SPD-leden geven groen licht voor GroKo

Met een duidelijke meerderheid stemden de SPD-leden voor een nieuwe grote coalitie. 66 procent van de leden stemde ja en daarmee is meer dan 160 dagen na de verkiezingen de weg vrij voor een vierde regering onder leiding van Angela Merkel. Haar verkiezing tot bondskanselier staat gepland op 14 maart. De rechts-populistische partij AfD wordt de grootste oppositiepartij.

Daarmee mocht de ‘Groko’ rekenen op meer steun dan vooraf gedacht. Van de 463.722 stemgerechtigde leden brachten 348.437 leden hun stem uit, een opkomst van 78,39 procent. 239.604 leden stemden ja, 123.329 leden stemden nee. 66 procent van de SPD-leden die hun stem uitbrachten, koos daarmee voor regeringsdeelname, zo maakte Olaf Scholz, waarnemend voorzitter van de SPD, bekend.

SPD-ministers gepresenteerd

Op vrijdag 10 maart maakte de SPD de definitieve namen van haar ministers officieel bekend. De Hamburgse burgemeester Scholz wordt  minister van Financiën en vice-bondskanselier. Heiko Maas, tot op heden minister van Justitie, krijgt Buitenlandse Zaken in zijn portefeuille, Hubertus Heil wordt de nieuwe minister van Werkgelegenheid.

Bij de vrouwen in het toekomstige kabinet waren er geen verrassingen. Katarina Barley wordt minister van Justitie, Franziska Giffey minister van Gezinszaken en Svenja Schulze minister van Mileu. Michael Roth blijft aan als staatsminister van Buitenlandse Zaken, SPD-afgevaardigde Michelle Müntefering wordt staatsminister van Internationaal Cultuurbeleid.

Andrea Nahles is genomineerd als nieuwe partijvoorzitter bij de SPD. Daarmee zou ze de eerste vrouw in de geschiedenis van de SPD worden die deze functie op zich neemt. Op een speciaal partijcongres op 22 april zal zij dan officieel de leiding in handen krijgen. Tot die tijd is Olaf Scholz waarnemend voorzitter.

Voor de CSU neemt partijleider Horst Seehofer Binnenlandse Zaken voor zijn rekening, Dorothee Bär wordt staatsminister voor Digitalisering, Andreas Scheuer tekent voor het ministerschap van Verkeer en Gerd Müller blijft minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Merkels CDU maakte haar ministers eerder al bekend. Ursula von der Leyen blijft minister van Defensie, Anja Karliczek wordt minister van Onderwijs, Julia Klöckner tekent voor Landbouw, Jens Spahn neemt Volksgezondheid voor zijn rekening en Peter Altmaier wordt minister van Economische Zaken.