Nieuwe coronaverordening Noordrijn-Westfalen van kracht

Met ingang van woensdag 24 november geldt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen de nieuwe ‘Coronaschutzverordnung’. Aanleiding voor de vernieuwing van de voorschriften is het overleg tussen Bondskanselier Merkel en de minister-presidenten van de deelstaten op 18 november en de aanpassing van de Duitse wet op de infectiebescherming. Een van de belangrijkste aanpassingen in de verordening is de grootschalige invoering van de 2G-regel.

Op 24 november meldde het Duitse coronadashboard 66.884 nieuwe besmettingen, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. Om de stijging van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames een halt toe te roepen en de zorg ontlasten, worden op woensdag 24 november nieuwe maatregelen van kracht.

Grootschalige 2G-maatregelen

Er gaan vergaande 2G- en 2G-plus-voorschriften gelden op plekken waar veel besmettingen plaatsvinden, zoals clubs, dans- en carnavalsevenementen. De 2G-regel geldt verder onder meer voor een bezoek aan de bioscoop, het zwembad, de sauna, dierentuinen en pretparken en voor toeristische overnachtingen. Daarnaast gelden verstrekkende 3G-regels, bijvoorbeeld voor een bezoek aan de kapper, het volgen van fysiek onderwijs, het bijwonen van beurzen en congressen, zakelijke bijeenkomsten binnenshuis en trouwerijen. Ook op de werkplek geldt de 3G-regel en moeten werknemers waar mogelijk thuiswerken.

“De huidige ontwikkeling van de besmettingscijfers is zorgwekkend. We moeten tegenmaatregelen nemen. We zetten bewust en consequent in op de 2G-regel, omdat niet-gevaccineerde mensen een veel groter risico lopen op een ernstig ziekteverloop en daardoor een veel grotere belasting vormen voor de zorg. Wij weten dat zelfs gevaccineerden anderen kunnen besmetten, maar zij lopen slechts zelden het risico van opname in het ziekenhuis of zelfs op de intensive care”, aldus de minister van Volksgezondheid van Noordrijn-Westfalen, Karl-Josef Laumann.

Boost voor de vaccinatiecampagne

De focus van de deelstaatregering ligt op de intensivering van de vaccinatiecampagne. In totaal is meer dan 71 procent van de mensen in Noordrijn-Westfalen volledig gevaccineerd. Ook is men begonnen met het zetten van boosterprikken. De basismaatregelen blijven van kracht. In het openbaar vervoer en in binnenruimten waar veel mensen samenkomen geldt een mondkapjesplicht. Bovendien wordt het dragen van een mondkapje buitenshuis nog steeds dringend aanbevolen indien er niet voldoende afstand kan worden gehouden, bijvoorbeeld in wachtrijen. Op plekken waar de autoriteiten het uitdrukkelijk voorschrijven, is het dragen van een mondkapje ook buitenshuis verplicht.

De nieuwe coronaverordening geldt vooralsnog tot en met 21 december 2021

Foto: Karl-Josef Laumann (c) Land NRW