Vertegenwoordigers Provincie Gelderland te gast in Borken

Peter van ’t Hoog, gedeputeerde van Provincie Gelderland, bracht recent een bezoek aan het ‘Kreishaus’ in Kreis Borken om van gedachten te wisselen met Landrat Dr. Kai Zwicker. Ook beleidsmedewerker Katharina Kampmann van Provincie Gelderland en dr. Gerd Eckstein, EU-coördinator van de Kreisverwaltung, namen deel aan het gesprek.

Als gedeputeerde is Peter van ’t Hoog verantwoordelijk voor Leefbaarheid en inclusie, water, recreatie en toerisme, weerbaarheid en gebiedsontwikkeling in de Achterhoek en op de Veluwe. Als vicevoorzitter van de Association of European Border Regions (AEBR) is hij tevens de contactpersoon voor de Euregio’s in het Nederlands-Duitse grensgebied. In het licht daarvan lag de nadruk aanvankelijk op grensoverschrijdende contacten in coronatijden. Zowel Peter van ’t Hoog als Dr. Kai Zwicker zagen in het feit dat de Nederlands-Duitse grens in de Euregio ondanks verschillen in het coronabeleid nooit gesloten is geweest een bewijs van het wederzijdse vertrouwen dat in de loop der jaren is opgebouwd.

Hoogwater stopt niet bij de grens

Aan beide zijden van de grens houdt de waterproblematiek de autoriteiten op vele manieren bezig: de bescherming tegen hoogwater, de omgang met lange periodes van droogte en de gevolgen daarvan en de verontreiniging van het grondwater met stikstof/nitraat. Op dit vlak is al jaren sprake van nauwe grensoverschrijdende samenwerking, die de vuurproef bijvoorbeeld tijdens het hoogwater van 2016 wist te doorstaan.

Memorandum Oost-Nederland-Münsterland

Peter van ’t Hoog onderstreept het belang van grensoverschrijdende samenwerking: “Voor ons is de samenwerking met de Duitse Kreise in verband met het Memorandum Oost-Nederland-Münsterland heel belangrijk. Vooral de fijne samenwerking met de Kreis Borken vanwege de directe grensligging met de regio Achterhoek is uitermate waardevol.” Het memorandum Oost-Nederland-Münsterland heeft als doel de grensoverschrijdende samenwerking op vier thema’s concreet te versterken. Dit zijn onderwijs, arbeidsmarkt, economie en infrastructuur. De volgende partners zijn bij het memorandum betrokken: de Kreisen Borken, Coesfeld, Steinfurt, Warendorf, Stadt Münster, de provincies Gelderland en Overijssel, de Regio Achterhoek, het Twente Board en de Bezirksregierung Münster als medeondertekenaar.

Meer gezamenlijke projecten

Tot slot werden er gezamenlijke projecten besproken. Zo kon de buslijn Aalten-Bocholt in augustus 2021 in gebruik worden genomen. In de toekomst zullen nog meer projecten worden aangepakt. “Wij willen hiervoor gebruikmaken van middelen uit het Europese financieringsprogramma INTERREG VI”, benadrukten Dr. Kai Zwicker en Peter van ’t Hoog.

Op de foto: Dr. Kai Zwicker (l) en Peter van ’t Hoog (c) Kreis Borken