Nieuwe ideeën voor grensoverschrijdende mobiliteit tijdens conferentie ‘Zukunft denken – Mobilität vernetzen‘

Op 4 december vond in Essen de conferentie ‘Zukunft denken – Mobilität vernetzen‘ plaats. Circa 700 deelnemers uit de mobiliteitssector, studenten en scholieren discussieerden op uitnodiging van verkeersminister Hendrik Wüst van Noordrijn-Westfalen en het ‘Bündnis für Mobilität Nordrhein-Westfalen’ over de mobiliteit van de toekomst.

Voor minister Wüst was de conferentie een bijeenkomst met vele oude bekenden en experts, waarmee gesproken kon worden over de kansen die de digitalisering biedt – en hoe deze het beste benut kunnen worden. “De kansen liggen er en we hebben de plicht om ze te grijpen”, aldus Wüst.

Foto: Simon Bierwald/INDEED Photography

Oplossingen voor de mobiliteit van de toekomst

De deelnemers spraken tijdens diverse discussierondes onder andere over slimme, gebruiksvriendelijke en duurzame oplossingen voor mobiliteitsvraagstukken. Aan bod kwamen bijvoorbeeld diverse last-mile oplossingen voor de logistiek en verschillende apps voor personenvervoer (MaaS, Mobility as a Service). Veel mobiliteitsoplossingen waren live te bekijken, en met behulp van virtual reality-brillen kon een blik in de toekomst geworpen worden. Ook gaven diverse onderzoekers en trendwatchers hun visie op de toekomst van de mobiliteit. De deelnemers hadden volop gelegenheid om met elkaar te netwerken en de aanwezige studenten en scholieren kregen een goed beeld van de mogelijkheden die er op het gebied van mobiliteit zijn.

Foto: Simon Bierwald/INDEED Photography

“Conferentie heeft veel opgeleverd voor grensoverschrijdende mobiliteit”

Belangrijk was de vraag hoe mobiliteitsvraagstukken met behulp van nieuwe technieken op een andere manier opgepakt kunnen worden, en hoe overheden daarop moeten inspelen. Volgens Coen Mekers, senior beleidsstrateeg mobiliteit bij de Provincie Gelderland, zijn dat thema’s die ook in de samenwerking tussen de Nederlandse provincies en het Rijk met Noordrijn-Westfalen op het gebied van mobiliteit en infrastructuur aan de orde komen. “De conferentie heeft dan ook veel opgeleverd. We hebben veel inzicht gekregen in de ideeën die Noordrijn-Westfalen heeft en hoe het Ministerie van Verkeer van Noordrijn-Westfalen bepaalde zaken wil aanpakken. Bovendien hebben we kennisgemaakt met diverse interessante instanties en personen, die mogelijkheden voor nieuwe allianties bieden. Dit gaat zeker nuttig zijn voor de bestaande samenwerking met Noordrijn-Westfalen op het gebied van mobiliteit en infrastructuur”, aldus Mekers. Volgens hem is het van belang om investeringen flexibel te plannen, om op die manier goed en snel in te kunnen spelen op toekomstige ontwikkelingen en technische mogelijkheden. “Om verder te komen zullen we daarnaast meer gebruik moeten maken van data”, besluit Mekers.

Foto: Simon Bierwald/INDEED Photography