Verkiezingen in Noordrijn-Westfalen

Op 14 mei 2017 kiezen de inwoners van Noordrijn-Westfalen een nieuwe Landtag. In de loop van die avond zal duidelijk worden of de huidige regering van SPD en Grünen een meerderheid weet te behouden of dat NRW de komende vijf jaar door een andere coalitie geregeerd zal gaan worden.

Kiesstelsel in NRW
Het kiesstelsel in NRW is een gecompliceerde mengvorm tussen een districtenstelsel en evenredige vertegenwoordiging. Degene die in een van de 128 districten de meeste stemmen krijgt, wordt verkozen in de Landtag. Maar een tweede stem op het stembiljet bepaald de uiteindelijke machtsverhouding tussen de verschillende politieke partijen in de Landtag. De verschillen in evenredigheid tussen de uitkomsten van de eerste en tweede afgegeven stem worden via een systeem van toegevoegde zetels gecorrigeerd. Omdat de Landtag minimaal 181 leden kent komen minimaal 53 leden via landelijk lijsten in de Landtag. De uiteindelijke samenstelling van de Landtag vormt zo een redelijke afspiegeling van de verhoudingen van de keuze voor de verschillende partijen via de tweede afgegeven stem. Een van de nadelen van het systeem is dat vooraf nog niet bekend is hoeveel zetels de Landtag precies zal tellen. Na de verkiezingen in 2012 waren dat er 237. Een ander opvallend verschil met het Nederlandse kiesstelsels is de kiesdrempel van 5 procent.

Verwachtingen op basis van peilingen
Op basis van voorspellingen aan de hand van door diverse instituten gehouden peilingen wordt een spannende strijd verwacht tussen SPD en CDU die beiden rond de 32% van de stemmen zouden verkrijgen. Andere partijen blijven daar sterk bij achter: de liberale FDP 12%, de Grüne 7,5%, Die Linke 6% en de AfD (Alternative für Deutschland) ook 6%. Andere partijen blijven in de peilingen onder de 5%-grens.

De spanning loopt kort voor de verkiezingen nog extra op omdat, tegen de verwachtingen in, in de deelstaat Sleeswijk-Holstein de regerende SPD veel zetels heeft verloren.

Volgende week zullen we u hier op de site informeren over de uitkomsten van de verkiezingen.

Voor actuele prognoses klikt u hier.