Straßenbauamt Steinfurt doet inspiratie op in Twente

Op uitnodiging van de gemeente Enschede bezochten de medewerkers van het Straßenbauamt van Kreis Steinfurt de regio Twente. In het kader van een fietsexcursie wisselden ze hun bouwervaring uit met de verantwoordelijken ter plaatse en bezochten ze 26 locaties in Enschede en Hengelo. De focus lag op de bijzondere kenmerken van de infrastructuur en het gemeentelijk waterbeheer. De groep bezocht onder andere diverse auto- en fietsverkeersvoorzieningen alsmede spoorwegovergangen en besprak plannen voor woonwijken en de Universiteit Twente.

De experts uit de wijk waren vooral onder de indruk van de fietssnelweg, van de vormgeving van de overwegen, die een heel andere indruk geven dan de Duitse variant, een kruising met stoplichten met een aparte groene fase voor fietsers en een eigen roltrap voor fietsen in een ondergrondse fietsenstalling. Een ding was duidelijk: in Nederland worden een aantal projecten anders benaderd en de wil om te experimenteren is groter. De fietstocht eindigde in het dorpje Lonneker, waar de groep het volgens het zogenaamde shared space model heringerichte centrum bezocht.

“Het is voor ons aantrekkelijk om te bekijken of we deze technische innovaties ook kunnen vertalen naar het Münsterland. Wij danken onze collega’s uit Enschede en Hengelo voor de informatie ter plaatse en kijken uit naar het tegenbezoek volgende jaar in Kreis Steinfurt”, vertelt Stephan Selker, hoofd van het Straßenbauamt.

Foto: Snelfietspad in Enschede (c) Kreis Steinfurt