Ministers Jens Spahn en Hugo de Jonge bezoeken Radboudumc

Op 15 mei ontving het Radboudumc in Nijmegen minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) en zijn Duitse collega en Bundesminister für Gesundheit Jens Spahn. Ook Dirk Brengelmann, Duits ambassadeur in Nederland, was aanwezig. Het bezoek stond in het teken van de samenwerking tussen Nederland en Duitsland tijdens de coronacrisis, onder andere op het gebied van ziekenhuiszorg en wetenschappelijk onderzoek.

Tijdens het bezoek werden er onder andere presentaties gehouden over het onderzoek naar de effecten van een tuberculosevaccin (BCG-vaccin) op het coronavirus. Ook het DynaMore project, waarin de psychologische gevolgen van de coronacrisis onderzocht worden, kwam aan bod.

“De samenwerking tussen Europese politici en wetenschappers is een van de sleutels om deze crisis te overwinnen. Dit virus kent geen grenzen, daarom mag ook de strijd tegen het virus geen grenzen kennen. Hier kunnen onderzoekers, ook over de Duits-Nederlandse landsgrenzen heen, samenwerken, onderzoek doen naar vaccins en op zoek gaan naar de beste behandelmethode”, aldus Spahn. Ook benadrukte hij het belang van open grenzen in Europa. “Het deed me goed om weer eens in Nederland te zijn. De vrijheid om te reizen, over de grenzen heen, in heel Europa, is een van de grootste verworvenheden. Zodra het weer mogelijk is moeten we de grenzen weer openen, net zoals we er ook in zijn geslaagd om de Nederlands-Duitse grens open te houden.”

Accepteer marketing cookies om deze content te zien.

Daarnaast bedankte minister de Jonge zijn Duitse collega voor de intensivecarebedden die Duitsland beschikbaar stelde voor Nederlandse coronapatiënten. “Duitsland heeft ons fantastisch geholpen toen we het in Nederland eigenlijk niet meer aankonden”, aldus De Jonge. In Duitsland liggen nu nog drie besmette Nederlanders op de intensive care.