Stuurgroep ‘Grenzhoppers’ ondertekent strategiedocument grensoverschrijdende samenwerking

De stuurgroep van Grenzhoppers, de zogeheten ‘NL 5 / D 6 + 2’, heeft een strategiedocument over grensoverschrijdende samenwerking 2019 – 2022 ondertekend. Op 26 november 2018 kwamen elf burgemeesters en gemeenteraadsleden uit de Achterhoek en Kreis Borken daartoe bijeen in Groenlo.

De bijeenkomst werd getekend in het bijzijn van de Landrat van Kreis Borken, Dr. Kai Zwicker. De EUREGIO, adviserend lid van deze groep, werd vertegenwoordigd door Joris Bengevoord, burgemeester van de gemeente Winterswijk.

Ambities voor grensoverschrijdende samenwerking

Annette Bronsvoort, burgemeester van de gemeente Oost Gelre, waartoe Groenlo behoort, verwelkomde de leden in de onlangs geopende brouwerij ‘Brouwersnös’ in de gemeente Oost Gelre. “Vandaag ontmoeten we elkaar in een informele sfeer. We hebben de ambitie om intensief over de landsgrenzen heen samen te werken en dat bevestigen we vandaag door dit document te ondertekenen”, zei ze in haar openingsspeech. De groep ‘NL 5 / D 6 +2’ werd dit jaar opgericht. De ‘Grenzhoppers’ werden gelanceerd in de zomer van 2016.

Actief op zes werkvelden

Het strategiedocument bestaat uit zes thema’s: arbeidsmarkt, bedrijfsleven, onderwijs, toerisme/cultuur, sport en mobiliteit. De bedoeling is dat de burgemeesters uit de stuurgroep Nederlands-Duitse bestuurlijke tandems gaan vormen. De deelnemende gemeenten hopen dat dit zal leiden tot een intensievere grensoverschrijdende samenwerking.  “Het doel van dit document is om de grensoverschrijdende samenwerking en lobby in de grensregio Achterhoek- Kreis Borken op de genoemde thema’s te sturen”, aldus Nicky Eppich van Grenzhoppers. “Per thema wordt er een Duits-Nederlands bestuurders-duo gevormd dat zich samen met de Grenzhoppers werkgroepen gaat inzetten voor specifieke knelpunten binnen dit thema.
Binnen het werkveld Economie/Arbeidsmarkt zal in december 2018 de Grenzhoppers School worden opgericht. De school zal cursussen en workshops gaan aanbieden voor ondernemers, culturele instellingen of horeca op het gebied van taal en cultuur. “Dit zijn de grootste twee obstakels in ons grensgebied”, aldus Eppich.

Stuurgroep ‘NL 5 / D 6 +2’

Tot de ‘NL 5’ behoren de Nederlandse burgemeesters Annette Bronsvoort (burgemeester van de gemeente Oost Gelre), Joris Bengevoord (burgemeester van de gemeente Winterswijk), Anton Stapelkamp (burgemeester van de gemeente Aalten), Joost van Oostrum (burgemeester van de gemeente Berkelland) en Otwin van Dijk (burgemeester van de gemeente Oude IJsselstreek). De “D 6” bestaat uit Dr. Christoph Holtwisch (burgemeester van Vreden), Peter Nebelo (burgemeester van Bocholt), Michael Carbanje (burgemeester van Isselburg), Jürgen Bernsmann (burgemeester van Rhede), Mechtild Schulze-Hessing (burgemeester van Borken) en Christian Vedder (burgemeester van Südlohn). De toevoeging ‘+ 2’ staat voor de adviserende leden. Dat zijn Dr. Kai Zwicker, Landrat van Kreis Borken, en Christoph Almering, directeur-bestuurder van de EUREGIO.

Op de foto: v.l.n.r – 1e rij: Dr. 1. Kai Zwicker (Landrat Kreis Borken), Annette Bronsvoort (burgemeester Gemeente Oost Gelre), Joris Bengevoord (burgemeester Gemeente Winterswijk), Dr. Christoph Holtwisch (burgemeester Gemeente Vreden), Bert Kuster (wethouder Gemeente Oude IJsselstreek), Anton Stapelkamp (burgemeester Gemeente Aalten). 2e rij: Michael Carbanje (burgemeester van Isselburg), Jürgen Bernsmann (burgemeester van Rhede), Norbert Nießing (wethouder Stadt Borken), Peter Nebelo (burgemeester van Bocholt), Christian Vedder (burgemeester van Südlohn), Joost van Oostrum (burgemeester van Berkelland)