren leden van de vier Gedeputeerde Staten (GS) van de provincies Limburg, Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland op 22 november in het kader van de ‘Düsseldorfse Dag’ te gast in Düsseldorf. Het doel van het bezoek: het versterken van de bestuurlijke banden tussen de vier bij Grenspost betrokken provincies en Noordrijn-Westfalen op het gebied van water, en versterking van de grensoverschrijdende samenwerking op andere terreinen. Het kernthema water werd onder meer gekozen omdat het in 2021 als verkenningsthema is toegevoegd aan de Grenslandagenda. Daarnaast was het bezoek bedoeld om de GS-leden kennis te laten maken met actualiteiten en processen rondom de grensoverschrijdende samenwerking met Noordrijn-Westfalen en de rol die het Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden in Düsseldorf hierin speelt.

Kernpuntennota Water NRW

Als dichtbevolkte en sterk geïndustrialiseerde Duitse deelstaat kampt Noordrijn-Westfalen met grote uitdagingen op het gebied van waterbeheer, vooral als gevolg van de klimaatverandering. Extreme weersomstandigheden, zoals droogte en hevige regenval hebben een directe invloed op de watervoorziening, de afvoer van afvalwater, de bescherming tegen overstromingen en de waterecologie. NRW wil hiervoor nieuwe oplossingen ontwikkelen in een overkoepelende strategie.

Begin mei 2024 presenteerde het ministerie van Milieu, Natuurbeheer en Verkeer (MUNV) daarom een Kernpuntennota Water aan het deelstaatparlement van Noordrijn-Westfalen, die de basis vormt voor de ontwikkeling van een algemene waterstrategie voor Noordrijn-Westfalen (Zukunftsstrategie Wasser). Het doel is te zorgen voor een veilig en veerkrachtig waterbeheer in deze deelstaat. Hiertoe wordt een dialoogproces met de relevante belanghebbenden opgestart. De publicatie van de definitieve strategie is gepland voor 2025.

Doelstellingen

Belangrijke doelstellingen met onderliggende maatregelen zijn onder andere het veiligstellen van de drinkwatervoorziening, verbetering van de hoogwaterbescherming en overstromingspreventie, het voorkomen van watertekorten in landelijke en stedelijke gebieden, het creëren van klimaatbestendige waterlichamen, het verbeteren van de waterkwaliteit in het kader van de Europese Kaderrichtlijn Water en de intensivering van stroomgebied gerelateerde, grensoverschrijdende samenwerking, met name in bestaande gremia zoals de Duits-Nederlandse Grenswatercommissie of de Internationale Maascommissie. Begin oktober 2024 heeft de regering van NRW een uitgebreide klimaatadaptatiestrategie aangenomen om de deelstaat in de toekomst beter voor te bereiden op de gevolgen van de klimaatcrisis.
De dag begon op het Consulaat-Generaal in Düsseldorf, waar consul Willemijn van der Toorn gedeputeerden Helga Witjes en Ans Mol van de Camp (Gelderland), Michael Theuns (Limburg), Mariette van Leeuwen en Arne Weverling (Zuid-Holland) alsmede Martijn Dadema (Overijssel) en andere genodigden welkom heette en de aanwezigen meenam in de samenwerking tussen Nederland en Duitsland. Vervolgens stond er een bezoek aan de Bezirksregierung Düsseldorf op de agenda, waar vicepresident van de Bezirksregierung Düsseldorf Roland Schlapka het gezelschap ontving. De aanwezigen kregen tijdens vier presentaties een inkijkje in het werk van de Bezirksregierung op het gebied van hoogwaterbescherming, crisisbeheersing en de waterstrategie van NRW.

Gesprek met staatsecretaris Viktor Haase

Na het bezoek aan de Bezirksregierung stond een gesprek met staatssecretaris Viktor Haase van het Ministerium für Umwelt, Naturschutz und Verkehr op het programma. Samen werd gekeken we naar de verschillende behoeftes voor een intensivering van de bestaande samenwerking. De aanwezige provincies brachten naar voren dat deze ambtelijk vaak al goed is, maar dat er ook behoefte is aan meer regulier bestuurlijke uitwisseling zoals deze bijvoorbeeld ook plaatsvindt op het gebied van mobiliteit. Als mogelijke onderwerpen voor deze afstemming werden bijvoorbeeld het gebruik van data en meetmethodes, het vullen van bruinkoolgaten, de uitvoering van de Kaderrichtlijn Water, hoogwaterbescherming, drinkwaterkwaliteit en -beschikbaarheid, het terugdringen van PFAS-lozingen genoemd. Begin 2025 zal verder worden gesproken over de vormgeving van deze samenwerking. In 2025 moet er bovendien een gezamenlijke bijeenkomst van de provincies en de deelstaat Noordrijn-Westfalen gaan plaatsvinden, waarin met Nederlandse waterinstanties als het Rijk, de provincies en de waterschappen moet worden gesproken over de waterstrategie van Noordrijn-Westfalen.

In de middag stond een bezoek aan de Landtag van Noordrijn-Westfalen op de planning, net als een ontmoeting met een aantal leden van de ‘Parlementariergruppe NRW-Benelux’. De dag werd afgesloten in de Rheinturm in Düsseldorf. De organisatoren van de ‘Düsseldorfer Dienstag’ kijken tevreden terug op een geslaagde tweede editie. “Het was heel fijn om vandaag zo hartelijk ontvangen te worden door onze Duitse partners. De noodzaak om rond het thema water ook bestuurlijk samen te werken werd vandaag heel duidelijk. Ik ben blij dat we dit nu samen oppakken”, aldus delegatieleider en gedeputeerde Witjes.”

De intentie is om ook volgend jaar weer een Düsseldorfse dag rond één specifiek thema voor desbetreffende dossierhouders en dossierhouders Duitsland te organiseren.

Vorige artikel

Volgende artikel