Mondkapjesplicht op scholen in Noordrijn-Westfalen

Met het oog op de heropening van de scholen op 12 augustus heeft Noordrijn-Westfalen besloten om op scholen een mondkapjesplicht in te voeren. NRW is de eerste deelstaat in Duitsland die een verplichting van dragen van mondkapjes tijdens de les invoert. De verplichting geldt vooralsnog tot eind augustus 2020.

Op basisscholen dienen leerlingen en docenten op het schoolterrein, in de gangen en op de weg van en naar hun plek in het klaslokaal een mondkapje te dragen. Op middelbare scholen moeten scholieren bovendien ook tijdens de les een mondkapje op. Docenten alleen als zij tijdens de les geen 1.5 meter afstand kunnen houden.

Ook heeft de deelstaat besloten dat alle werknemers op openbare en particuliere scholen en in de kinderopvang zich vanaf 3 augustus tot 9 oktober (begin van de herfstvakantie) om de 14 dagen gratis op het coronavirus kunnen laten testen. De test is vrijwillig. De deelstaat NRW neemt de kosten hiervan voor zijn rekening.

Meer geld voor digitale middelen

Daarnaast investeert Noordrijn-Westfalen ruim € 100 miljoen extra in digitale middelen voor scholen en docenten. Tijdens de lockdown werd duidelijk dat docenten vanuit hun school maar beperkt over digitale middelen als een laptop of tablet beschikken. Scholen is gevraagd om nu zo spoedig mogelijk een aanvraag voor de extra financiële middelen voor de aanschaf van digitale middelen bij NRW in te dienen. Of de school daarmee een tablet, een laptop of andere digitale middelen koopt is aan de school zelf. Het proces om binnen een week op 5500 scholen voor alle docenten middelen in te kopen, te verstrekken en de technische ondersteuning te bieden is een uitdaging.