Nederlandse doden in Düsseldorf herdacht

Ieder jaar worden op 4 mei op het grootste Nederlandse ereveld in Noordrijn-Westfalen, begraafplaats Stoffeln/Südfriedhof in Düsseldorf, de Nederlanders herdacht die in Noordrijn-Westfalen zijn omgekomen in de Tweede Wereldoorlog.

Op het ereveld liggen 1230 Nederlanders begraven en op vier stenen in een portaal staan de namen van nog eens 483 mensen die hier in massagraven zijn begraven of waarvan de begraafplaats onbekend is. Nog steeds komen er nabestaanden naar Düsseldorf om hun familieleden te herdenken. Dit jaar waren er bijna 80 gasten uit Nederland aanwezig. Na korte toespraken door de Nederlandse consul Hans van den Heuvel en de Oberbürgermeister van Düsseldorf, de heer Geisel, ging de predikant van de Nederlandse protestantse kerk in Duitsland, dominee Adriaanse, de aanwezigen voor in gebed. Daarna werden kransen gelegd en bezochten de aanwezigen het graf van de eigen naaste om daar nog even te zijn en bloemen te leggen.

De bijeenkomst werd traditioneel afgesloten met een gezamenlijke koffietafel waar de verhalen met elkaar worden gedeeld.