Nederlands-Duitse stedenbanden en projecten in de prijzen bij ‘Europa bei uns zuhause’

Onder het motto ‘Europa bei uns zuhause‘ organiseert de deelstaat Noordrijn-Westfalen sinds 2016 jaarlijks een wedstrijd voor grensoverschrijdende stedenbanden en projecten. De deelstaatregering stelt daarbij maximaal 5.000 euro als onkostenvergoeding beschikbaar voor innovatieve voorbeeldprojecten van Europese stedenbanden en grensoverschrijdende samenwerkingsprojecten. In 2021 zijn er 38 projecten in de prijzen gevallen, waaronder ook enkele Nederlands-Duitse stedenbanden en projecten. Georganiseerd worden onder andere een grensoverschrijdend ontbijt, een judotoernooi en een vrijheidsdag.

Bruggenbouwers van Europa

Doel van de wedstrijd was om mensen uit Noordrijn-Westfalen en de rest van Europa over de grenzen heen samen te brengen. De wedstrijd dient als stimulans voor een creatieve invulling van het Europese gedachtegoed. Vanwege het 75-jarig jubileum van de betrekkingen met het Verenigd Koninkrijk werd er dit jaar extra aandacht aan projecten met Britse partners besteed.

‘Mijn dank en respect gaan uit naar iedereen die zo doelgericht bruggen bouwt tussen mensen uit Noordrijn-Westfalen en vrienden uit heel Europa. Met de wedstrijd ‘Europa bei uns zuhause’ willen wij onze waardering voor dit belangrijke werk uiten’, aldus dr. Stephan Holthoff-Pförtner, Europaminister van Noordrijn-Westfalen.

Grensoverschrijdend ontbijten

Het ‘Zweckverband Eurode’ mag zichzelf één van de winnaars van de wedstrijd noemen. Zij gaan een grensoverschrijdend ontbijt in de Nieuwstraat/Neustraße voor inwoners van Kerkrade en Herzogenrath organiseren. Deze straat vormt de grens tussen beide steden en tevens de grens tussen Nederland en Duitsland. Als aanvulling zijn er meerdere evenementen voor alle leeftijden die in het teken staan van grensoverschrijdende ontmoetingen. Ook enkele gasten uit de partnersteden Plenin (Frankrijk) en Bistritz (Roemenië) worden hiervoor uitgenodigd.

Grensoverschrijdend judotoernooi

In 2020 vierde Nederland 75 jaar vrijheid en stonden er veel herdenkingsevenementen op de planning. Vanwege de coronapandemie kon een groot deel hiervan geen doorgang vinden, zoals ook het Vrijheidstoernooi. Samen met Nederlandse judoverenigingen uit Aalten, Dinxperlo en Winterwijk zou Judoclub Kolping uit Bocholt een grensoverschrijdend judotoernooi organiseren. Zodra de pandemie het toelaat, wordt dit toernooi alsnog ingehaald. Hiervoor zullen de judoverenigingen een aantal keer samen trainen, alvorens het toernooi te houden.

Vrijheidsdag vol workshops

Ook het project van de Nederlandse gemeente De Bilt en het Duitse Coesfeld is in de prijzen gevallen. Hierbij houden jongeren uit beide steden zich bezig met het thema ‘Vrijheid – gisteren, vandaag, morgen?’. Op 7 mei 2022 wordt naar aanleiding hiervan een Vrijheidsdag georganiseerd, waarbij jongeren workshops over het thema kunnen volgen. Ook is er een presentatie over de bevrijding en vrijheid in Europa.

Meer informatie over deze en andere winnaars van ‘Europa bei uns zuhause’ is op de website van de Landesregierung Nordrhein-Westfalen te vinden.