Samen duurzaam – gemeinsam nachhaltig: Grenspost deed mee aan de RhineCleanUp

Plastic, papier, grofvuil, glas: het is slechts een kleine greep uit zaken die op zaterdag 12 september 2020 tijdens de RhineCleanUp uit de Rijn werden gevist. Ook Grenspost Düsseldorf deed samen met het Consulaat-Generaal in Düsseldorf (CG) mee aan de jaarlijkse grote schoonmaak van de oevers van de Rijn. 

Onder het motto ‘Samen duurzaam – gemeinsam nachhaltig’ wilden Grenspost Düsseldorf en het CG met hun deelname hun inzet op het gebied van een duurzame samenleving tonen. Die duurzame samenleving vraagt om een circulaire economie. De RhineCleanUp werd dit jaar vanwege de COVID-19-pandemie in kleine kring en met inachtneming van 1,5 meter afstand uitgevoerd. Maar volgend jaar hopen we dat samen met een groep bedrijven en innovators op het gebied van circulaire economie te kunnen doen.

Voor Grenspost Düsseldorf en het CG is circulaire economie een van de prioriteiten, omdat ook in Nordrhein-Westfalen, dicht bij Nederland, de kracht van korte ketens en een prettige grensoverschrijdende samenwerking duidelijk voelbaar is. Bovendien werken bedrijven, non-profitorganisaties en de creatieve industrie langs de Nederlands-Duitse grens op het gebied van circulaire economie nauw samen. Gezamenlijk zoeken zij duurzame toekomstgerichte antwoorden op hedendaagse vragen.

Het bij de actie ingezamelde afval wordt door de organisatie van de RhineCleanUp gerecycled. Ook het gebruikte gereedschap, zoals de grijpers en handschoenen, wordt volgend jaar weer gebruikt.