Parlementariergruppe NRW-Benelux bezoekt provincie Limburg

Op 3 augustus was de ‘Parlementariergruppe NRW-Benelux’ te gast in Limburg om meer te weten te komen over de Einstein Telescope, een geavanceerd observatorium voor zwaartekrachtsgolven. Hier zal onderzoek worden gedaan naar het heelal. De grensregio van Nederland, Duitsland en België is in beeld als mogelijke locatie. Onderzoekers, bedrijven en overheden in Nederland, Duitsland en België verkennen samen de mogelijkheden. De Parlementariergruppe NRW-Benelux liet zich bijpraten over de laatste stand van zaken.

De Parlementariergruppe werd in 2012 opgericht en staat onder voorzitterschap van dr. Marcus Optendrenk (CDU). De afvaardiging bestaat in de kern uit politici van alle fracties voor wie Duits-Nederlandse relaties een vanzelfsprekend onderdeel van hun leven zijn. Zij voeren veelvuldig overleg over grensoverschrijdende samenwerking met de parlementen in Den Haag, Brussel en Düsseldorf.

De Einstein Telescope is als hoogstaand wetenschappelijk project erg belangrijk voor de grensoverschrijdende samenwerking. Het brengt topwetenschap en economische infrastructuur samen en kan het wetenschappelijke klimaat van drie landen een impuls geven. Tijdens een informatieve presentatie lieten Marcus Optendrenk, Ina Spanier-Oppermann (SPD), Dr Ralf Nolten (CDU), Dietmar Brockes (FDP), Stephan Haupt (FDP), Karl Schultheis (SPD) en Andreas Terhaag (FDP) zich door Prof. Dr. Stephan Hild (Universiteit Maastricht) en Prof. Dr. Achim Stahl (RWTH Aachen) op de hoogte brengen van de ins en outs van dit innovatieve project. Namens het Verbindungsbüro Brüssel Landtag NRW was Tom Odebrecht van de partij.

ETpathfinder

Vervolgens brachten ze samen met de Limburgse gedeputeerden Andy Dritty en Ger Koopmans een bezoek aan de locatie van het R&D-lab ‘ETpathfinder’ in Maastricht. Hier wordt nu al concreet met INTERREG-middelen gebouwd. In dit R&D-lab zullen wetenschappers en bedrijven samenwerken aan vacuüminstallaties, koeling, spiegels en spiegelcoatings, trillingsdempers en meet- en regelsoftware. Bij ETpathfinder zijn nu al 15 kennisinstellingen uit Nederland, Duitsland en België betrokken, die in deze proeftuin gaan samenwerken met bedrijven.

De lunch stond in het teken van een nadere kennismaking tussen de gedeputeerden en de afgevaardigden van de Parlementariergruppe. Hierbij waren ook de Limburgse gedeputeerden Ruud Burlet en Carla Brugman aanwezig. Daarnaast kwamen de Circular Hub, de Regionale Energie Strategie en kennisdeling tussen de regio´s aan bod.