Scholieren grensstreek aan de slag met VN-bouwstenen van de vrede

Hallo Europa maakt grenzeloze ontmoeting mogelijk tussen Nederlandse en Duitse jongeren in de grensstreek. De aftrap van de activiteiten was op 19 september 2019. Op deze dag maakten 100 jongeren in de leeftijd 13 tot 17 jaar voor het eerst kennis met elkaar. Ze werken samen op basis van de bouwstenen van de vrede: de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG) van de Verenigde Naties. Deze ontmoeting resulteert in een expositie van de door jongeren gemaakte kunstwerken in maart 2020. Belangstellenden, jong én oud, die mee willen doen, zijn welkom om mee te doen en hun steentje bij te dragen aan Europa op microniveau.

Armoede, gelijkheid, onderwijs

De scholieren gingen met elkaar in gesprek over thema’s als armoede, gelijkheid en onderwijs. De dagvoorzitter was Tako Rietveld, oud-verslaggever bij het NOS-Jeugdjournaal en de eerste kindercorrespondent ter wereld. Leerlingen van het Graafschap College in Doetinchem – opleiding Facilitair Leidinggevende, ondersteunden deze dag. Gelders gedeputeerde Peter van ’t Hoog, programma Vrijheid zei hierover: “Jullie jongeren hebben een bijzondere positie. Je denkt na over vrede en vrijheid, beiden mogelijk gemaakt na een grote oorlog die jullie niet zelf hebben meegemaakt. Een mooie en moeilijke opdracht. Met deze ontmoeting maken jullie concreet waar vrijheid mede voor bedoeld is. Grenzen overgaan om elkaar te ontmoeten en van elkaar te leren.’

Deelnemende scholen

De scholieren van de Almende College Wesenthorst te Ulft, Rietveld Lyceum te Doetinchem, Stadtische Gesamtschule en de Städtisches Gymnasium Willibrord beide gelegen te Emmerich am Rhein gaan in de periode van september 2019 en maart 2020 bij elkaar op schoolbezoek,  bezoeken samen de vuilverbrandingsoven in Oberhausen, gaan naar verschillende natuurgebieden en ze kijken samen naar de film Der Ballon, over vluchten van Oost- naar West-Duitsland.