Vlaggen symboliseren grensoverschrijdende samenwerking bij Nederlands-Duits politiebureau

Voor het Nederlands-Duitse politiebureau in Dinxperlo wapperen sinds dinsdag 14 september drie extra vlaggen, gehesen door drie politieagenten. Met de vlaggen wordt de grensoverschrijdende eenheid nog eens extra benadrukt. De locoburgemeester van de stad Bocholt, Elisabeth Kroesen, en een Nederlands-Duits politieteam waren ook aanwezig. Daarnaast was Freek Diersen, de vicevoorzitter van de Internationale Adviescommissie Bocholt-Aalten, van de partij.

Er werden weliswaar ‘slechts’ vlaggen gehesen, maar de symboliek erachter is des te belangrijker. De vlag met het wapen van de stad Bocholt, de Nederlandse, de Duitse en Europese vlag en de vlag van de gemeente Aalten wapperen inmiddels voor de grensoverschrijdende politiepost. Ze symboliseren hier expliciet het leven in de grensstreek. “Wij zijn één Europa!” aldus Freek Diersen. Het Nederlands-Duitse politiebureau is volgens hem de belichaming van een gezamenlijke Europese gedachte. Het is sinds 1999 in Dinxperlo te vinden.

Het idee van een Europese politiemacht

Politieagenten van de twee landen werken hier samen. Zij leveren een bijdrage aan het slechten van interculturele barrières en aan de vorming van een Europese eenheid. Zonder deze eenheid zou bijvoorbeeld rechtsvervolging in de grensstreek niet mogelijk zijn. Al ruim 20 jaar draagt het gemeenschappelijke politiebureau bij aan de veiligheid in de grensplaats.

Goede samenwerking ook in de toekomst

Niet alleen nu, maar ook in de toekomst is de aanwezigheid van het Nederlands-Duitse politiebureau van bijzondere betekenis. Deze gemeenschappelijke weg moet in de toekomst in de grensregio verder worden ingeslagen. Een ander goed voorbeeld daarvan is de grensoverschrijdende brandweerpost CrossFire. Voor de toekomst van Europa is het van belang om samen op te trekken, ondanks verschillende randvoorwaarden op het gebied van opleiding en bevoegdheden.

Foto: Er wapperen nieuwe vlaggen voor het Nederlands-Duitse politiebureau in Dinxperlo.
V.l.n.r. Michiel Brok, Elisabeth Kroesen, locoburgemeester van Bocholt Jürgen Schütte, Jimmy Gecer, Addy Donderwinkel en Freek Diersen, vicevoorzitter van de Internationale Adviescommissie Bocholt-Aalten.

(c) Stadt Bocholt Petra Taubach