Oost-Nederland en Münsterland halen economische banden aan

De economische betrekkingen tussen Oost-Nederland en het Münsterland moeten in de komende jaren systematisch worden verstevigd. Om de concurrentiekracht van de samenwerkende regio’s te vergroten, werd op 18 mei bij de IHK in Münster een officiële intentieverklaring ondertekend door Oost NL, TwenteBoard en de IHK Nord Westfalen. De drie organisaties willen “nog intensiever en strategischer dan voorheen” samenwerken om het gezamenlijke concurrentievermogen van de provincies Overijssel en Gelderland, het Münsterland en de regio Emscher-Lippe te vergroten.

Dr. Benedikt Hüffer, president van de IHK, en dr. Fritz Jaeckel, directeur van de IHK, verwelkomden Wendy de Jong (algemeen directeur van Oost NL) en Wim Boomkamp (voorzitter van TwenteBoard) bij het officiële tekenmoment. De partners benadrukten dat de Nederlands-Duitse grens geen belemmering voor de economische betrekkingen mag vormen. Onno van Veldhuizen (burgemeester van Enschede) en Thomas Banasiewicz (directeur van de Handwerkskammer Münster) ondertekenden tevens de intentieverklaring. Burgemeester Markus Lewe van Münster en EUREGIO-voorzitter Rob Welten hadden voorafgaand aan het officiële moment al hun handtekening gezet.

De ondertekenaars van de intentieverklaring (van links naar rechts): Wendy de Jong (algemeen directeur Oost NL), Onno van Veldhuizen (burgemeester Enschede), president van de IHK Nord Westfalen dr. Benedikt Hüffer en Wim Boomkamp (voorzitter TwenteBoard).
De ondertekenaars van de intentieverklaring (van links naar rechts): Wendy de Jong (algemeen directeur Oost NL), Onno van Veldhuizen (burgemeester Enschede), president van de IHK Nord Westfalen dr. Benedikt Hüffer en Wim Boomkamp (voorzitter TwenteBoard). (c) MuensterView/IHK Nord Westfalen

Bevordering van grensoverschrijdende handel

Het idee voor de intentieovereenkomst ontstond bij een bezoek van Wim Boomkamp en Onno van Veldhuizen aan verschillende partijen in Münster, waaronder de IHK. Als adviesorgaan voor de regionale economische structuur, met vertegenwoordigers vanuit de overheid, het onderwijs en het bedrijfsleven, is TwenteBoard een belangrijke partner voor de IHK Nord Westfalen. Oost NL, de ontwikkelingsmaatschappij voor Oost-Nederland, zet zich al actief in bij grensoverschrijdende projecten in het Münsterland en sloot daarom aan bij dit initiatief. De EUREGIO, de Handwerkskammer Münster en de partnersteden Enschede en Münster ondersteunen deze intentieovereenkomst.

De drie organisaties willen onder andere gezamenlijk evenementen en projecten ontwikkelen en handelsmissies en uitwisselingen organiseren om de grensoverschrijdende handel te bevorderen. Daarnaast staat ook het onderzoeken van mogelijkheden om gezamenlijk externe financiering naar de regio te brengen op het programma. Een mooi voorbeeld van een grensoverschrijdend initiatief is de Digital Summit Euregio, die deze week plaatsvond. Deze jaarlijkse bijeenkomst wordt georganiseerd door onder andere de IHK Nord Westfalen en Oost NL, en brengt Duitse en Nederlandse bedrijven en onderzoekers op het gebied van ict en digitalisering bij elkaar.

Nederlands-Duitse samenwerking in cijfers

– Voor Noordrijn-Westfalen is Nederland de belangrijkste handelspartner. Dit geldt zowel voor de import als voor de export.

– 1.600 mensen die in Nederland wonen, werken in Noord-Westfalen, de meesten in Gronau, Bocholt en Ahaus.

– Ondernemingen Noord-Westfalen hebben in totaal 90 dochterondernemingen in Nederland.

– 800 ondernemingen in Noord-Westfalen hebben een Nederlandse aandeelhouder met een rechtstreeks belang van meer dan 50 procent.

 

Grote foto: (c) MuensterView/IHK Nord Westfalen