Leren van de buren: Wirtschaftsministerium NRW brengt bezoek aan Gelderland

Op 10 oktober was een afvaardiging van het ministerie van Economische Zaken van Noordrijn-Westfalen te gast in de Provincie Gelderland. Reinhold Rünker, plaatsvervangend economisch directeur-generaal economisch beleid van het ministerie, en beleidsmedewerker Patrick Gütschow lieten zich in aanwezigheid van consul-generaal Hans van den Heuvel bijpraten over de stappen die die Provincie Gelderland op het gebied van circulaire economie heeft gemaakt.

Op het Provinciehuis in Arnhem gaf de directrice van de provincie Gelderland, Henrice Wittenhorst een inleiding op het economisch beleid van de provincie. Aansluitend was het woord aan Willem Huntink, programmaleider circulaire economie. Hij ging in op de nieuwe stappen die de provincie na de provinciale verkiezingen op dit vlak wil zetten. “In plaats van circa 60 kleinere projecten in de zogenaamde ‘1000 bloemen variant’ willen we toe naar de uitvoering van een aantal grotere projecten op het gebied van grondstoffen, CO2-reductie en economie”, aldus Huntink.

Zijn verhaal over de recycling van kunstgrasmatten aan het einde van hun levensduur zorgde voor herkenning bij de Duitse delegatie, die tegen dezelfde problematiek aanloopt. Afgesproken is dat gekeken wordt welke Gelderse bedrijven en instellingen voor een oplossing zouden kunnen zorgen.

Verder werd er van gedachten gewisseld over de verschillen in afvalwetgeving. In Duitsland worden alle importgoederen bij de grens gecontroleerd op aanwezigheid van giftige stoffen en wordt ook gekeken, hoe recyclebaar deze goederen zijn. Een aanpak die de provincie Gelderland ook interessant vindt. “Op deze manier kun je al voordat de spullen het land binnenkomen inventariseren waar mogelijk problemen zouden kunnen ontstaan”, zegt Huntink.

Goed voorbeeld doet goed volgen

De algemene conclusie was dat er ook vanuit de INTERREG-programma´s meer aandacht moet komen voor circulaire economie. Daarom spraken de aanwezigen de wens uit om op de lange termijn samen te kijken hoe in dit kader meer gezamenlijke projecten kunnen worden opgezet. Een voorbeeld daarvan is het INTERREG Europe project Di-Plast, waarin digitale circulaire economie voor de plasticindustrie centraal staat.

Bedrijfsbezoeken

De middag stond in het teken van een drietal bedrijfsbezoeken op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Na een presentatie van hoofd Commercie van IPKW Marc Hiddink toog het gezelschap naar Platowood, een bedrijf dat snelgroeiend hout verduurzaamt waardoor het de eigenschappen krijgt van tropisch hardhout. Dit kan vervolgens worden gebruikt voor onder andere gevelbekleding, interieurbouw en kozijnen.
Het tweede bedrijf op de agenda was Alucha. Het heeft zich gespecialiseerd in de recycling van papierslib tot olie en andere waardevolle reststoffen.
Het derde en laatste bezoek van de dag vond plaats bij Save Plastics, waar afvalplastic in de vorm van nieuwe producten een tweede leven krijgt.

Circulaire waardetoevoeging in Bottrop

De afspraak in Arnhem krijgt al op korte termijn een vervolg. Op 13 november vindt namelijk in het Duitse Bottrop in aanwezigheid van staatssecretaris van Economische Zaken Christoph Dammerman de aftrap plaats van het project Prosperkolleg over ‘Zirkuläre Wertschöpfung’, circulaire waardetoevoeging.