Regierungspräsidentin Münster bezoekt GrensWerk in Gronau

Dankzij de Europese Unie vervagen de grenzen steeds meer en is het gemakkelijk om naar andere lidstaten te reizen. Europese burgers maken daar in hun vrije tijd goed gebruik van, maar op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt blijven veel kansen liggen. Om zich hiervan een beeld te vormen ging de ‘Regierungspräsidentin’ van de Bezirksregierung Münster, Dorothee Feller, op bezoek bij GrensWerk in Gronau om te praten over de kansen en doelen op de arbeidsmarkt in het grensgebied.

Bij de bijeenkomst waren naast Regierungspräsidentin Feller ook Johann Meiners van de Agentur für Arbeit (Duitse variant van het UWV) en medewerkers van GrensWerk aanwezig. GrensWerk is een organisatie die werknemers en werkgevers in het werkgebied steunt om de stap over de grens te maken.

Obstakels

Tijdens de bijeenkomst legde Meiners uit dat veel werkzoekenden enkel in het eigen land op zoek gaan naar een baan. Werkzoekenden in het grensgebied gaan de grens niet over, omdat zij worden afgeschrikt door de verschillen in de sociale verzekerings- en belastingsystemen tussen Nederland en Duitsland. Een tweede obstakel dat mensen ervan weerhoudt om een baan te zoeken in het buurland is de taalbarrière.

Kansen in het buurland

Volgens GrensWerk blijven daardoor veel kansen liggen, want aan de andere kant van de grens is vaak veel te halen. Duitsers en Nederlanders zijn vaak net iets anders opgeleid en kunnen daardoor in het buurland veel toevoegen in hun vakgebied. Bovendien is de verhouding tussen vraag en aanbod soms anders in het buurland, waardoor er veel vacatures kunnen zijn binnen een sector die in het eigen land verzadigd is.

Grenzen vervagen

Meiners onderstreepte tijdens zijn presentatie het belang van het kijken over de grens en legde uit dat GrensWerk een belangrijke rol speelt bij het vervagen van de landsgrenzen: “Werken zonder grenzen kan werkelijkheid worden. Het moet ons lukken mensen en bedrijven uit de regio te wijzen op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt in het grensgebied. Ondanks de lage werkloosheid, zijn er nog altijd veel mensen die op zoek zijn naar een baan.”

Persoonlijk advies

Instellingen als GrensWerk en de GrensInfoPunten bieden zowel aan werkgevers als aan werknemers persoonlijk advies over alle vraagstukken die bij het werken in het buurland komen kijken. Hierdoor wordt voor beide partijen een overzichtelijke situatie geschetst. GrensWerk is opgericht door de gemeente Enschede, Werkplein Twente, het UWV, de Euregio en de Agentur für Arbeit. De GrensInfoPunten zijn een service van de Euregio.

Foto copyright: Bezirksregierung Münster