WEpod shuttle service op Airport Weeze gelanceerd


Luchthaven Weeze is een vervoersservice rijker: met de komst van de WEpod rijden er in de toekomst twee volledig automatische shuttles op twee vaste routes. Op 21 februari 2019 is de shuttleverbinding met de zogenaamde WEpods in aanwezigheid van de minister van Verkeer van Noordrijn-Westfalen, Hendrik Wüst, en Conny Bieze, gedeputeerde van de provincie Gelderland gelanceerd. Ook Ulrich Franken, voorzitter van de Euregio Rijn-Waal en burgemeester van Weeze, was aanwezig.

Het betreft een test die wordt uitgevoerd in het kader van het INTERREG-project I-AT onder leiding van provincie Gelderland, om het geautomatiseerd rijden te testen. Bedrijven, onderzoeksinstellingen en openbare instellingen werken samen in een Duits-Nederlands projectconsortium. Het is de eerste keer dat in Noordrijn-Westfalen zelfrijdende voertuigen als openbaar vervoermiddel worden gebruikt. Luchthavengasten in Weeze kunnen in de toekomst eenvoudig pendelen tussen de parkeerplaats, het hotel en de terminal.

“Wij willen van Noordrijn-Westfalen een modelregio voor mobiliteit 4.0 maken. Hiervoor hebben we testcondities nodig in het echte verkeer, zoals hier in Weeze. Alleen als we nieuwe mobiliteitsconcepten zoals geautomatiseerd rijden en de acceptatie ervan kunnen testen, kunnen we vooruitgang boeken op weg naar mobiliteit van de toekomst”, aldus minister van Verkeer Hendrik Wüst bij de start van het project op de luchthaven Weeze.

Gedeputeerde Conny Bieze benadrukte het belang van internationale samenwerking: “Duitse en Nederlandse bedrijven en organisaties werken hier aan de mobiliteit van de toekomst. Ik ben erg blij dat we een grote stap kunnen zetten, dankzij de mogelijkheid die nu gecreëerd is om hier te testen”.

Op grond van wettelijke voorschriften is er altijd een steward aan boord die op elk moment handmatig kan ingrijpen. De zelfrijdende shuttles zijn geregistreerd in Nederland en werden eerder getest op de route van de Campus van de Wageningen Universiteit naar het station van Ede. In Weeze mogen ze nu ook passagiers vervoeren met een speciale vergunning van de Bezirksregierung van Düsseldorf.